Kamaldeen Sulemana

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Kamaldeen Sulemana

Kamaldeen Sulemana is een Ghanese vleugelaanvaller. In januari 2023 maakte hij de overstap van Stade Rennes naar Southampton.

  • Sulemana speelt momenteel voor Southampton
  • De aanvaller kwam eerder uit voor de FC Nordsjaelland en Stade Rennes
  • Hijdebuteerde in 2020 als Ghanees international

Clubcarrière Kamaldeen Sulemana

Sulemana zag op 15 februari 2002 het levenslicht in het Ghanese Techiman. In zijn thuisland voetbalde de rechtsbenige aanvaller voor de Right to Dream Academy, dat als springplank diende naar FC Nordsjaelland. Begin 2020 streek hij neer op Deense bodem.

Doorbraak bij Nordsjaelland

Op 23 februari 2020 maakte Sulemana zijn debuut in het profvoetbal. Met FC Nordsjaelland mocht de buitenspeler tegen Sönderjyske (2-1 zege) na 61 minuten invallen voor Mohamed Diomandé. Zijn eerste doelpunt voor de Deense club maakte hij ruim twee maanden later, op 29 mei, in de uitwedstrijd tegen Silkeborg IF. In de volgende maanden steeg zijn aandeel naar vier doelpunten in dertien officiële wedstrijden.

In het seizoen 2020-2021 wist Sulemana de ingezette lijn door te trekken. In dertig wedstrijden produceerde de Ghanees maar liefst tien doelpunten en acht assists. Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt. Ajax toonde serieuze interesse, maar wist na een slepende transfersoap geen deal tot stand te brengen. Het Franse Stade Rennes ging er uiteindelijk met zijn komst vandoor. De Ligue 1-club betaalde circa vijftien miljoen euro voor diens handtekening.

Anderhalf jaar Rennes

Sulemana maakte op 8 augustus 2021 zijn debuut voor Stade Rennes. In de thuiswedstrijd tegen RC Lens had de miljoenenaanwinst welgeteld veertien minuten nodig om de ban te breken. Zo’n anderhalve maand later wist hij eveneens doel te treffen in de Conference League-wedstrijd tegen Vitesse (1-2 zege). Vooral door een hardnekkige rugblessure bleef diens teller in zijn eerste seizoen steken op 27 wedstrijden en vijf doelpunten.

Kamaldeen-Sulemana (Stade Rennes)
Als speler van Stade Rennes (Pro Shots)

Tussen juli 2022 en januari 2023 speelde Sulemana nog eens twintig wedstrijden voor Stade Rennes. Met één doelpunt en twee assists bleef diens prestatiecurve bescheiden. Desondanks verdiende de rechtspoot begin 2023 de overstap naar het Engelse Southampton, dat zo’n 25 miljoen euro neertelde. De Fransen maakten zodoende een miljoen of tien winst binnen anderhalf jaar.

Transfer naar Southampton

Sulemana mocht op 4 februari 2023 voor het eerst aantreden voor Southampton. Op bezoek bij Brentford viel de aanvaller halverwege in voor Ibrahima Diallo, maar hij kon een roemloze nederlaag niet voorkomen (3-0). Zijn eerste wapenfeit in het St. Mary’s Stadium noteerde hij in de laatste speelronde van het Premier League-seizoen 2022-2023. De Ghanees scoorde tweemaal in de thuiswedstrijd tegen Liverpool (4-4).

Kamaldeen Sulemana (Southampton)
Ogen op de bal gericht bij Southampton (Pro Shots)

Met Southampton degradeerde Sulemana in 2023 uit de Premier League. The Saints wisten binnen één seizoen terug te keren op het hoogste niveau door de play-offs te winnen. De cruciale eindfase van het seizoen ging aan zijn neus voorbij, maar in het Championship mocht hij wel 25 keer opdraven (drie assists). In het FA Cup-duel met Liverpool werd hem eveneens speeltijd gegund.

Huurdeal met Ajax ketst af

Southampton deed in de beginfase van het seizoen 2024-2025 geen beroep op Sulemana. Op 2 september 2024 werkte de Premier League-club dan ook mee aan een huurdeal met Ajax, maar het papierwerk werd niet tijdig ingeleverd. De wereldvoetbalbond FIFA zette op 4 september definitief een streep door diens overstap.


Interlandcarrière Kamaldeen Sulemana

Op 9 oktober 2020 mocht Sulemana voor het eerst Ghana vertegenwoordigen. Op bezoek bij Mali kon de aanvaller een harde nederlaag niet voorkomen: 3-0. In 2022 behoorde hij tot de selectie voor zowel de Afrika Cup als het WK, maar de nationale ploeg sneuvelde telkens al in de groepsfase. Het Afrikaanse eindtoernooi van 2024 ging zelfs helemaal aan zijn neus voorbij.

Laatste update: 4 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie