Gianluca Scamacca

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Gianluca Scamacca

Gianluca Scamacca is een Italiaanse spits van beroep. Hij is A-international van Italië en speelt sinds medio 2023 voor Atalanta Bergamo.

  • Scamacca speelt momenteel voor Atalanta Bergamo
  • De spits won in 2024 de Europa League met deze club
  • In 2023 veroverde hij de Conference League met West Ham United
  • Scamacca speelde in Nederland voor PSV en PEC Zwolle
  • In 2021 debuteerde hij als Italiaans international

Clubcarrière Gianluca Scamacca

Scamacca werd op 1 januari 1999 geboren in de Italiaanse hoofdstad Roma. De aanvaller speelde in zijn geboortestad voor de jeugdteams van zowel SS Lazio als AS Roma, maar maakte in januari 2015 de overstap naar het buitenland door over te stappen naar de jeugdopleiding van PSV. In Eindhoven ondertekende de rechtspoot een contract voor de duur van twee seizoenen.

Profdebuut bij Jong PSV

Gedurende zijn verblijf in Eindhoven speelde Scamacca nooit een officiële wedstrijd in PSV 1. Wel mocht de Italiaan driemaal opdraven voor Jong PSV, dat in de Eerste Divisie actief was. Hij debuteerde op 22 januari 2016 in het betaald voetbal middels een invalbeurt tegen VVV-Venlo (1-2 overwinning). Scamacca mocht in de daaropvolgende competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk (3-1 overwinning) eveneens opdraven, waarna hij pas in januari 2017 tegen FC Emmen (1-1) een nieuwe invalbeurt kreeg toegekend.

Sassuolo en verhuurperiodes

PSV nam kort na diens invalbeurt tegen FC Emmen definitief afscheid van Scamacca. Op 31 januari 2017 werd hij doorverkocht aan Sassuolo, waar hij op 20 oktober zijn Serie A-debuut maakte in de uitwedstrijd tegen Napoli (3-1 nederlaag). De spits viel in het seizoen 2017-2018 eveneens in tegen Hellas Verona en Atalanta Bergamo, maar ook nu kon hij nederlagen niet verhinderen (respectievelijk 0-2 en 0-3).

In dienst van Sassuolo had Scamacca weinig uitzicht op speeltijd. De Romeinse aanvaller werd in januari 2018 voor het eerst uitgeleend aan Cremonese, waar hij één doelpunt produceerde in veertien wedstrijden. Scamacca werd in de daaropvolgende seizoenen eveneens uitgeleend aan PEC Zwolle (tien wedstrijden), Ascoli (dertien doelpunten in 35 wedstrijden) en Genoa (twaalf doelpunten in 29 wedstrijden).

Pas in de zomer van 2021 kreeg Scamacca een nieuwe kans bij Sassuolo. In de eerste maanden van het seizoen 2021-2022 fungeerde de spits vooral als invaller, maar geleidelijk werkte hij zich op tot een onomstreden basisspeler. Met zestien Serie A-doelpunten bleek hij dat jaar van grote waarde voor de Neroverdi.

Conference League-winnaar met West Ham

Met zijn doeltreffende seizoen bij Sassuolo wekte Scamacca de aandacht van West Ham United. De Londenaren betaalden zo’n 28,5 miljoen euro voor zijn handtekening. Hij debuteerde op 7 augustus 2022 in de met 0-2 verloren thuiswedstrijd tegen Manchester City, waar hij elf dagen later zijn eerste doelpunt maakte in het voorronde Conference League-duel met Viborg FF (3-1 zege). Scamacca scoorde ook in de return en loodste zijn team daarmee naar het hoofdtoernooi.

West Ham United won de Conference League in 2023. Scamacca moest door een blessure de finale tegen Fiorentina (2-1 zege) aan zich voorbij laten gaan. Hij eindigde het seizoen op 27 gespeelde wedstrijden en acht doelpunten.

Gianluca Scamacca (Italië)
Scamacca als Italiaans international (Pro Shots)

Transfer naar Atalanta Bergamo

Al na één jaar keerde Scamacca terug op Italiaanse bodem. Atalanta Bergamo raakte topscorer Rasmus Højlund kwijt aan Manchester United, waardoor de clubleiding besloot om voor 25 miljoen euro toe te slaan voor het voormalig PSV-talent. De spits debuteerde op 20 augustus 2023 tegen zijn oude club Sassuolo (0-2 zege) voor zijn nieuwe werkgever. Scoren deed Scamacca op 2 september voor het eerst en wel meteen twee keer, op bezoek bij AC Monza (0-3).

Scamacca produceerde in het seizoen 2023-2024 in totaal negentien doelpunten in 44 officiële wedstrijden. Mede dankzij de spits bereikte men de Coppa Italia-finale, maar Juventus bleek met 0-1 te sterk. De rechtspoot won in 2024 desondanks een hoofdprijs in de vorm van de Europa League. In de finale tegen Bayer Leverkusen (3-0 zege) speelde hij 84 minuten, met een assist als beloning.


Interlandcarrière Gianluca Scamacca

Scamacca doorliep verschillende jeugdelftallen van Italië. Op 8 september 2021 maakte hij in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Litouwen (5-0 overwinning) zijn debuut als A-international. Bondscoach Roberto Mancini gunde hem vanaf dat moment regelmatig speeltijd. Zijn eerste doelpunt voor Italië maakte hij op 17 oktober 2023 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland (3-1 nederlaag). De rechtspoot debuteerde op het EK van 2024 op een grote eindronde, maar kon roemloze uitschakeling in de achtste finale niet voorkomen. Zwitserland bleek op Duitse bodem te sterk (0-2).

Laatste update: 9 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie