Josip Stanisic

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Josip Stanisic

Josip Stanisic is een Kroatische rechtsback van Duitse afkomst. De international van Kroatië is een jeugdexponent van Bayern München.

  • Stanisic speelt momenteel voor Bayern München
  • De verdediger won hier drie landstitels en twee DFL-Supercups
  • Met Bayer Leverkusen veroverde hij de Duitse dubbel van 2024
  • Stanisic is geboren in Duitsland, maar is Kroatisch international

Clubcarrière Josip Stanisic

Stanisic werd op 2 april 2000 geboren in München. Hij is een zoon van Kroatische ouders. De rechtspoot trapte zijn voetballoopbaan af in de clubkleuren van FC Perlach. Via 1860 München en SC Fürstenfeldbruck kwam de verdediger in de zomer van 2017 terecht bij Bayern München. Der Rekordmeister liet hem de hoogste jeugdelftallen doorlopen en stoomde hem daarmee klaar voor een carrière als profvoetballer.

Debuut voor Bayern München

Op 26 juli 2019 maakte Stanisic zijn debuut in het betaald voetbal. Met Bayern München II mocht de verdediger een helft aantreden in de 3. Liga-wedstrijd tegen KFC Uerdingen 05 (2-1 zege). Kwasi Wriedt en Oliver Batista Meier, die later allebei in de Eredivisie voetbalden, maakten het verschil. Over een periode van twee seizoenen mocht hij in totaal 42 keer aantreden op het derde niveau van Duitsland. Het team degradeerde in 2021 naar de Regionalliga Bayern, maar op dat niveau maakte de Kroaat geen speelminuten.

Stanisic maakte op 10 april 2021 zijn debuut in de hoofdmacht van Bayern München, dat tegen 1. FC Union Berlin bleef steken op 1-1. Trainer Hansi Flick liet hem de volle negentig minuten aantreden. Dat seizoen bleef zijn aandeel beperkt tot één optreden, maar dat volstond om de landstitel op zijn erelijst te mogen plaatsen. Zijn eerste doelpunt op profniveau maakte de verdediger op 14 mei 2022 in de uitwedstrijd tegen VfL Wolfsburg (2-2). Op dat moment was Bayern al verzekerd van een nieuwe landstitel.

In de seizoenen 2021-2022 en 2022-2023 mocht Stanisic respectievelijk zeventien en 23 keer opdraven voor Bayern München. Hij won ook tweemaal de DFL-Supercup met de Zuid-Duitsers, maar in de zomer van 2023 bleef zijn perspectief op meer klein. Om die reden besloot de clubleiding mee te werken aan een verhuurperiode aan competitiegenoot Bayer Leverkusen.

Josip Stanisic (Bayer Leverkusen)
Trefzeker voor Bayer Leverkusen (Pro Shots)

Historisch succes met Leverkusen

Stanisic maakte op 26 augustus 2023 zijn debuut voor Bayer Leverkusen, dat een 0-3 overwinning boekte op het veld van Borussia Mönchengladbach. De verdediger maakte zijn eerste doelpunt voor Die Werkself uitgerekend op 10 februari 2024 in de thuiswedstrijd tegen ‘zijn’ Bayern München (3-0 zege). In het seizoen 2023-2024 werden de verhoudingen omgedraaid. Leverkusen bleef het gehele Bundesliga-seizoen ongeslagen en kroonde zich voor het eerst in de clubgeschiedenis tot landskampioen.

Bayer Leverkusen verloor tijdens de uitleenperiode van Stanisic überhaupt maar één wedstrijd. De Bundesliga-formatie won ook de DFB-Pokal door 1. FC Kaiserslautern met 1-0 te verslaan, maar verloor uitgerekend de Europa League-finale van Atalanta Bergamo (0-3). Met 38 gespeelde wedstrijden, vier doelpunten en zes assists groeide de Kroaat uit tot een gevestigde waarde. Leverkusen probeerde hem dan ook definitief in te lijven, maar Bayern München werkte daar niet aan mee en verlengde zijn contract zelfs.


Interlandcarrière Josip Stanisic

Stanisic speelde enkele wedstrijden voor de Onder-19 van Duitsland, maar switchte daarna naar Kroatië. De verdediger debuteerde op 8 oktober 2021 voor de Kroatische ploeg in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus (0-3 zege). In het volgende jaar behoorde hij tot de WK-selectie in Qatar. Tot en met de halve finale deed de technische staf geen beroep op hem. Pas in de troostfinale tegen Marokko (2-1 overwinning) mocht Stanisic opdraven en meteen de volle negentig minuten.

In 2023 verloor Stanisic met Kroatië de finaleronde van de Final Four van de Nations League. Spanje bleek vanaf de strafschopstip te sterk. De Kroaten waren ook actief op het EK van 2024, maar men wist de groep met Spanje, Italië en Albanië niet te overleven.

Laatste update: 12 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie