Julian Lelieveld

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Julian Lelieveld

Julian Lelieveld is een Nederlandse vleugelverdediger. In de zomer van 2022 verruilde hij De Graafschap voor RKC Waalwijk.

  • Lelieveld speelt momenteel voor RKC Waalwijk
  • De verdediger kwam eerder uit voor Vitesse, Go Ahead Eagles en De Graafschap
  • Hij doorliep de gehele jeugdopleiding in Arnhem

Clubcarrière Julian Lelieveld

Lelieveld werd op 24 november 1997 geboren in Arnhem. De rechtspoot begon zijn voetbalcarrière in de clubkleuren van amateurclub VV Hattem. Zijn potentieel viel in het oog bij Vitesse, waar hij de volledige jeugdopleiding wist te doorlopen. Medio 2014 beloonde de Arnhemse club diens ontwikkeling met een eerste profcontract voor de duur van twee seizoenen.

Debuut voor Vitesse

Op 30 juli 2015 maakte Lelieveld zijn debuut voor de hoofdmacht van Vitesse. In de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Southampton (3-0 nederlaag) viel de rechtsback in de 93ste minuut in voor Kevin Diks. Zijn Eredivisie-debuut maakte hij op 1 mei 2016 door tegen FC Utrecht (1-3 nederlaag) de volle negentig minuten aan te treden. In het volgende seizoen behoorde de Arnhemmer veelvuldig tot de wedstrijdselectie, maar speeltijd werd hem niet gegund.

Met zeven officiële wedstrijden bleef het aandeel van Lelieveld in het seizoen 2017-2018 bescheiden. Wel mocht de vleugelverdediger tweemaal opdraven in het Europa League-toernooi, tegen SS Lazio en OGC Nice. Zijn perspectief bleef in de zomer van 2018 te gering. De Vitesse-leiding besloot dan ook mee te werken aan een verhuurperiode aan Go Ahead Eagles.

Doorbraak bij Go Ahead

Op 17 augustus 2018 maakte Lelieveld zijn debuut voor Go Ahead Eagles, dat overtuigend afrekende met Jong FC Utrecht (5-0). De rechtsback noteerde meteen een assist. Zijn eerste doelpunt als profvoetballer volgde op 19 mei 2019 in de play-offwedstrijd tegen FC Den Bosch (2-2). De Deventenaren wisten dit tweeluik winnend af te sluiten, maar de promotiedroom sneuvelde in de halve finale tegen RKC Waalwijk. Een waar spektakelstuk werd in de slotminuten in Brabants voordeel beslist (4-5).

Go Ahead Eagles greep zodoende naast een Eredivisie-ticket, maar voor Lelieveld bleek het een zeer waardevol seizoen. Met 41 officiële optredens (één doelpunt en zes assists) bewees de verdediger mee te kunnen op een verdienstelijk niveau. In de zomer van 2019 keerde hij dan ook met frisse moed terug naar zijn geboortestad. Namens Vitesse mocht hij in het voortijdig beëindigde seizoen 2019-2020 in totaliteit twintig keer aantreden.

Twee seizoenen in Doetinchem

Lelieveld verruilde Vitesse in de zomer van 2020 voor De Graafschap. Op 31 augustus van dat jaar debuteerde hij middels een 4-2 zege op FC Den Bosch voor De Superboeren. De Achterhoekers zorgden bijna twee maanden later voor een bekersensatie door FC Twente uit te schakelen in de Grolsch Veste (1-3). Met een doelpunt en een assist had de rechtsback een belangrijk aandeel in dat succes. Met twee doelpunten en acht assists in 38 wedstrijden groeide Lelieveld uit tot een waardevolle kracht.

De Graafschap greep door toedoen van Roda JC Kerkrade (play-offs) naast promotie. Lelieveld speelde daardoor ook in het seizoen 2021-2022 in de Keuken Kampioen Divisie. Met 41 gespeelde wedstrijden (één doelpunt) bleef de Arnhemmer een vaste waarde op De Vijverberg, maar opnieuw speelde zijn team geen rol van betekenis in de play-offs. FC Eindhoven was verantwoordelijk voor dat feit.

Julian Lelieveld en Burak Yilmaz
In duel met Fortuna Sittard-aanvaller Burak Yilmaz (Pro Shots)

Transfer naar RKC

Medio 2022 maakte Lelieveld wél de overstap naar de Eredivisie door een driejarig contract te tekenen bij RKC Waalwijk. Zijn debuut voor de Brabanders maakte hij als rechtermiddenvelder in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (2-2) op 6 augustus 2022. In diezelfde rol produceerde de rechtspoot op 28 januari 2023 zijn eerste doelpunt in RKC-tenue tijdens de confrontatie met FC Emmen (2-0 in eigen huis). Lelieveld mocht dat jaar in totaal 34 wedstrijden in actie komen en scoorde daarin nog een tweede keer.

In het seizoen 2023-2024 speelde Lelieveld mee in alle Eredivisie-wedstrijden van RKC Waalwijk. De manschappen van trainer Henk Fraser beleefden een stroef seizoen, maar speelden zich desondanks keurig veilig.

Laatste update: 9 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie