Jonathan Tah

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Jonathan Tah

Jonathan Tah is een Duitse centrale verdediger met Ivoriaanse roots. De international van Duitsland speelt sinds de zomer van 2015 voor Bayer Leverkusen.

  • Tah speelt momenteel voor Bayer Leverkusen
  • De verdediger won hier in 2024 de Duitse dubbel
  • Hij speelde eerder voor Hamburger SV en Fortuna Düsseldorf
  • Tah debuteerde in 2016 als A-international van Duitsland

Clubcarrière Jonathan Tah

Jonathan Glao Tah werd op 11 februari 1996 geboren in Hamburg. Zijn vader is van Ivoriaanse afkomst, waardoor hij een dubbele nationaliteit bezit. De rechtspoot trapte zijn voetbalcarrière af in het shirt van Altona 93. Via SV Concordia Hamburg speelde de verdediger zich in de kijker bij Hamburger SV, waar hij vanaf zijn tiende de jeugdopleiding doorliep.

Debuut voor Hamburger SV

Op 4 augustus 2013 maakte Tah zijn debuut in het betaald voetbal. Namens Hamburger SV mocht de verdediger zes minuten voor tijd invallen in de bekerwedstrijd tegen SV Schott Jena (0-4 zege). Twintig dagen later debuteerde hij in de Bundesliga tijdens de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen Hertha BSC. Tussendoor maakte Tah voor het eerst minuten in HSV II, dat de Regionalliga Nord actief was. Tijdens het seizoen 2013-2014 liep zijn teller op naar twintig wedstrijden in de A-selectie en zes wedstrijden voor het tweede team.

Met Hamburger SV bereikte Tah in 2014 de kwartfinale van de DFB-Pokal. Bayern München blokkeerde nieuw succes door in Hamburg met 0-5 te winnen, maar de aandacht ging dan ook vooral uit naar de Bundesliga. Zijn team eindigde als zestiende en moest daardoor aantreden in de play-offs om promotie/degradatie. Over twee duels bleek men Greuther Fürth ternauwernood de baas (0-0 thuis, 1-1 uit). Tah kwam in de beslissingswedstrijden niet in actie.

Huurling in Dusseldorf

In de zomer van 2014 draaide Tah de voorbereiding mee bij Hamburger SV, maar de technische staf maakte andere keuzes. Voor de verdediger was dat voldoende reden om in te stemmen met een uitleenperiode aan Fortuna Düsseldorf. Hij maakte op 15 september zijn debuut in de Tweede Bundesliga-wedstrijd tegen 1. FC Nürnberg (0-2 overwinning). In totaliteit speelde de rechtspoot 23 competitiewedstrijden namens de Flingeraner.

Transfer naar Bayer Leverkusen

Tah keerde medio 2015 terug bij Hamburger SV, maar die hereniging was van korte duur. Voor een bedrag van maximaal tien miljoen euro maakte hij de overstap naar Bayer Leverkusen. De verdediger maakte op 8 augustus zijn debuut in de bekerwedstrijd tegen Sportfreunde Lotte (0-3 zege). Een week later volgde zijn competitiedebuut in de uitwedstrijd tegen TSG 1899 Hoffenheim (2-1 zege). Tah speelde in het seizoen 2015-2016 in totaal 45 wedstrijden voor Die Werkself, waarvan zes in de Champions League en vier in de Europa League.

In het seizoen 2016-2017 mocht Tah in totaal 26 keer opdraven voor Bayer Leverkusen. Op 28 januari 2017 had de verdediger een primeur door tegen Borussia Mönchengladbach (2-3 nederlaag) voor het eerst te scoren als profvoetballer. In het volgende seizoen mocht hij 33 keer in actie komen. Dat aantal had hoger kunnen uitvallen, ware het niet dat Bayern München te sterk bleek in de DFB-POkal. De Duitse recordkampioen wist een finaleplaats te dwarsbomen voor Tah en consorten.

Tah speelde respectievelijk 38 wedstrijden (drie doelpunten) en 39 wedstrijden in de seizoenen 2018-2019 en 2019-2020. In dat laatstgenoemde seizoen bereikte Bayer Leverkusen de finale van de DFB-Pokal alsnog. De verdediger bleef in deze wedstrijd op de bank en kon een 2-4 zege voor Bayern München niet verhinderen. In het seizoen 2020-2021 (35 wedstrijden, één doelpunt) mocht Tah meermaals de aanvoerdersband om zijn arm dragen. De teller liep in de seizoenen daarna op naar respectievelijk 42 en 47 wedstrijden, waarin hij in totaal driemaal scoorde.

Jonathan Tah (Bayer Leverkusen)
Met de landstitel bij Bayern München (Pro Shots)

De Duitse dubbel

Bayer Leverkusen zette in het seizoen 2023-2024 een fenomenale reeks neer. Die Werkself zorgde niet alleen voor een monsterstunt door ongeslagen landskampioen te worden, maar won ook de DFB-Pokal ten koste van 1. FC Kaiserslautern (1-0). In alle competities incasseerde de Bundesliga-club welgeteld één nederlaag. Wel meteen een fatale, aangezien Atalanta Bergamo de Europa League-bokaal wegkaapte (0-3). Met 48 wedstrijden en zes doelpunten zette Tah een persoonlijk record neer.


Interlandcarrière Jonathan Tah

Tah doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Duitsland. Zijn debuut als A-international van Duitsland maakte de verdediger op 26 maart 2016 in de oefeninterland tegen Engeland (2-3 nederlaag). Halverwege mocht hij invallen voor Mats Hummels. In de volgende jaren deed bondscoach Joachim Löw maar sporadisch een beroep op hem. De rechtspoot moest daardoor meerdere EK’s (2016 en 2021), WK’s (2018 en 2022) en de Confederations Cup (2017) aan zich voorbij laten gaan.

Jonathan Tah (Duitsland)
Als Duits international (Pro Shots)

Pas in 2024 mocht Tah eindelijk debuteren op een grote eindronde. Op het EK in eigen land speelde de verdediger mee in drie van de vijf wedstrijden, waaronder de kwartfinalewedstrijd tegen Spanje (1-2 nederlaag na verlenging).

Laatste update: 26 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie