Jamal Amofa

Leeftijd: 25

Het laatste over Jamal Amofa

Jamal Amofa is een Nederlandse centrale verdediger met Ghanese roots. In de zomer van 2022 verruilde hij ADO Den Haag voor Go Ahead Eagles.

  • Amofa speelt momenteel voor Go Ahead Eagles
  • De verdediger won in 2024 de play-offs om Europees voetbal
  • Hij debuteerde met ADO Den Haag in het betaald voetbal
  • Amofa speelde in de jeugd voor AZ en sc Heerenveen

Clubcarrière Jamal Amofa

Amofa werd op 25 november 1998 geboren in Amsterdam. De rechtspoot startte zijn voetbalcarrière in het shirt van SV Bijlmer, waarna hij ook voor amateurclubs Zeeburgia en AFC Amsterdam voetbalde. Via AZ en opnieuw AFC streek de verdediger in 2014 neer bij sc Heerenveen. Na drie seizoenen in Friesland vertrok hij om zijn geluk te beproeven bij ADO Den Haag.

Doorbraak bij ADO

Op 13 september 2020 maakte Amofa zijn debuut in het betaald voetbal. De verdediger mocht met ADO Den Haag aantreden in de Eredivisie-wedstrijd tegen Heracles Almelo (2-0 nederlaag). In zijn debuutseizoen mocht hij maar acht keer opdraven voor de residentieclub, dat degradeerde naar de Keuken Kampioen Divisie. Op dat podium groeide de Amsterdammer uit tot een vaste waarde door 35 reguliere competitieduels af te werken in het seizoen 2021-2022.

Amofa mocht dat seizoen ook drie bekerwedstrijden en zes play-offwedstrijden aantreden. In de play-offs dacht ADO Den Haag een snelle Eredivisie-rentree tot stand te brengen, maar Excelsior bleek na een knotsgek tweeluik te sterk. De verdediger liet de negende strafschop onbenut en groeide daarmee uit tot schlemiel. Medio 2022 liep Amofa uit zijn contract bij de Haagse club.

Transfer naar Go Ahead Eagles

In de zomer van 2022 koos Amofa voor een transfervrije overstap naar Go Ahead Eagles. Op 7 augustus debuteerde de verdediger in de uitwedstrijd tegen AZ (2-0 nederlaag). In zijn debuutseizoen voor de Deventenaren mocht hij 33 keer opdraven in alle competities, waarvan 31 keer in de Eredivisie. Met Kowet wist de rechtspoot twee punten af te snoepen van Ajax (1-1 uit, 0-0 thuis).

Jamal Amofa en Josip Sutalo
Met Go Ahead Eagles in actie tegen Ajax (Pro Shots)

Amofa verloor in het seizoen 2023-2024 zijn basisplaats bij Go Ahead Eagles, mede als gevolg van een blessure. De verdediger mocht desondanks 25 wedstrijden op zijn cv bijschrijven. Hij maakte op 16 december 2023 daarnaast zijn eerste doelpunt als profvoetballer tijdens het bezoek aan Excelsior (1-1). Met de Deventer formatie zorgde de Amsterdammer voor een stunt door de play-offs om Europees voetbal te winnen. In juli 2024 bekroonde Go Ahead Eagles zijn ontwikkeling met een contract tot medio 2027.

Laatste update: 25 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie