Kolbeinn Finnsson

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Kolbeinn Finnsson

Kolbeinn Finnsson is een IJslandse linksback. De international van IJsland maakte in de zomer van 2024 de overstap van Lyngby BK naar FC Utrecht.

  • Finnsson speelt momenteel voor FC Utrecht
  • De linksback kwam eerder uit voor Fylkir Reykjavík, FC Groningen, Brentford, Borussia Dortmund II en Lyngby BK
  • Tijdens zijn periode in Duitsland won hij de Regionalliga West-titel
  • In 2019 debuteerde Finnsson als international van IJsland

Clubcarrière Kolbeinn Finnsson

Kolbeinn Birgir Finnsson werd op 25 augustus 1999 geboren in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. In zijn geboorteplaats voetbalde de linkpoot in de jeugdopleiding van Fylkir Reykjavík. Op 11 mei 2014 debuteerde hij in het betaald voetbal tijdens de bekerwedstrijd tegen stadgenoot Thróttur Reykjavík (0-3 zege). De linkervleugelverdediger mocht in het volgende kalenderjaar in totaal dertien keer opdraven voor de hoofdmacht.

In de winter van 2016 maakte Finnsson de overstap naar de jeugdopleiding van FC Groningen. Namens de Trots van het Noorden speelde hij zijn wedstrijden in het tweede team en de Onder-19, maar de stap naar de A-selectie bleef uit. In de zomer van 2018 koos de IJslander voor een transfervrije overstap naar het Engelse Brentford. De verdediger speelde hier zijn wedstrijden in het tweede team. Finnsson mocht in februari 2019 eenmaal op de bank plaatsnemen voor een FA Cup-ontmoeting met Swansea City (4-1 nederlaag).

Brentford verhuurde Finnsson in 2019 voor enkele maanden aan zijn oude club Fylkir Reykjavík. Tijdens deze uitleenperiode mocht hij veertien keer opdraven, met twee doelpunten als rendement. Op 26 mei maakte de linkspoot zijn eerste doelpunt als profvoetballer in de thuiswedstrijd tegen FH Hafnarfjördur (2-2).

Drieënhalf jaar Dortmund II

Finnsson koos in de zomer van 2019 voor een transfer naar Borussia Dortmund. De Duitse topclub plaatste de IJslander in het tweede team, waarmee hij zich mocht meten in de Regionalliga West. Ondanks meerdere blessures mocht de verdediger in het seizoen 2019-2020 in totaal achttien keer opdraven op het vierde niveau van Duitsland. Dat aantal liep in het volgende seizoen op naar 28 wedstrijden (vier doelpunten). Finnsson promoveerde als kampioen van de Regionalliga West naar de 3. Liga.

Na de promotie van 2021 mocht Finnsson nog anderhalf jaar zijn wedstrijden afwerken in Borussia Dortmund II. In totaal speelde de linksback 32 wedstrijden in de 3. Liga. Een doorbraak richting het eerste team van BVB zat er niet in, waardoor hij in de winter van 2023 koos voor een transfer naar het Deense Lyngby BK.

Kolbeinn Finnsson (Lyngby BK)
Als speler van Lyngby BK (Pro Shots)

Anderhalf jaar Lyngby

Finnsson maakte op 19 februari 2023 zijn debuut voor Lyngby BK, dat een 1-1 gelijkspel noteerde tegen FC Nordsjaelland. In de nacompetitie pikte hij als linkermiddenvelder een doelpunt mee in de uitwedstrijd tegen Odense BK (2-2). Tijdens zijn eerste halfjaar mocht de IJslander in totaal vijftien keer opdraven namens De kongeblå. Daarin noteerde hij eveneens een drietal assists.

In het seizoen 2023-2024 deed de technische staf van Lyngby BK in totaal 33 keer een beroep op Finnsson. Daarin wist hij tweemaal te scoren en viermaal een assist af te leveren. In juli en augustus 2024 mocht de vleugelverdediger nog vijfmaal opdraven voor de Superligaen-formatie, waarna hij een terugkeer naar Nederland realiseerde. Op 21 augustus 2024 ondertekende Finnsson een meerjarig contract bij eredivisionist FC Utrecht.

Transfer naar FC Utrecht

Op 1 september 2024 mocht Finnsson zijn eerste minuten maken in FC Utrecht-shirt. In de thuiswedstrijd tegen FC Twente (2-1) viel hij na 77 minuten in voor Siebe Horemans.


Interlandcarrière Kolbeinn Finnsson

Finnsson doorliep verschillende jeugdelftallen van IJsland. Zijn debuut als A-international van IJsland maakte de linksback op 11 januari 2019 in de oefeninterland tegen Zweden (2-2). Vier dagen later mocht hij eveneens aantreden in de doelpuntloze krachtmeting met Estland. De linkspoot verdween nadien uit de selectie, maar keerde in september 2023 terug. Met de nationale ploeg wist Finnsson zich net niet te plaatsen voor het EK van 2024. In de finaleronde van de play-offs bleek Oekraïne nipt te sterk (2-1).

Kolbeinn Finnsson en Memphis Depay
Met Memphis Depay na Nederland – IJsland in 2024 (Pro Shots)

Laatste update: 6 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie