Duarte is een Kaapverdische middenvelder van Nederlandse komaf. In de zomer van 2024 maakte hij de overstap van FC Groningen naar Puskás Akadémia FC.

• Hij is A-international voor Kaapverdië

Clubcarrière Laros Duarte

Duarte werd op 28 februari 1997 ter wereld gebracht in Rotterdam. In zijn geboorteplaats speelde de rechtsbenige middenvelder voor amateurvereniging Sparta AV, waar hij voldoende indruk maakte om over te stappen naar de jeugdopleiding van de proftak. Bij Sparta Rotterdam doorliep de oudere broer van Deroy Duarte, die het eveneens tot profvoetballer schopte, het volledige traject.

Debuut voor Jong PSV

In de zomer van 2015 vertrok Duarte zijn vertrouwde stekkie op Spangen voor een avontuur bij PSV. Op 2 oktober van dat jaar debuteerde de middenvelder namens Jong PSV in de thuiswdstrijd tegen Achilles ’29. Trainer Pascal Jansen liet hem meteen de volle negentig minuten aantreden. Dat seizoen mocht hij zeven keer opdraven in de Jupiler League, dat tegenwoordig de Keuken Kampioen Divisie heet. Tijdens het seizoen 2016-2017 verdubbelde dat aantal.

Duarte wist in het seizoen 2017-2018 een vaste basisplaats af te dwingen bij Jong PSV (32 wedstrijden, twee doelpunten). Op 27 oktober 2017 maakte de Rotterdammer het winnende doelpunt op bezoek bij SC Cambuur (0-1), zijn eerste als profvoetballer. Eerder die maand mocht de middenvelder in een benefietwedstrijd tegen het Mexicaanse Pachuca CF (0-0) zijn eerste minuten maken in de A-selectie. Een officiële wedstrijd in de hoofdmacht bleef echter uit.

In het seizoen 2018-2019 bleef Duarte één seizoenshelft meedraaien met de Jong PSV-selectie. Na negentien wedstrijden, waarin hij vijfmaal een assist afleverde, besloot de Eindhovense club in te stemmen met een verhuurperiode. Begin 2019 keerde de rechtspoot voor een halfjaar terug naar Sparta Rotterdam, dat op dat moment eveneens in de Keuken Kampioen Divisie speelde.

Promotie met Sparta

Duarte debuteerde op 13 januari 2019 alsnog voor de hoofdmacht van Sparta Rotterdam. Op bezoek bij SC Cambuur (3-3) verscheen de middenvelder de volle negentig minuten binnen de lijnen. Zijn eerste doelpunt liet niet lang op zich wachten: op 1 februari was het bingo tegen FC Volendam (2-2). Hij speelde twintig wedstrijden gedurende zijn eerste halfjaar op Het Kasteel, met drie doelpunten en vier assists als rendement. Duarte had daarmee een aandeel in de promotie via de play-offs om promotie/degradatie. In de finale rekenden de Spartanen af met De Graafschap.

Op 4 augustus 2019 mocht Duarte voor het eerst aantreden in de Eredivisie. Op bezoek bij Feyenoord haalde Sparta Rotterdam een verdienstelijk punt binnen (2-2). De ingevallen middenvelder hield daar met zijn team echter een ander gevoel aan over, aangezien Sam Larsson de stadgenoot pas in blessuretijd langszij bracht. Duarte wist op het hoogste niveau geen vaste basisplaats af te dwingen in het seizoen 2019-2020. Wel steeg diens teller naar achttien officiële wedstrijden.

FC Emmen was op 5 maart 2021 het slachtoffer van de eerste Eredivisie-treffer van Duarte (1-1). Dat seizoen maakte hij nog een tweede doelpunt, hoewel de teller bleef steken op negentien wedstrijden. Zijn team bereikte de play-offs om Europees voetbal, maar het bezoek aan Feyenoord ging met 2-0 verloren. Na speelronde drie van het Eredivisie-seizoen 2021-2022 besloot Duarte afscheid te nemen van zijn geboortestad. Hij tekende destijds een contract voor de duur van vier seizoenen bij FC Groningen.

Laros Duarte en Hidde Jurjus (FC Groningen)
Duarte (rechts) bedankt de fans van FC Groningen (Pro Shots)

Wisselend succes in Groningen

Op 12 september 2021 trok Duarte voor het eerst het wedstrijdshirt van FC Groningen aan. In de Derby van het Noorden mocht de middenvelder 75 minuten aantreden tegen sc Heerenveen (1-1), waarna Daniël van Kaam hem afloste. Zijn eerste doelpunt voor de Trots van het Noorden maakte hij op 20 februari 2022 tijdens de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (1-1). Met 29 gespeelde wedstrijden groeide Duarte in zijn eerste seizoen meteen uit tot een vaste waarde onder trainer Danny Buijs.

Medio 2022 maakte Buijs plaats voor Frank Wormuth, maar de Duitser werd voortijdig weggestuurd. Het seizoen 2022-2023 werd een rommeltje, waardoor FC Groningen na achttien jaar degradeerde uit de Eredivisie. Met 25 gespeelde wedstrijden (twee doelpunten) kreeg Duarte nochtans de kans om zijn stempel te drukken. Eén van zijn doelpunten maakte hij thuis tegen Ajax (2-3 nederlaag). Dat lukte met zeven doelpunten en vier assists beter in het seizoen 2023-2024. De Groningers wisten na één seizoen te promoveren en bereikten daarnaast de halve finale van de KNVB Beker.

Transfer naar Hongarije

Duarte begon het seizoen 2024-2025 met een invalbeurt tegen NAC Breda (4-1 zege). Een week later wist FC Groningen ook te winnen bij RKC Waalwijk (1-2), maar ditmaal behoorde de middenvelder niet meer tot de wedstrijdselectie. In de daaropvolgende week maakte hij een transfer naar het Hongaarse Puskás Akadémia FC. Zijn debuut voor deze club maakte hij op 1 september 2024 in de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen Paksi FC door Urho Nissilä na 68 minuten af te lossen.

Interlandcarrière Laros Duarte

Duarte doorliep vrijwel alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. De stap naar Jong Oranje en/of het Nederlands elftal bleek echter te groot voor de middenvelder, die daarom besloot te switchen naar Kaapverdië. Op 14 januari 2024 maakte hij zijn debuut in de Afrika Cup-wedstrijd tegen Ghana (2-1 overwinning). Zijn team overleefde de groepsfase en de achtste finale, maar moest vervolgens buigen voor Zuid-Afrika (na strafschoppen). Duarte was één van de vier internationals van Kaapverdië die faalde vanaf elf meter.

Laatste update: 6 september 2024