Jordan Lotomba

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Jordan Lotomba

Jordan Lotomba is een Zwitserse rechtsback met Congolese roots. De international van Zwitserland maakte in september 2024 de overstap van OGC Nice naar Feyenoord.

  • Lotomba speelt momenteel voor Feyenoord
  • De verdediger won drie landstitels en één beker met BSC Young Boys
  • Hij speelde daarnaast voor FC Lausanne-Sport en OGC Nice
  • Lotomba debuteerde in 2020 als Zwitsers international

Clubcarrière Jordan Lotomba

Jordan Mvula Lotomba zag op 29 september 1998 het levenslicht in Yverdon-les-Bains. De rechtspoot begon zijn voetbalcarrière in de clubkleuren van FC Champagne Sports, dat hij in 2018 inruilde voor Yverdon Sport FC. Na vijf jaar maakte de rechtsback een nieuwe overstap door de jeugdopleiding van FC Lausanne-Sport te betreden. Hier doorliep hij de hoogste jeugdelftallen.

Doorbraak in Lausanne

Lotomba maakte op 30 mei 2015 zijn debuut in het betaald voetbal. Met FC Lausanne-Sport mocht de middenvelder in de laatste speelronde van het seizoen na 66 minuten invallen voor David Marazzi. In de uitwedstrijd tegen FC Wil 1900 (4-0 nederlaag) pakte hij na twee minuten al een gele kaart. Tijdens de eerste maanden van het seizoen seizoen 2015-2016 deed de technische staf geen beroep op hem, maar uiteindelijk promoveerde hij definitief naar de A-selectie met vijftien officiële optredens als resultaat.

Op 17 april 2016 maakte Lotomba zijn eerste doelpunt als profvoetballer. FC Le Mont LS was daarvan het slachtoffer, waardoor de middenvelder een waardevol aandeel leverde in de 0-2 zege van FC Lausanne-Sport. Met zijn team promoveerde hij dat jaar naar de Zwitserse Super League. Met 27 gespeelde wedstrijden (één doelpunt) maakte de vleugelverdediger ook op het hoogste niveau een positieve indruk.

Zeer succesvol met Young Boys

In de zomer van 2017 verdiende Lotomba een transfer naar BSC Young Boys. Zijn debuut voor deze club maakte hij op 26 juli in de met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen Dinamo Kiev in de voorrondes van de Champions League. Mede dankzij diens eerste treffer wist men in de return alsnog aan het langste eind te trekken (2-0), maar in de volgende voorronde bleek CSKA Moskou een maatje te groot. Lotomba mocht zich in zijn eerste contractjaar zodoende ‘slechts’ meten op Europa League-niveau (exit in de groepsfase).

Tussen 2017 en 2020 speelde Lotomba in totaal 73 officiële wedstrijden voor BSC Young Boys. De rechtsback scoorde na het tweeluik met Dinamo Kiev niet meer voor de Zwitserse topclub, maar produceerde wel een negental assists. Gedurende zijn verblijf boekte de club grote successen. In drie opeenvolgende seizoenen werd de club uit Bern steevast landskampioen en daarnaast veroverde men de beker van 2020.

Jordan Lotomba (OGC Nice)
In actie tijdens OGC Nice – Paris Saint-Germain (Pro Shots)

Transfer naar OGC Nice

Na de Zwitserse dubbel van 2020 besloot Lotomba zijn geluk buiten Zwitserland te beproeven. In de zomer van dat jaar maakte de rechtsback voor zo’n zes miljoen euro de overstap naar OGC Nice, dat hem een vierjarig contract liet ondertekenen. Op 23 augustus 2020 maakte hij zijn debuut op Franse bodem tijdens de thuiswedstrijd tegen RC Lens (2-1 overwinning). Exact vier maanden later produceerde hij diens eerste Ligue 1-treffer voor eigen publiek tegen FC Lorient (2-2).

Lotomba opende zijn Franse hoofdstuk met 36 gespeelde wedstrijden. In de volgende drie seizoenen speelde hij achtereenvolgens 34, veertig en 31 officiële wedstrijden namens OGC Nice. Tijdens zijn vierde seizoen namens Les Aiglons maakte de rechtsback zijn tweede doelpunt tegen Lille OSC (2-2). Lotomba speelde hier enige tijd onder leiding van trainer Francesco Farioli, die medio 2024 de overstap maakte naar Ajax.

Transfer naar Feyenoord

In navolging van Farioli maakte ook Lotomba de overstap naar Nederland. Op 2 september 2024 tekende hij een driejarig contract bij Feyenoord. Twaalf dagen later maakte hij als rechtsachter zijn debuut in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (2-2).


Interlandcarrière Jordan Lotomba

Als voormalig jeugdinternational mocht Lotomba op 7 oktober 2020 debuteren voor de nationale ploeg van Zwitserland. In het vriendschappelijke duel met Kroatië (1-2 nederlaag) mocht hij meteen de volle negentig minuten aantreden. Zijn eerste doelpunt voor zijn thuisland maakte de rechtspoot op 29 maart 2022 in de oefeninterland tegen Kosovo en daarmee sleepte hij een 1-1 gelijkspel uit het vuur.

Sinds zijn debuut als A-international was Zwitserland tweemaal actief op een EK (2021 en 2024) en één WK (2024). Tijdens deze toernooien behoorde Lotomba niet tot de selectie.

Laatste update: 14 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie