Ivan Toney

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Ivan Toney

Ivan Toney is een Engelse aanvaller met Jamaicaanse roots. De international van Engeland maakte in 2020 de overstap van Peterborough United naar Brentford.

  • Toney speelt momenteel voor Brentford
  • Met die club promoveerde hij in 2021 naar de Premier League
  • De spits werd in 2023 voor acht maanden geschorst vanwege gokken
  • Toney speelde eerder voor clubs als Northampton Town, Newcastle United en Peterborough United
  • Hij debuteerde in 2023 als international van Engeland

Clubcarrière Ivan Toney

Ivan Benjamin Elijah Toney zag op 16 maart 1996 het levenslicht in Northampton. In zijn geboortestad trapte de spits zijn voetbalcarrière af bij Soccer Stars FC, waar zijn kwaliteiten in de smaak vielen bij Northampton Town. Tot 2012 doorliep de rechtspoot de jeugdopleiding van The Cobblers.

Doorbraak in Northampton

De pas zestienjarige Toney maakte op 13 november 2012 zijn debuut voor Northampton Town en behaalde daarmee een clubrecord. De local hero mocht invallen in de FA Cup-wedstrijd tegen Bradford City, dat na strafschoppen te sterk bleek. Op 10 augustus 2013 maakte de spits zijn competitiedebuut in de League Two tegen Newport County (3-1 zege). Toney mocht in het seizoen 2013-2014 hier en daar zijn minuten meepikken. Dit leidde op 26 april 2014 tot een dubbelslag in de uitwedstrijd tegen FC Dagenham & Redbridge (0-3 zege). Eeen week later scoorde hij opnieuw tegen Oxford United (3-1 zege).

In het seizoen 2014-2015 noteerde Toney voor het eerst dubbele cijfers als profvoetballer: tien doelpunten in 44 officiële wedstrijden. Zijn ontwikkeling bleef niet onopgemerkt. Na zestig officiële wedstrijden voor Northampton Town versierde de aanvaller een transfer naar Newcastle United. The Magpies betaalden ruim 350.000 euro in ruil voor diens handtekening.

Vooral uitgeleend door Newcastle

Toney maakte op 25 augustus 2015 zijn debuut voor Newcastle United. In de League Cup-wedstrijd tegen uitgerekend Northampton Town (4-1 zege) verscheen de spits twaalf minuten voor tijd binnen de lijnen. De technische staf gunde hem in de volgende ronde eveneens speeltijd tegen Sheffield Wednesday, dat met 0-1 aan het langste eind trok. De rechtspoot mocht in het seizoen 2015-2016 tweemaal opdraven in de Premier League. In beide gevallen ging het om korte invalbeurten, tegen Chelsea (2-2) en Manchester United (3-3).

Newcastle United verhuurde Toney in het seizoen 2015-2016 tweemaal. De aanvaller mocht in de periode november-december aantreden voor Barnsley, waar hij tussen maart en mei opnieuw zijn kunsten vertoonde. In totaal speelde hij er 21 officiële wedstrijden (twee doelpunten). Zijn perspectief op St. James’ Park bleef ook nadien minimaal. Dit leidde ertoe dat Newcastle hem eveneens verhuurde aan Shrewsbury Town (zeven doelpunten in 26 duels), Scunthorpe United (vijftien doelpunten in 35 wedstrijden) en Wigan Athletic (zes doelpunten in 28 wedstrijden).

Goalgetter bij Peterborough

In de zomer van 2018 nam Newcastle United officieel afscheid van Toney. Voor een bescheiden transfersom van bijna 400.000 euro vertrok de spits naar Peterborough United. Hier maakte hij op 11 augustus zijn debuut in de League One-wedstrijd tegen AFC Rochdale (1-4 overwinning). Zijn eerste doelpunt voor The Posh maakte hij op 8 september op bezoek bij Southend United (2-3 zege). Met 23 doelpunten en acht assists in 55 officiële wedstrijden bewees Toney zijn meerwaarde voor het elftal.

Toney wist zijn goede vorm door te trekken in het seizoen 2019-2020: 26 doelpunten en zeven assists in 39 wedstrijden. Over een periode van twee jaar maakte de aanvaller hattricks tegen achtereenvolgens Bradford City (FA Cup), Accrington Stanley en AFC Rochdale. De fans waren dol op de rechtspoot, al moest hij de achterban wel vragen om zijn stadionsong aan te passen.

Ivan Toney (Brentford)
Toney als speler van Brentford (Pro Shots)

Promotie met Brentford

Voor ruim 5,5 miljoen euro verdiende Toney in de zomer van 2020 een transfer naar Brentford. De aanvaller debuteerde op 6 september in de League Cup-wedstrijd tegen Wycombe Wanderers (winst na strafschoppen). Zijn eerste doelpunt volgde twintig dagen later op bezoek bij Millwall (1-1). Met 33 doelpunten en tien assists in 52 officiële wedstrijden groeide hij uit tot een fenomeen. Eén van die treffers maakte hij op Wembley tegen Swansea City (2-0 zege), waardoor The Bees promoveerden naar de Premier League.

Toney maakte op 28 augustus 2021 zijn eerste Premier League-doelpunt in de uitwedstrijd tegen Aston Villa (1-1). Op 5 maart 2022 maakte hij zijn eerste hattrick op het hoogste niveau en besliste daarmee het bezoek aan Norwich City (1-3). Met veertien doelpunten in 37 wedstrijden hield hij zich goed staande. Dat aandeel groeide in het seizoen 2022-2023 naar 21 doelpunten in 35 wedstrijden. Toney besliste onder meer de uitwedstrijd tegen Manchester City met twee doelpunten (1-2).

Acht maanden geschorst

In mei 2023 ontving Toney een schorsing van acht maanden voor het jarenlang gokken op voetbalwedstrijden. Tevens moest hij een boete van 57.000 euro betalen. In januari 2024 maakte de aanvaller eindelijk zijn comeback voor Brentford en prompt pikte hij een treffer mee tegen Nottingham Forest (3-2 zege). Met vier doelpunten in vijf wedstrijden schoot hij als vanouds uit de startblokken, maar na 17 februari stokte zijn productie.


Interlandcarrière Ivan Toney

Toney maakte op 26 maart 2023 zijn debuut als A-international voor Engeland. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oekraïne (2-0 zege) verscheen de spits negen minuten voor tijd binnen de lijnen voor doelpuntenmaker Harry Kane. Exact een jaar later speelde hij zijn tweede wedstrijd namens The Three Lions. Hij versierde in de oefeninterland tegen België (2-2) een strafschop en verzilverde deze zelf.

In de zomer van 2024 maakte Toney deel uit van de EK-selectie van Engeland. Tijdens de groepsfase kreeg hij geen speeltijd van bondscoach Gareth Southgate, maar in de achtste finale bewees hij zijn waarde met een assist op Jude Bellingham. De Britse formatie won na verlenging met 2-1 van Slowakije. Hij mocht in de kwartfinalewedstrijd tegen Zwitserland opnieuw invallen en onderstreepte zijn kalmte door te scoren in de strafschoppenserie. Toney viel in de finale tegen Spanje opnieuw in, maar kreeg de 1-2 achterstand niet meer van het bord af.

Laatste update: 15 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie