Iván Márquez

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Iván Márquez

Iván Márquez is een Spaanse centrale verdediger. Hij staat op de loonlijst bij 1. FC Nürnberg, dat hem in het seizoen 2024-2025 verhuurde aan zijn oude club NEC.

  • Márquez speelt momenteel voor NEC
  • De verdediger is gehuurd van 1. FC Nürnberg
  • Hij kwam eerder uit voor clubs als Osasuna en Cracovia
  • Met laatstgenoemde club won Márquez de Poolse Supercup
  • Hij voetbalde tevens voor de B-teams van Atlético Madrid en Valencia

Clubcarrière Iván Márquez

Iván Márquez Álvarez zag op 9 juni 1994 het levenslicht in Marbella. De rechtsbenige verdediger doorliep de jeugdopleiding van Málaga, maar speelde nooit een officiële wedstrijd voor Los Boquerones. Wel speelde hij in het seizoen 2013-2014 enkele wedstrijden voor Atlético Malagueño (tweede team).

Omzwervingen in Spanje

Márquez vertrok begin 2014 op huurbasis naar UD San Pedro, op een lager niveau in Spanje. Tijdens het seizoen 2014-2015 kreeg de verdediger de mogelijkheid om met El Palo FC aan te treden in de Segunda División B (derde niveau). Hij maakte hier op 30 augustus 2014 zijn professionele debuut in de uitwedstrijd tegen UD Melilla (1-1). Zijn eerste doelpunt voor zijn tijdelijke werkgever maakte Marqúez een week later tijdens de thuiswedstrijd tegen CP Cacereño (4-1 zege). In totaal mocht hij 32 wedstrijden en twee doelpunten noteren.

Medio 2015 vertrok Márquez naar Atlético Madrid, waar hij in het volgende seizoen zijn wedstrijden afwerkte in de B-ploeg. Na een jaar verliet de verdediger de Spaanse hoofdstad om zijn geluk te beproeven bij Osasuna. Ook hier speelde hij hoofdzakelijk in de B-ploeg, maar de rechtspoot mocht tevens zeven keer opdraven in de A-selectie. Márquez maakte op 4 december 2016 zijn debuut in LaLiga tijdens de uitwedstrijd tegen Sporting Gijón (3-1 nederlaag). Zes dagen later mocht hij eveneens aantreden tegen FC Barcelona (0-3 nederlaag).

In het seizoen 2017-2018 speelde Márquez voor Valencia. Of VCF Mestalla in dit geval, aangezien hij er alleen mocht aantreden in de B-ploeg van de club (22 wedstrijden, twee doelpunten). De Spanjaard besloot in de zomer van 2018 andermaal te vertrekken door een Pools avontuur aan te gaan.

Poolse jaren

Márquez vond in Korona Kielce een nieuwe werkgever. Op 24 september 2018 maakte de verdediger zijn debuut in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Zaglebie Sosnowiec. In het seizoen 2018-2019 mocht hij in totaal 24 keer opdraven voor de Poolse club. Tijdens zijn tweede contractjaar mocht hij opnieuw 24 keer aantreden in de Ekstraklasse, de hoogste divisie van het land.

Na 48 wedstrijden voor Korona Kielce maakte Márquez de overstap naar Cracovia Kraków. Op 30 augustus 2020 maakte hij zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Podbeskidzie Bielsko-Biala (2-2). De rechtspoot speelde hier negentien officiële wedstrijden, waaronder de gewonnen Supercup-wedstrijd tegen Legia Warschau (na strafschoppen). Teamgenoot Pelle van Amersfoort wist één van de strafschoppen te verzilveren.

Twee seizoenen NEC

Márquez liet in de zomer van 2021 zijn contract bij Cracovia Kraków ontbinden. De verdediger kreeg daarmee de kans om over te stappen naar NEC, dat een seizoen eerder promotie naar de Eredivisie had afgedwongen. In zijn debuutwedstrijd tegen Ajax op 14 augustus had de Nijmeegse formatie geen schijn van kans (5-0). Gedurende zijn debuutseizoen liep de teller op naar 34 officiële wedstrijden, waaronder dertig in de Eredivisie. Met de Nijmegenaren behaalde Márquez een elfde plaats in het seizoen 2021-2022.

Iván Márquez (NEC)
Juichend voor NEC (Pro Shots)

Op 1 september 2020 maakte Márquez zijn eerste doelpunt voor NEC, dat een 1-1 gelijkspel behaalde bij AZ. Later dat seizoen wist de Spanjaard eveneens te scoren in de Eredivisie-duels met Feyenoord (1-1) en FC Volendam (3-0 zege). Zijn teller liep in het seizoen 2023-2024 op naar 33 officiële wedstrijden. Márquez overwoog een langer verblijf in Nijmegen, maar beide partijen werden het niet eens. Joris Kramer kreeg daardoor zelfs een aantal wedstrijden de voorkeur van trainer Rogier Meijer.

Transfer naar Nürnberg

Márquez vond in de zomer van 2023 een nieuwe werkgever in 1. FC Nürnberg. Op 30 juli maakte de verdediger zijn debuut in de Tweede Bundesliga-wedstrijd tegen Hansa Rostock (2-0 zege). Zijn eerste doelpunt voor de club uit Neurenberg produceerde hij op 9 februari 2024 in de uitwedstrijd tegen SV Wehen Wiesbaden (1-1). In het beginstadium fungeerde hij als basisspeler, maar gaandeweg maakte de technische staf andere keuzes. Zijn teller bleef daardoor steken op 22 officiële wedstrijden (twee doelpunten).

In de zomer van 2024 bleef zijn perspectief ongewijzigd. Ondertussen zat NEC dun in het aantal centrale verdedigers, waardoor 1. FC Nürnberg en Márquez instemden met een huurtransfer. De Eredivisie-club wist eveneens een optie tot koop op te nemen. “Dit is thuiskomen”, verklaarde de Spanjaard in het persbericht. “Ik ben ontzettend blij dat ik terug kon komen en heb veel zin in het seizoen. Vanmiddag heb ik iedereen een knuffel gegeven en het voelde alsof ik niet ben weggeweest. Iedereen in Nijmegen kan snel weer op mij rekenen.”

Rentree bij NEC

NEC-trainer Rogier Meijer begon het seizoen 2024-2024 met defensieve kopzorgen. De terugkeer van Márquez, die zijn rentree maakte in de thuiswedstrijd tegen FC Twente (1-2 nederlaag), kwam dan ook als geroepen.

Laatste update: 5 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie