Julian Baas

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Julian Baas

Julian Baas is een Nederlandse middenvelder. In de zomer van 2024 maakte hij de overstap van Excelsior naar Sparta Rotterdam.

  • Baas speelt momenteel voor Sparta Rotterdam
  • De middenvelder promoveerde en degradeerde met Excelsior
  • In 2024 debuteerde hij voor Jong Oranje

Clubcarrière Julian Baas

Baas werd op 16 april 2002 op de wereld gezet in Dordrecht. De rechtsbenige middenvelder begon zijn voetbalcarrière bij SV Oranje Wit, waar hij zich in de kijker speelde bij FC Dordrecht. Hier bleef hij twee jaar actief. In 2017 keerde hij terug naar de amateurclub uit zijn geboortestad, maar een jaar later keerde zijn droom om profvoetballer te worden weer terug. Excelsior voegde hem toe aan de jeugdopleiding.

Doorbraak bij Excelsior

Bij Excelsior doorliep Baas de hoogste jeugdelftallen. Op 29 augustus 2020 maakte de middenvelder zijn debuut in de hoofdmacht van de Kralingers door na 82 minuten in te vallen tegen Jong PSV. In Eindhoven bepaalde Elías Már Ómarsson de eindstand op 1-6 na een pass van de debutant. De getalenteerde Dordtenaar maakte zijn eerste doelpunt als profvoetballer op 16 oktober in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen MVV Maastricht. In zijn debuutseizoen noteerde Baas 34 officiële wedstrijden (drie doelpunten).

Door een rode kaart tegen Jong AZ moest Baas het einde van het seizoen 2020-2021 en de start van het seizoen 2021-2022 missen. De rechtspoot ontpopte zich desondanks tot een vaste waarde en pikte onder meer een pikant doelpunt mee tegen FC Dordrecht (3-1 zege). Met drie doelpunten en twaalf assists in 45 officiële wedstrijden groeide hij uit tot een sterkhouder in het elftal van trainer Marinus Dijkhuizen. Baas promoveerde met Excelsior naar de Eredivisie na een knotsgekke play-offreturn tegen ADO Den Haag (winst na strafschoppen).

Julian Baas (Excelsior)
In het shirt van Excelsior na een duel in Zwolle (Pro Shots)

Baas bekroonde zijn Eredivisie-debuut op 6 augustus 2022 met een treffer tegen SC Cambuur (0-2 zege). In het seizoen 2022-2023 moest hij alleen Ajax-thuis aan zich voorbij laten gaan, waardoor hij 35 keer in actie kwam (drie doelpunten, vijf assists). In het volgende seizoen mocht de middenvelder veertig keer opdraven in alle competities (vier doelpunten, twee assists). Met Excelsior degradeerde Baas na twee seizoenen uit de Eredivisie. NAC Breda bleek in de play-offs nipt te sterk.

Transfer naar Sparta

Na 154 officiële wedstrijden in Excelsior-shirt nam Baas afscheid in Kralingen. De middenvelder besloot de stad wel trouw te blijven door over te stappen naar rivaal Sparta Rotterdam. Op Het Kasteel ondertekende hij een contract voor drie seizoenen. Zijn debuut voor diens nieuwe werkgever maakte hij op 17 augustus 2024 in de uitwedstrijd tegen FC Twente (1-1).


Interlandcarrière Julian Baas

Baas maakte op 21 maart 2024 zijn debuut als jeugdinternational. In de oefeninterland tegen de leeftijdsgenoten van Noorwegen (1-2 nederlaag) mocht de toenmalig Excelsior-middenvelder 62 minuten opdraven voor Jong Oranje.

Laatste update: 21 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie