Gonçalo Ramos

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Gonçalo Ramos

Gonçalo Ramos is een Portugese aanvaller. De international van Portugal verruilde Benfica in de zomer van 2022 voor Paris Saint-Germain.

  • Ramos speelt momenteel voor Paris Saint-Germain
  • De aanvaller won in 2024 de Franse dubbel
  • In 2023 veroverde hij de Portugese titel met Benfica
  • Ramos debuteerde in 2022 als international van Portugal

Clubcarrière Gonçalo Ramos

Gonçalo Matias Ramos werd op 20 juni 2001 geboren in het Portugese Olhão. De zoon van oud-profvoetballer Manuel Ramos trapte zijn eigen carrière af bij SC Olhanense. In 2011 maakte de rechtsbenige aanvaller de overstap naar CB Loulé, dat hij in 2013 achter zich liet voor een avontuur bij Benfica. Bij O Glorioso wist hij het volledige traject af te leggen.

Doorbraak bij Benfica

Ramos maakte op 13 januari 2019 zijn debuut in het betaald voetbal. Met Benfica B moest hij een 2-3 nederlaag toestaan tegen SC Braga B. Zijn eerste doelpunt in de Liga Portugal 2 maakte de aanvaller op 1 december in de thuiswedstrijd tegen SD Mafra (2-2). In de volgende jaren liep zijn teller op naar 37 officiële wedstrijden, vijftien doelpunten en zes assists. De technische staf van de hoofdmacht besloot hem op 21 juli 2020 te belonen met een korte invalbeurt tegen Desportivo Aves (0-4 zege).

Op 13 december 2020 maakte Ramos zijn eerste doelpunt voor de hoofdmacht van Benfica, dat in het bekertoernooi een 5-0 zege boekte op UD Vilafranquense. Op 11 mei 2021 liet de aanvaller zijn eerste Primeira Liga-doelpunt aantekenen in de uitwedstrijd tegen CD Nacional (1-3). Zijn aandeel liep in het seizoen 2020-2021 op naar twaalf officiële wedstrijden en vier doelpunten. Mede dankzij Ramos bereikte Benfica de bekerfinale, maar tegen SC Braga (0-2 nederlaag) behoorde hij niet tot de selectie.

Gonçalo Ramos (Benfica)
Juichend voor Benfica (Pro Shots)

Kampioen van Portugal

In het seizoen 2021-2022 werd Ramos definitief toegevoegd aan de A-selectie van Benfica. Onder trainers Jorge Jesus
en Nélson Veríssimo (interim) mocht de aanvaller in totaal 46 keer opdraven, met acht doelpunten als rendement. In april 2022 scoorde hij onder meer in de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool, maar het 3-3 gelijkspel op Anfield bleek niet voldoende om door te stoten. Benfica verspeelde ook de kans op zijn eerste trofee door opnieuw een bekerfinale te verliezen.

Veríssimo maakte in de zomer van 2022 plaats voor Roger Schmidt. De Duitse trainer raakte met Darwin Núñez zijn goalgetter kwijt, maar Benfica sprak het vertrouwen uit in Ramos. Met 27 doelpunten en acht assists in 47 wedstrijden beleefde de rechtspoot een topseizoen in Lissabon. In de Primeira Liga schoot en kopte hij negentien keer raak, waardoor de Portugese topclub zich eindelijk weer tot landskampioen kroonde. In de kampioenswedstrijd tegen Santa Clara (3-0) maakte Ramos één treffer.

Gonçalo Ramos (PSG)
Als speler van Paris Saint-Germain (Pro Shots)

Transfer naar PSG

Ramos maakte in augustus 2023 de overstap van Benfica naar Paris Saint-Germain. De Franse topclub nam de spits op huurbasis over, maar met de verplichting om hem in 2024 permanent over te nemen voor minimaal 65 miljoen euro. In zijn debuutwedstrijd tegen FC Lorient (0-0) wist hij de hoge verwachtingen nog niet in te lossen. De Portugees beleefde zelfs een moeizame start, maar uitgerekend in de beladen wedstrijd tegen Olympique Marseille (4-0) raakte hij los met twee doelpunten.

Met veertien doelpunten in veertig wedstrijden maakte Ramos een redelijke indruk in het seizoen 2023-2024. In zijn eerste PSG-seizoen won de aanvaller meteen de landstitel, de Coupe de France en de Trophée des Champions. Bijna wist zijn team ook nog door te dringen tot de Champions League-finale, maar Borussia Dortmund dwarsboomde dit.


Interlandcarrière Gonçalo Ramos

Ramos doorliep alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van Portugal. Zijn debuut als A-international van Portugal maakte de aanvaller op 17 november 2022 in de oefeninterland tegen Nigeria (4-0 zege) en prompt wist hij te scoren. Met de nationale ploeg debuteerde hij een week later op een groot eindtoernooi: het WK. In Qatar stond Ramos in de schaduw van Cristiano Ronaldo, maar hij maakte in de achtste finale tegen Zwitserland (6-1 zege) wel indruk met een hattrick en assist. Marokko bleek een ronde later te sterk.

Op het EK van 2024 mocht Ramos slechts 24 minuten invallen tegen Georgië (0-2 nederlaag). Vanaf de bank zag hij Portugal in de kwartfinale sneuvelen tegen Frankrijk (na strafschoppen).

Laatste update: 16 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie