Kayky is een Braziliaanse vleugelaanvaller. Hij staat sinds augustus 2021 onder contract bij Manchester City, dat hem medio 2024 verhuurde aan Sparta Rotterdam.

• In 2024 kwam de aanvaller op huurbasis over van Manchester City
  • Hij kwam eerder uit voor Fluminense, Paços de Ferreira en Bahia SC
  • De Braziliaan speelde een beperkt aantal jeugdinterlands

Clubcarrière Kayky

Kayky da Silva Chagas zag op 11 juni 2003 het levenslicht in Rio de Janeiro. In zijn geboorteplaats voetbalde de linkspoot voor Fluminense, waar hij de volledige jeugdopleiding wist te doorlopen. Op 5 maart 2021 maakte de aanvaller zijn professionele debuut in de Campeonato Carioca-wedstrijd tegen Resende FC (2-1 nederlaag). Zijn eerste doelpunt maakte hij een maand en twee dagen later in de uitwedstrijd tegen Macaé Esporte FC (0-4 overwinning).

Met Fluminense speelde Kayky tussen maart en augustus 2021 maar liefst 33 officiële wedstrijden. Zo mocht de rechtsbuiten elfmaal opdraven in de Braziliaanse Série A en negenmaal in de Copa Libertadores. Zijn prestaties vielen in de smaak bij Manchester City, dat zo’n tien miljoen euro voor hem neertelde. Hij ondertekende een contract voor vijf seizoenen bij de Premier League-gigant.

Kayky (Fluminense)
Als getalenteerde aanvaller van Fluminense (Pro Shots)

Verhuurd na City-debuut

In het seizoen 2021-2022 werd Kayky af en toe opgenomen in de wedstrijdselectie van Manchester City. Manager Pep Guardiola liet de Braziliaan op 7 januari 2022 debuteren tijdens de FA Cup-wedstrijd tegen Swindon Town (0-4 overwinning). Hij mocht na 86 minuten invallen voor Cole Palmer. Ruim een maand later, op 12 februari, mocht hij eveneens zes minuten invallen tijdens de Premier League-confontatie met Norwich City (0-4 overwinning).

Manchester City besloot Kayky in de zomer van 2022 voor een seizoen uit te lenen aan Paços de Ferreira. Als aanvallende middenvelder debuteerde hij op 26 augustus in de thuiswedstrijd tegen Estoril Praia (0-3 nederlaag). In de volgende maanden liep zijn aandeel op naar negen gespeelde wedstrijden, maar een doelpunt of een assist leverde dat niet op. The Citizens lieten de huurconstructie in januari 2023 alweer beëindigen.

In de eerste helft van 2023 vertrok Kayky op huurbasis naar het Braziliaanse Bahia SC. Op vertrouwde bodem maakte de buitenspeler een positieve indruk door drie doelpunten en vier assists te produceren in 28 officiële wedstrijden. Aan het einde van het kalenderjaar keerde hij terug naar Europa, maar in het restant van het seizoen deed Manchester City geen beroep op zijn diensten.

Verhuurd aan Sparta

Kayky vertrok in augustus 2024 op huurbasis naar Sparta Rotterdam. Bij De Kasteelheren werd hij herenigd met Metinho, met wie hij samenspeelde en samenwoonde bij Fluminense. Door een zware knieblessure kon de eredivisionist niet meteen een beroep op hem doen.

Interlandcarrière Kayky

Kayky speelde een tweetal wedstrijden voor de Onder-16 van Brazilië. De aanvaller zat nadien ook bij de selectie van de Onder-17 en Onder-20, maar in die teams maakte hij geen speelminuten.

Laatste update: 30 augustus 2024