Johan Hove

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Johan Hove

Johan Hove is een Noorse middenvelder. In januari 2023 maakte hij de overstap van Strømsgodset IF naar FC Groningen.

  • Hove speelt momenteel voor FC Groningen
  • De middenvelder promoveerde in 2024 naar de Eredivisie
  • Hij speelde eerder voor Sogndal IL en Strømsgodset IF
  • Hove is een voormalig jeugdinternational van Noorwegen

Clubcarière Johan Hove

Hove werd op 7 september 2000 geboren in het Noorse Sogndal. In zijn geboorteplaats mocht de rechtsbenige middenvelder zich bewijzen in de jeugdopleiding van Sogndal Football. Hier doorliep hij het gehele traject, waardoor hij een professionele carrière tot stand wist te brengen.

Doorbraak in Noorwegen

Op 8 mei 2016 maakte Hove zijn debuut voor de hoofdmacht van Sogndal IL. Op bezoek bij Aalesunds FK (1-4 zege) mocht de middenvelder na 88 minuten invallen voor Ole Amund Sveen. In 2016 mocht hij in totaliteit driemaal aantreden voor de Eliteserien-formatie. Hove mocht zowel in 2017 als 2018 twaalf officiële wedstrijden afwerken, waaronder de wedstrijd tegen Ranheim IL in het eerstgenoemde jaar. Door een verloren strafschoppenserie daalde zijn team af naar het tweede niveau.

In augustus 2018 maakte Hove de overstap naar Strømsgodset IF. Op 26 augustus debuteerde de rechtspoot op bezoek bij Rosenborg BK (4-3 nederlaag) voor diens nieuwe club. Later dat jaar stonden beide clubs opnieuw tegenover elkaar in de bekerfinale, maar de technische staf gunde hem in die wedstrijd geen speeltijd. Zijn team verloor overigens met 1-4. In zijn eerste halfjaar mocht de middenvelder überhaupt maar een handvol wedstrijden in actie komen namens de manschappen uit Drammen.

Hove trapte het Eliteserien-seizoen in 2019 af met een doelpunt tegen FK Haugesund (3-2 zege). In 2020 beleefde hij zijn definitieve doorbraak door tien keer te scoren in dertig Eliteserien-wedstrijden. Dat aantal wist de rechtspoot in 2022 te verbreken door elf keer doel te treffen. Tot en met januari 2023 liep zijn aandeel op naar dertig doelpunten en tien assists in 125 officiële wedstrijden. Met zijn prestaties verdiende Hove een contract voor drieënhalf jaar bij FC Groningen.

Promotie met FC Groningen

Met FC Groningen debuteerde Hove op 22 januari 2023 in de Derby van het Noorden tegen sc Heerenveen (3-1 nederlaag). Zeven dagen later scoorde de middenvelder in de uitwedstrijd tegen FC Volendam, maar net als tussendoor tegen SC Cambuur (0-1) ging zijn team onderuit (3-2). De drie opeenvolgende nederlagen bleken een voorbode voor de rest van het seizoen. Als hekkensluiter degradeerden de Groningers na een verblijf van achttien jaar uit de Eredivisie.

Johan Hove (FC Groningen)
Juichend voor FC Groningen (Pro Shots)

Hove overwoog medio 2023 een clausule te activeren, maar bleef FC Groningen uiteindelijk trouw. De Noor groeide in het seizoen 2023-2024 uit tot een drijvende kracht in het elftal van trainer Dick Lukkien. In de thuiswedstrijd tegen Roda JC Kerkrade (2-0 zege) op de slotdag opende hij de score. Dit resultaat volstond om de Trots van het Noorden al na één seizoen terug te brengen naar de Eredivisie.


Interlandcarrière Johan Hove

Hove doorliep alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van Noorwegen. In september 2019 debuteerde de middenvelder voor de Onder-21, dat een 0-3 zege behaalde op de leeftijdsgenoten van Hongarije. In totaal speelde hij 23 keer voor het hoogste jeugdteam (drie doelpunten), waaronder drie EK-wedstrijden in 2023. Ondanks een 1-0 zege op de Italianen vloog zijn team al na de groepsfase huiswaarts.

Laatste update: 12 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie