Ko Itakura

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Ko Itakura

Ko Itakura is een Japanse centrale verdediger. De international van Japan maakte in de zomer van 2022 de overstap van Manchester City naar Borussia Mönchengladbach.

  • Itakura speelt momenteel voor Borussia Mönchengladbach
  • De verdediger kwam in Europa eveneens uit voor FC Groningen en Schalke 04
  • Met Schalke wist hij de Tweede Bundesliga-titel te veroveren
  • Itakura debuteerde in 2019 als Japans international

Clubcarrière Ko Itakura

Itakura werd op 27 januari 1997 op de wereld gezet in de Japanse miljoenenstad Yokohama. De rechtsbenige verdediger versleet als jeugdspeler verschillende clubs. Hij kwam achtereenvolgens uit voor Takagi FC, Kawasaki Saginuma SC, Yokohama Azamino FC en Kawasaki Frontale.

Doorbraak in Japan

In maart 2015 speelde Itakura een tweetal wedstrijden van een samengestelde J. League-selectie. Samen met andere talenten uit de J1 en J2 League mocht de verdediger aantreden tegen SC Sagamihara (3-0 nederlaag) en Renofa Yamaguchi (8-0 nederlaag). Datzelfde jaar zat hij meermaals bij de wedstrijdselectie van Kawasaki Frontale, maar zijn debuut maakte hij op 25 mei 2016 tijdens de J. League Cup-wedstrijd tegen Vegalta Sendai (2-1 zege) door tien minuten voor tijd in te vallen.

Tot januari 2019 speelde Itakura in totaliteit 22 wedstrijden voor Kawasaki Frontali. De verdediger pikte één doelpunt mee, op 1 maart 2017 in de AFC Champions League-wedstrijd tegen Eastern SC (1-1). Vanwege zijn geringe speeltijd besloot de clubleiding hem in 2018 onder te brengen bij Vegalta Sendai. Met 32 gespeelde wedstrijden en drie doelpunten liet hij hier wel een goede indruk achter.

Verhuurd aan FC Groningen

Begin 2019 maakte Itakura de overstap naar Manchester City. De Premier League-gigant verhuurde de Japanner meteen aan FC Groningen. Gedurende zijn eerste halfjaar kreeg de verdediger geen speeltijd, maar dat veranderde in het seizoen 2019-2020. Op 3 augustus 2019 maakte hij zijn debuut voor de Trots van het Noorden in de met 0-1 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Emmen. Ondanks het uitbreken van de coronapandemie haalde Itakura een respectabel aantal van 23 gespeelde wedstrijden.

In het seizoen 2020-2021 behoorde Itakura eveneens tot de selectie van FC Groningen. Op 14 januari 2021 maakte de rechtspoot zijn eerste doelpunt in Europa en had daarmee een aandeel in de 2-3 overwinning op Willem II. Zijn 36ste en laatste wedstrijd van het seizoen betrof de krachtmeting met FC Utrecht in de play-offs om Europees voetbal. De Domstedelingen wonnen in de halve finale met 1-0, waardoor de Europese droom sneuvelde. Tevergeefs probeerden de Groningers hem langer aan boord te houden.

Eén seizoen bij Schalke 04

Manchester City besloot in de zomer van 2021 een grotere uitdaging te zoeken voor Itakura. De verdediger werd ondergebracht bij Schalke 04, dat op dat moment in de Tweede Bundesliga opereerde. Op 21 augustus debuteerde hij met een pijnlijke 4-1 nederlaag in de uitwedstrijd tegen SSV Jahn Regensburg. De formatie uit Gelsenkirchen won op 10 december 2021 met dezelfde cijfers van 1. FC Nürnberg. Itakura zette met zijn eerste treffer op Duitse bodem de eindstand op het scorebord.

Met vier doelpunten in 32 officiële wedstrijden liet Itakura een positieve indruk achter bij Schalke 04. Met zijn team promoveerde hij als kampioen naar de Bundesliga, maar desondanks maakte de clubleiding geen gebruik van de optie tot koop. Desondanks mocht de Aziaat ook na de zomer van 2022 in de hoogste divisie van Duitsland aantreden. Manchester City verkocht hem voor zo’n vijf miljoen euro aan Borussia Mönchengladbach.

Ko Itakura (Borussia Mönchengladbach)
In het shirt van Borussia Mönchengladbach (Pro Shots)

Transfer naar Gladbach

Itakura debuteerde op 31 juli 2022 in het shirt van Borussia Mönchengladbach, dat in de DFB-Pokal een afgetekende zege behaalde ten koste van SV Oberachern. Een rode kaart tegen FSV Mainz 05 en een knieblessure zaten de verdediger in zijn eerste seizoen dwars, maar desalniettemin mocht hij 25 keer aantreden voor Die Fohlen. De rechtspoot maakte in de eerste Bundesliga-wedstrijd van het seizoen 2023-2024 een doelpunt in de uitwedstrijd tegen FC Augsburg (4-4).

Ook in zijn tweede seizoen moest Itakura door een blessure en interlandverplichtingen een reeks wedstrijden missen bij Borussia Mönchengladbach. Ditmaal bleef de verdediger steken op 22 gespeelde wedstrijden (drie doelpunten). Eén van zijn doelpunten maakte hij in de thuiswedstrijd tegen Bundesliga-gigant Bayern München, dat met 1-2 wel aan het langste eind trok.


Interlandcarrière Ko Itakura

Itakura speelde voor zowel het olympisch team als een aantal jeugdteams van Japan. Zijn debuut als A-international van Japan maakte de verdediger op 21 juni 2019 in de Copa Ameríca-wedstrijd tegen Uruguay. De Aziaten, die op uitnodiging mochten deelnemen aan de Zuid-Amerikaanse eindronde, werden al in de groepsfase uitgeschakeld. Het nationale team wist in 2022 wel de groepsfase van het WK te overleven, mede dankzij diens assist tegen Duitsland (2-1 zege). Het avontuur in Qatar eindigde door toedoen van Kroatië (na strafschoppen).

In 2023 mocht Itakura eveneens deelnemen aan de Azië Cup. Japan strandde in de kwartfinale door toedoen va Iran (1-2).

Laatste update: 27 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie