Jeroen Houwen

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Jeroen Houwen

Jeroen Houwen is een Nederlandse doelman. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van Vitesse naar RKC Waalwijk.

  • Houwen speelt momenteel voor RKC Waalwijk
  • De doelman kwam eerder uit voor Vitesse, Telstar en Go Ahead Eagles
  • Als stand-in won hij de KNVB Beker van 2017

Clubcarrière Jeroen Houwen

Houwen werd op 18 februari 1996 geboren in Oirlo. De doelman begon zijn voetballoopbaan in diens geboortedorp bij amateurclub SVOC ’01, waarna hij overstapte naar de gezamenlijke jeugdopleiding van VVV-Venlo en Helmond Sport. In 2012 maakte hij de overstap naar de academie van Vitesse en wist daar het resterende traject te doorlopen.

Debuut voor Vitesse

In januari 2014 behoorde Houwen voor het eerst tot de wedstrijdselectie van Vitesse. Tijdens de volgende seizoenen zat hij er afwisselend wel en niet bij, maar in het seizoen 2016-2017 schoof hij definitief door naar de rol van reserverol. In die hoedanigheid zat hij op 30 april 2017 op de reservebank tijdens de bekerfinale tegen AZ (2-0 overwinning). Trainer Henk Fraser zag in Eloy Room de onomstreden nummer één.

Room nam in de zomer van 2017 afscheid van Vitesse. De Arnhemse club haalde Remko Pasveer binnen als nieuwe eerste doelman, maar op 19 november 2017 moest hij de uitwedstrijd tegen FC Groningen aan zich voorbij laten gaan. Na jaren wachten mocht de Limburger eindelijk debuteren in het betaald voetbal. In Stadion Euroborg wist hij een 4-2 nederlaag niet te voorkomen. Uit onwetendheid over de spelregels blunderde Houwen bij een terugspeelbal van Fankaty Dabo.

Pasveer kwam gaandeweg het seizoen onder vuur te liggen, waardoor Houwen vanaf half maart de voorkeur kreeg. Zijn teller liep op naar twaalf wedstrijden. Met Vitesse veroverde de sluitpost in 2018 een Europees ticket door de play-offs te winnen. FC Utrecht kreeg in de finaleronde klop (3-2 thuis, 1-2 uit). In de voorbereiding op het seizoen 2018-2019 kreeg hij echter slecht nieuws van trainer Leonid Slutsky, die hem degradeerde van eerste naar derde doelman. Om die reden besloten de club en Houwen in te stemmen met een huurtransfer naar Telstar.

Tweemaal uitgeleend

Op 31 augustus 2018 maakte Houwen zijn debuut voor Telstar, dat een 2-0 zege boekte op Jong FC Utrecht. Tot en met begin november liep zijn teller op naar tien officiële wedstrijden. Zijn ontwikkeling werd echter abrupt afgeremd door een neusbreuk. Wesley Zonneveld kreeg vervolgens de kans om zich te bewijzen en overtuigde trainer Mike Snoei, waardoor Houwen ook bij de eerstedivisionist genoegen moest nemen met een reserverol. Vitesse besloot de huurconstructie daarop te beëindigen.

In Arnhem bleek de situatie van Houwen nog altijd tamelijk hopeloos. Vitesse besloot de doelman in januari 2020 te verhuren aan eerstedivisionist Go Ahead Eagles, maar Hobie Verhulst kreeg de voorkeur onder de lat. Tot overmaat van ramp brak de coronapandemie uit, waardoor het seizoen 2019-2020 voortijdig ten einde kwam. Houwen speelde geen enkele officiële wedstrijd voor de Deventenaren. In de zomer van 2020 sloot hij zich opnieuw aan bij Vitesse, dat hem later dat jaar een driejarig contract liet ondertekenen.

Jeroen Houwen (Vitesse)
Tijdens zijn periode bij Vitesse (Pro Shots)

Reserve in Arnhem

Tijdens het seizoen 2020-2021 fungeerde Houwen als stand-in voor Pasveer. Wel maakte hij in april 2021 zijn comeback voor Vitesse tijdens de met 1-2 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Twente. Gaandeweg het seizoen 2021-2022 wist de doelman een nieuwe kans af te dwingen onder de lat. Onder leiding van trainer Thomas Letsch mocht de Limburger maar liefst 29 keer in actie komen voor de Arnhemmers. Zo mocht hij zevenmaal opdraven in de Conference League, waaronder het tweeluik met AS Roma (0-1 thuis, 1-1 uit).

Houwen begon het seizoen 2022-2023 opnieuw als eerste doelman van Vitesse. Tegen Feyenoord (2-5) en Excelsior (3-1) moest de doelman maar liefst acht keer vissen, waardoor hij zijn basisplaats verloor. Later dat seizoen mocht hij nog wel opdraven in de met 6-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Het zou zijn laatste optreden in het keeperstenue van Vitesse blijken. In de zomer van 2023 liep Houwen uit zijn contract.

Transfer naar RKC

In mei 2023 ondertekende Houwen een tweejarig contract bij RKC Waalwijk, dat ook een optiejaar liet opnemen. Bij de Brabanders fungeerde hij als stand-in van Etienne Vaessen. Tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax (2-3 nederlaag) werd de eerste doelman in het gezicht geraakt door de voet van Brian Brobbey. Houwen mocht daardoor op 7 oktober 2023 zijn debuut maken in de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen Almere City FC. Tot de rentree van Vaessen mocht Houwen eveneens keepen tegen FC Volendam (2-1 zege) en Sparta Rotterdam (2-0 nederlaag).

Houwen keepte in zijn eerste RKC-seizoen eveneens een puike partij tegen Feyenoord, dat desondanks met 4-1 won. Vaessen kreeg die wedstrijd een rode kaart vanwege vermeend hands buiten het strafschopgebied. De eerste doelman vertrok medio 2023 naar FC Groningen, waardoor de Limburger doorschoof in de pikorde.

Laatste update: 15 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie