João Palhinha

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over João Palhinha

João Palhinha is een Portugese middenvelder. In de zomer van 2024 maakte de international van Portugal de overstap van Fulham naar Bayern München.

  • Palhinha speelt momenteel voor Bayern München
  • De middenvelder kwam eerder uit voor Moreirense, Belenenses, Sporting Portugal en Fulham
  • Hij veroverde in Portugal driemaal de Taça da Liga en één landstitel
  • Palhinha debuteerde in 2021 als Portugees international

Clubcarrière João Palhinha

João Maria Lobo Alves Palhares Costa Palhinha Gonçalves werd op 9 juli 1995 geboren in de Portugese hoofdstad Lissabon. De defensieve middenvelder trapte zijn voetbalcarrière af bij Alta de Lisboa. Via Sacavenense maakte hij in 2012 de overstap naar de jeugdopleiding van Sporting Portugal.

Verhuurd aan Moreirense en Belenenses

Palhinha maakte op 16 augustus 2015 zijn debuut voorr Moreirense FC, dat hem voor een seizoen huurde van Sporting Portugal. In de thuiswedstrijd tegen FC Arouca (0-2 nederlaag) verscheen de rechtspoot 22 minuten voor tijd binnen de lijnen voor Pierre Sagna. Twee weken later maakte hij zijn basisdebuut in de uitwedstrijd tegen Benfica (3-2 nederlaag). In de loop van het seizoen 2015-2016 liep zijn teller op naar 29 officiële wedstrijden namens de Cónegos.

Sporting Portugal verhuurde Palhinha in de zomer van 2016 opnieuw aan een competitiegenoot: Belenenses. De middenvelder debuteerde op 14 augustus in de uitwedstrijd tegen Vitória Setúbal (2-0 nederlaag). Zijn eerste doelpunt voor diens tijdelijke werkgever maakte hij op 17 september in de uitwedstrijd tegen Vitória Guimarães (1-1). Tot het einde van het kalenderjaar liep zijn aandeel op tot achttien gespeelde wedstrijden. In januari 2017 keerde Palhinha terug naar de hoofdstad.

Debuut voor Sporting

Op 21 januari 2017 maakte Palhinha zijn debuut voor Sporting Portugal. In de uitwedstrijd tegen CS Marítimo (2-2) mocht hij 64 minuten opdraven. In de Portugese topper tegen FC Porto (2-1 nederlaag) mocht de middenvelder eveneens aantreden, maar hij wist nog geen vaste basisplaats af te dwingen. Zijn teller bleef in het eerste deel van 2017 steken op elf wedstrijden, waarvan vier als basisspeler.

In het seizoen 2017-2018 wist Palhinha niet door te breken bij Sporting Portugal. In oktober 2017 had hij met twee doelpunten weliswaar een significant aandeel in de bekerzege op ARC Oleiros (2-4), maar verder kreeg hij onvoldoende ruimte om zijn stempel te drukken. Met zeven gespeelde wedstrijden bleef de middenvelder het gros van het seizoen aan de zijlijn. Palhinha mocht wel tweemaal opdraven in de Champions League, tegen Juventus (uit en thuis).

Twee seizoenen in Braga

In de zomer van 2018 werd Palhinha andermaal te licht bevonden door Sporting Portugal. Om die reden werd de middenvelder voor twee seizoenen ondergebracht bij SC Braga. Hij debuteerde op 19 augustus 2018 in de doelpuntrijke uitwedstrijd tegen CD Santa Clara (3-3). Een week later maakte de rechtspoot tegen Desportivo Aves (3-1 zege) zijn eerste treffer voor zijn tijdelijke broodheer. In het seizoen 2018-2019 mocht hij in totaal 32 keer in actie komen.

Palhinha drukte in het seizoen 2019-2020 echt zijn stempel bij SC Braga door 44 keer in actie te komen (vier doelpunten). In januari 2020 veroverde de Sporting-huurling zijn eerste hoofdprijs als profvoetballer: de Taça da Liga. De middenvelder moest de halve finale aan zich voorbij laten gaan, maar was wel van de partij in de bekerfinale tegen FC Porto (1-0).

Landskampioen met Sporting

In het seizoen 2020-2021 wist Palhinha eindelijk een basisplaats af te dwingen bij Sporting Portugal. De defensieve middenvelder mocht in totaal 38 keer opdraven voor de Portugese topclub (twee doelpunten). In 2021 won hij niet alleen voor de tweede keer op rij de Taça da Liga, maar ook veroverde zijn team de landstitel. Een fraaie prestatie van Sporting, dat sinds 2002 niet meer als nummer één was geëindigd in de Primeira Liga.

Met 39 gespeelde wedstrijden (drie doelpunten) bleef Palhinha in het seizoen 2021-2022 een vaste waarde bij Sporting Portugal. Zijn team prolongeerde de Taça da Liga en wist eveneens beslag te leggen op de Portugese Supercup. Als beloning voor zijn prestaties maakte de middenvelder medio 2022 de overstap naar Fulham. De Londenaren betaalden naar verluidt zo’n twintig miljoen euro voor diens handtekening.

Sterkhouder bij Fulham

Palhinha debuteerde op 6 augustus 2022 in het shirt van Fulham, dat titelkandidaat Liverpool in bedwang wist te houden (2-2). De Portugees maakte zijn eerste doelpunt voor The Cottagers op 20 augustus in de met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Brentford. Met veertig gespeelde wedstrijden en vier doelpunten groeide hij meteen uit tot een sterkhouder.

In het seizoen 2023-2024 bleef Palhinha een vaste waarde bij Fulham. De Londenaren lieten hem 39 keer opdraven in alle competities, met vier doelpunten als rendement. Hij had een aandeel in het bereiken van de halve finale van de League Cup, maar de latere winnaar Liverpool trok aan het langste eind (2-1 uit, 1-1 thuis). Na twee seizoenen verdiende de rechtspoot een transfer naar Bayern München, dat zo’n vijftig miljoen euro betaalde voor diens handtekening.

João Palhinha (Fulham)
In het shirt van Fulham (Pro Shots)

Transfer naar Bayern München

Op 16 augustus 2024 mocht Palhinha voor het eerst het Bayern München-tenue aantrekken voor een officiële wedstrijd. In de bekerwedstrijd tegen SSV Ulm 1846 (0-4 zege) viel de nieuwkomer na 77 minuten in voor Aleksandar Pavlovic.


Interlandcarrière João Palhinha

Palhinha doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Portugal. Zijn debuut als A-international van Portugal maakte de defensieve middenvelder op 24 maart 2021 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Azerbeidzjan (1-0 nederlaag). Zes dagen later bekroonde hij diens derde interland met een eerste interlandtreffer tegen Luxemburg (1-3 zege). Diezelfde zomer mocht Palhinha tweemaal opdraven op het EK, waaronder de fatale achtste finale tegen België (0-1).

Op het WK van 2022 mocht Palhinha driemaal invallen tijdens de groepsfase. Tijdens de achtste finale en kwartfinale bleef de middenvelder aan de zijlijn. In 2024 begon hij eveneens als bankzitter aan het EK in Duitsland, maar nadien gunde bondscoach Roberto Martínez hem een vaste basisplaats. De Portugezen sneuvelden in de kwartfinale door toedoen van Frankrijk (na strafschoppen).

Laatste update: 21 augustus 2024

Meer nieuws over João Palhinha

16:39
342+
Bayern München blijft met miljoenen smijten
20:45
44+
Ronaldo schittert met hattrick, Engeland morst
11:12
170+
Dani waarschuwt Ajax voor ‘Sporting-gevaar’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie