Jan Van den Bergh

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Jan Van den Bergh

Jan Van den Bergh is een Belgische centrale verdediger. In de zomer van 2023 verruilde hij Koninklijke Beerschot VA voor NAC Breda.

  • Van den Bergh speelt momenteel voor NAC Breda
  • De verdediger promoveerde in 2024 naar de Eredivisie
  • Hij kwam eerder uit voor KSK Heist, Beerschot VA en OH Leuven
  • Van den Bergh stond daarnaast onder contract bij AA Gent

Clubcarrière Jan Van den Bergh

Van den Bergh werd op 1 oktober 1994 geboren in het Belgische Bonheiden. De linkspoot trapte zijn voetbalcarrière af in het shirt van FC Baal, dat hij al na een jaar inruilde voor een kans in de jeugdopleiding van Lierse SK. Tussen 2007 en 2014 was de verdediger te bewonderen in de academie van KVC Westerlo.

Doorbraak bij Heist

In 2014 maakte Van den Bergh de overstap van KVC Westerlo naar KSK Heist. Op 2 augustus van dat jaar debuteerde de verdediger in het profvoetbal tijdens de thuiswedstrijd tegen KSV Roeselare (0-1 nederlaag). Zijn eerste doelpunt als profvoetballer maakte hij op 3 april 2015 in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Sint-Truidense VV. Zestien dagen later besliste Van den Bergh zelfs hoogstpersoonlijk het treffen met Patro Eisden Maasmechelen door tweemaal te scoren (2-1).

Van den Bergh speelde 24 competitiewedstrijden in zijn eerste seizoen als profvoetballer. Op het tweede niveau van België mocht de verdediger in het seizoen 2015-2016 in totaal dertig keer opdraven voor KSK Heist, maar hij wist degradatie niet te voorkomen. KFCO Beerschot Wilrijk profiteerde medio 2016 door zijn handtekening te bemachtigen.

Eerste periode bij Beerschot

Met KFCO Beerschot Wilrijk, het huidige Koninklijke Beerschot VA, mocht Van den Bergh aantreden in de Eerste Klasse Amateurs. De verdediger maakte zijn debuut op 3 september 2016 in de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Sprimont Comblain Sport. Scoren deed hij datzelfde jaar nog in het uitduel met KSV Oudenaarde (2-3 zege). Van den Bergh speelde in zijn eerste seizoen in totaal 36 wedstrijden (twee doelpunten), waaronder zes play-offwedstrijden. Met de Kielse Ratten promoveerde de linkspoot in 2017 naar de Eerste Klasse B.

Van den Bergh mocht in het seizoen 2017-2018 in totaal 34 keer opdraven, waarin hij één keer wist te scoren. In het daaropvolgende seizoen wist de verdediger zelfs viermaal te scoren in 29 wedstrijden. Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt. Medio 2019 besloot hij in te gaan op een aanbieding van AA Gent, dat hem een driejarig contract liet tekenen.

Via AA Gent naar OH Leuven

In het seizoen 2019-2020 werd Van den Bergh slechts viermaal toegevoegd aan de wedstrijdselectie van AA Gent. Een debuut voor De Buffalo’s bleef uit voor de verdediger, die om die reden eieren voor zijn geld koos. In januari 2020 vertrok hij voor een halfjaar naar OH Leuven. Door de uitbraak van de coronacrisis speelde hij welgeteld vijf wedstrijden voor zijn tijdelijke werkgever. In die periode wist Van den Bergh desondanks tweemaal te scoren, waaronder in de uitwedstrijd tegen zijn oude club Koninklijke Beerschot VA (2-1).

Terugkeer bij Beerschot

Medio 2020 besloot Van den Bergh definitief te vertrekken bij AA Gent. De verdediger keerde terug naar Koninklijke Beerschot VA, dat inmiddels was gepromoveerd naar de hoogste afdeling van België. Op 23 augustus debuteerde hij in de Jupiler Pro League tijdens de uitwedstrijd tegen Club Brugge (0-1 zege) door vlak voor tijd in te vallen. Ruim drie maanden later, op 29 november, pikte hij een doelpunt mee tijdens het bezoek aan KV Mechelen. Ook deze wedstrijd leverde een zege op (2-3).

Met vier doelpunten in 29 wedstrijden maakte Van den Bergh een goed debuutjaar door in de hoogste afdeling van België. Zijn team wist lijfsbehoud af te dwingen, maar dat lukte niet nogmaals in het seizoen 2021-2022. Na een seizoen met 28 officiële wedstrijden (twee doelpunten) besloot de verdediger in Antwerp actief te blijven. Hierdoor speelde Van den Bergh in het seizoen 2022-2023 nog eens dertig wedstrijden (twee doelpunten) in de Challenger Pro League. Zijn team bleek net niet goed genoeg voor een snelle promotie.

Jan Van den Bergh (NAC Breda)
Als speler van NAC Breda (Pro Shots)

Promotie met NAC

Van den Bergh besloot Koninklijke Beerschot VA medio 2023 in te ruilen voor NAC Breda. Op 11 augustus 2023 maakte de Belg zijn debuut voor de Parel van het Zuiden, dat een 2-2 gelijkspel noteerde bij FC Dordrecht. Uitgerekend in de beladen uitwedstrijd tegen Willem II (1-4 zege) pikte de verdediger zijn eerste doelpunt op Nederlandse bodem mee. Met zes doelpunten in 42 officiële wedstrijden groeide Van den Bergh uit tot een vaste waarde. In de play-offs om promotie/degradatie scoorde hij tegen zowel FC Emmen (halve finale) als Excelsior (finale).

Met NAC Breda promoveerde Van den Bergh daadwerkelijk naar de Eredivisie. In zijn tweede wedstrijd op het hoogste niveau maakte de linkspoot meteen het winnende doelpunt ten koste van Ajax (2-1). Als aanvoerder kopte hij in blessuretijd raak.

Laatste update: 19 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie