Jorthy Mokio

Leeftijd: 16

Het laatste nieuws over Jorthy Mokio

Jorthy Mokio is een Belgische centrale verdediger met Congolese roots. In de zomer van 2024 maakte hij de overstap van AA Gent naar Ajax.

  • Mokio speelt momenteel voor Ajax
  • De verdediger debuteerde in 2024 als profvoetballer bij AA Gent
  • Hij is een jeugdinternational van België

Clubcarrière Jorthy Mokio

Mokio werd op 29 februari 2008 geboren in het Belgische Gent. De linkspoot voetbalde op jonge leeftijd voor KFC Merelbeke, dat hij in 2020 inruilde voor de jeugdopleiding van AA Gent. Bij De Buffalo’s doorliep de verdediger de hoogste jeugdelftallen.

Debuut voor AA Gent

In januari 2024 mocht de pas vijftienjarige Mokio met de A-selectie van AA Gent op trainingskamp naar Spanje. Zijn prestaties vielen in de smaak bij trainer Hein Vanhaezebrouck, die hem vanaf dat moment wekelijks aan de selectie toevoegde. Op 29 maart 2024 maakte de inmiddels zestienjarige verdediger zijn debuut in het betaald voetbal tijdens de play-offwedstrijd tegen Standard Luik (5-1 overwinning). Na 89 minuten mocht hij invallen voor Jordan Torunarigha.

Mokio mocht in de play-offs van 2024 nog driemaal opdraven voor AA Gent, waaronder tweemaal als basisspeler. Op dat moment stond de linkspoot al op de radar van verschillende clubs uit Europa. Hij besloot zijn status in de zomer meteen te verzilveren door een driejarig contract te ondertekenen bij Ajax. Technisch directeur Alex Kroes kondigde hem aan als ‘een groot talent’.

Jorthy Mokio (AA Gent)
Als talent van AA Gent (Pro Shots)

Debuut voor Ajax

In de voorbereiding van het seizoen 2024-2025 mocht Mokio meteen meedraaien met de A-selectie van Ajax. De verdediger werd nadien in de selectie van Jong Ajax geplaatst, maar zijn debuut op het hoogste niveau liet niet lang op zich wachten. Op 29 augustus 2024 liet trainer Francescio Farioli hem na 74 minuten invallen voor Kian Fitz-Jim tijdens de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Jagiellonia Bialystok (3-0 zege).


Interlandcarrière Jorthy Mokio

Mokio debuteerde in februari 2023 als jeugdinternational van België. In ruim anderhalf jaar tijd mocht de verdediger aantreden voor zowel de Onder-15, Onder-16 als de Onder-17.

Laatste update: 6 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie