James Lawrence

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over James Lawrence

James Lawrence is een Welshe verdediger van Engelse komaf. De international van Wales maakte in 2024 de overstap van 1. FC Nürnberg naar Almere City FC.

  • Lawrence speelt momenteel voor Almere City FC
  • De verdediger kwam eerder uit voor AS Trencín, Anderlecht, FC Sankt Pauli en 1. FC Nürnberg
  • In 2015 en 2016 won hij de Slowaakse dubbel (landstitel en beker)
  • Lawrence speelde in de jeugdopleiding van clubs als Arsenal en Ajax
  • In 2018 debuteerde hij als international van Wales

Clubcarrière James Lawrence

James Alexander Lawrence werd op 22 augustus 1992 geboren in het Engelse Henley-on-Thames. De linkspoot trapte zijn voetbalcarrière af bij Enfield FC, waarna hij overstapte naar de jeugdopleiding van Arsenal. Later speelde hij eveneens voor Queens Park Rangers. Zijn familie besloot in 2008 te verhuizen naar Nederland, waardoor de verdediger neerstreek in de jeugdopleiding van HFC Haarlem.

Lawrence speelde tussen 2009 en 2011 in de jeugdopleiding van Ajax. De verdediger wist in Amsterdam niet door te breken, waardoor hij elders in Nederland zijn kansen waagde. Hij speelde één seizoen voor Sparta Rotterdam en twee seizoenen voor RKC Waalwijk, maar in beide gevallen bleef zijn aandeel beperkt tot wedstrijden in de Jong-teams. Een professioneel debuut bleef dan ook uit.

Doorbraak bij Trencín

Op 13 augustus 2014 maakte de inmiddels 21-jarige Lawrence de overstap van RKC Waalwijk naar AS Trencín, waar Tscheu La Ling eigenaar van is. Op dezelfde dag debuteerde de verdediger in de bekerwedstrijd tegen SK Strázske (0-4 zege). In de 74ste minuut tilde hij de voorsprong naar 0-3. Vier dagen later debuteerde de Brit in de Slowaakse competitie tijdens de thuiswedstrijd tegen MFK Kosice (4-2 zege). Lawrence veroverde in het seizoen 2015-2015 meteen de Slowaakse dubbel.

AS Trencín wist het succes van 2015 te evenaren in 2016. Na twee seizoenen droogde het succesverhaal op, maar Lawrence bleef een waardevolle kracht in de Fortuna Liga. In augustus 2018 was de verdediger wel mede verantwoordelijk voor het uitschakelen van Feyenoord in de voorrondes van de Europa League (4-0 thuis, 1-1 uit). Later die maand verdiende hij een transfer naar de Belgische topclub Anderlecht.

Eén seizoen bij Anderlecht

Lawrence maakte op 2 september 2018 zijn debuut voor Anderlecht, dat tegen Royal Antwerp FC op 1-1 bleef steken. De Welshman speelde de volle negentig minuten. Paars-Wit beleefde een tegenvallend seizoen door als vierde te eindigen in de Jupiler Pro League om in de play-offs zelfs af te zakken naar plek zes. Lawrence fungeerde een groot deel van het seizoen als basisspeler, maar moest in de eindfase op de bank plaatsnemen. Daardoor bleef zijn teller steken op 26 gespeelde wedstrijden.

In maart 2019 verklaarde Lawrence ‘gelukkig’ te zijn bij Anderlecht. De verdediger sprak zelfs hardop over een transfer naar de Engelse Premier League, maar enkele maanden later veranderde zijn situatie drastisch. In de zomermaanden raakte hij definitief op een zijspoor in Brussel. Om die reden besloot de clubleiding in te stemmen met een uitleenperiode aan FC Sankt Pauli.

Bekerstunt in Hamburg

Op 26 augustus 2019 maakte Lawrence zijn debuut voor FC Sankt Pauli. In de Tweede Bundesliga-wedstrijd tegen Holstein Kiel (2-1 overwinning) wist hij meteen een doelpunt te produceren. Door blessureleed bleef de verdediger steken op veertien officiële wedstrijden, maar in die wedstrijden liet hij wel degelijk een goede indruk achter. De cultclub uit Hamburg besloot hem in de zomer van 2020 definitief aan de selectie toe te voegen door zo’n half miljoen euro af te tikken aan Anderlecht.

James Lawrence (FC Sankt Pauli)
In het shirt van FC Sankt Pauli (Pro Shots)

In het seizoen 2020-2021 moest Lawrence een zevental wedstrijden missen door een coronabesmetting. Zijn aandeel bleef daardoor beperkt tot negentien wedstrijden, maar daarin droeg hij wel meermaals de aanvoerdersband. In zijn derde seizoen deed FC Sankt Pauli in totaal 21 keer een beroep op het voormalig Ajax-talent. Met zijn team bereikte hij ten koste van Borussia Dortmund (2-1) de kwartfinale van de DFB-Pokal voor het eerst in zestien jaar. De clash met 1. FC Union Berlin (2-1 nederlaag) ging daarentegen aan zijn neus voorbij.

Twee jaar in Neurenberg

Lawrence maakte in juli 2022 de overstap van FC Sankt Pauli naar 1. FC Nürnberg. Op 6 augustus debuteerde de verdediger met een doelpuntloos optreden tegen SSV Jahn Regensburg. Ondanks fysieke problemen mocht hij in het seizoen 2022-2023 in totaal 24 keer opdraven voor de formatie uit Neurenberg. Voor het tweede opeenvolgende seizoen bereikte zijn werkgever de laatste acht van de DFB-Pokal, maar VfB Stuttgart dwarsboomde groter bekersucces (0-1).

Het seizoen 2023-2024 verliep rampzalig voor Lawrence. De Brit maakte in augustus 2023 nog zijn minuten voor 1. FC Nürnberg, maar stond de rest van het seizoen buitenspel door spierblessure. Hij moest zelfs een operatie ondergaan. Gedurende zijn revalidatie vond de verdediger wel het geluk op liefdesfront. Lawrence kreeg een relatie met de Nederlandse vlogster Monica Geuze.

Transfervrij naar Almere City FC

In de zomer van 2024 verkreeg Lawrence een transfervrije status. Op 25 augustus ondertekende hij een tweejarig contract bij Almere City FC.


Interlandcarrière James Lawrence

Lawrence maakte op 20 november 2018 zijn debuut in de nationale ploeg van Wales. Bondscoach Ryan Giggs liet de toenmalig verdediger van Anderlecht meteen negentig minuten opdraven in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Albanië (1-0 nederlaag). In de loop der jaren liep zijn aandeel beetje bij beetje op, maar door een spierblessure ging er een streep door zijn EK-deelname in 2021.

Laatste update: 26 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie