Juan Familia-Castillo

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Juan Familia-Castillo

Juan Familia-Castillo is een Nederlandse linksback met Dominicaanse roots. In de zomer van 2024 tekende hij een contract bij RKC Waalwijk.

  • Familia-Castillo speelt momenteel voor RKC Waalwijk
  • De verdediger kwam in Nederland eerder uit voor Ajax, AZ en ADO Den Haag
  • Hij kwam in Engeland uit voor Chelsea (jeugd), Birmingham City en Charlton Athletic
  • Familia-Castillo is een voormalig Nederlands jeugdinternational

Clubcarrière Juan Familia-Castillo

Juan Carlos Familia-Castillo zag op 13 januari 2000 het levenslicht in Amsterdam. De linkspoot trapte zijn voetbalcarrière af in het shirt van amateurclub AVV Zeeburgia, waar zijn potentieel werd ontdekt door Ajax. In 2016 verliet hij zijn geboortestad om diens geluk te beproeven bij Chelsea.

Verhuurd binnen Nederland

Familie-Castillo keerde in de zomer van 2019 terug naar Ajax, dat hem voor een jaar huurde met een optie tot koop. Op 13 september van dat jaar maakte de vleugelverdediger zijn professionele debuut in de uitwedstrijd van Jong Ajax tegen De Graafschap (3-2 nederlaag). Hij speelde de volle negentig minuten op De Vijverberg. Met zes doelpunten in 23 wedstrijden leverde hij een zinvolle bijdrage, maar dat bleek niet voldoende om een definitieve comeck af te dwingen.

Door de uitbraak van de coronapandemie eindigde het seizoen 2019-2020 voortijdig. In september 2020 besloot Nederland het competitieve voetbal weer op te starten. Familia-Castillo keerde in oktober van dat jaar terug naar Nederland, met ditmaal AZ als tijdelijke bestemming. Op 27 december maakte de verdediger zijn Eredivisie-debuut door in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (2-2) vlak voor tijd in te vallen. Het bleek zijn enige optreden voor AZ, dat hem ook zesmaal liet opdraven in Jong AZ.

De huurconstructie tussen AZ en Familia-Castillo kwam begin 2021 alweer ten einde. ADO Den Haag besloot hem desondanks in Nederland te houden door eveneens een huurdeal te bedingen in gesprek met Chelsea. Op 13 januari 2021 debuteerde de oud-Ajacied in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo (1-4 nederlaag) voor de club uit de residentiestad. Met zeventien wedstrijden wist de geboren Amsterdammer hier wel regelmatig aan spelen toe te komen, maar hij wist de degradatie uit de Eredivisie niet te voorkomen.

Verhuurd binnen Engeland

Familia-Castillo keerde in de zomer van 2021 terug naar Engeland. Chelsea besloot hem opnieuw te verhuren, maar ditmaal in eigen land. De linkspoot vertrok voor een halfjaar naar Championship-club Birmingham City. Op 7 augustus 2021 debuteerde hij voor The Blues in de met 0-1 gewonnen uitwedstrijd tegen Sheffield United. In de volgende maanden liep zijn teller slechts gestaag op naar vijf gespeelde wedstrijden.

In de tweede helft van het seizoen 2021-2022 speelde Familia-Castillo op huurbasis voor Charlton Athletic. Ook in de League One (derde niveau) lukte het niet om zijn stempel te drukken. The Addicks gunden hem welgeteld driemaal speeltijd, waardoor zijn carrière behoorlijk in het slop raakte. Medio 2023 liep de Amsterdammer uit zijn contract bij Chelsea, maar het duurde vervolgens een jaar voordat hij eindelijk weer onderdak vond.

Juan Familia-Castillo (RKC Waalwijk)
In het trainingstenue van RKC Waalwijk (Pro Shots)

Transfervrij naar RKC

Familia-Castillo tekende medio 2024 een tweejarig contract met optiejaar bij RKC Waalwijk. Op 10 augustus maakte de linksback eindelijk zijn rentree als profvoetballer door uit bij PSV (5-1 nederlaag) na 78 minuten in te vallen voor Aaron Meijers.


Interlandcarrière Juan Familia-Castillo

Familia-Castillo is een voormalig jeugdinternational van Nederland. De verdediger speelde wedstrijden voor de Onder-15 tot en met de Onder-20.

Laatste update: 22 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie