Leandro Bacuna

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Leandro Bacuna

Leandro Bacuna is een Curaçaose voetballer van Nederlandse komaf. De international van Curaçao speelt sinds medio 2023 opnieuw voor FC Groningen.

  • Bacuna speelt momenteel voor FC Groningen
  • De middenvelder promoveerde in 2024 naar de Eredivisie
  • Hij kwam eerder uit voor Aston Villa, Reading, Cardiff City en Watford
  • Bacuna debuteerde in 2016 als international van Curaçao
  • Ook zijn broertje Juninho Bacuna haalde het betaald voetbal

Clubcarrière Leandro Bacuna

Bacuna werd op 21 augustus 1991 geboren in Groningen. Hij is de oudere broer van Juninho Bacuna, die het eveneens tot profvoetballer schopte. Via amateurclub GVAV-Rapiditas speelde de rechtsbenige middenvelder zich in de kijker bij FC Groningen. Bij de Trots van het Noorden doorliep hij de volledige jeugdopleiding.

Doorbraak in Groningen

Op 30 augustus 2009 maakte Bacuna zijn debuut voor de A-selectie van FC Groningen. In de thuiswedstrijd tegen PSV (0-2 nederlaag) viel de middenvelder na 76 minuten in voor Koen van de Laak. Zijn eerste doelpunt voor de club uit zijn geboortestad maakte hij op 28 oktober in de bekerwedstrijd tegen Vitesse (1-5 overwinning). Op 6 februari 2010 volgde zijn eerste doelpunt op Eredivisie-niveau in de doelpuntrijke uitwedstrijd tegen Heracles Almelo (4-3 nederlaag).

In het seizoen 2009-2010 speelde Bacuna in totaal 24 wedstrijden voor FC Groningen (drie doelpunten). Zijn team bereikte de play-offs om Europees voetbal, maar verloor van FC Utrecht. In het seizoen 2010-2011 steeg zijn aandeel naar 31 wedstrijden. Beide doelpunten maakte hij dat seizoen in de play-offs om Europees voetbal, tegen Heracles Almelo en ADO Den Haag. De Trots van het Noorden poetste een 1-5 achterstand weg in het tweeluik met de Hagenezen, maar verspeelde het Europese ticket alsnog vanaf elf meter.

Bacuna beleefde zijn statistisch beste jaar in het seizoen 2011-2012: zeven doelpunten en vijf assists in 33 wedstrijden. De middenvelder maakte het winnende doelpunt tegen Ajax (1-0) en droeg bij aan een monsterzege op Feyenoord (6-0). Met 38 officiële wedstrijden en vijf doelpunten bleef hij in het seizoen 2012-2013 belangrijk voor FC Groningen. Een Europees ticket lonkte, maar opnieuw ging zijn team ten onder in de play-offs om Europees voetbal. FC Twente was daarvoor verantwoordelijk.

FA Cup-finalist met Aston Villa

In de zomer van 2013 vertrok Bacuna voor ongeveer één miljoen euro naar Aston Villa. De Groninger maakte op 17 augustus zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Arsenal, dat met 1-3 opzij werd gezet. Zijn eerste doelpunt én assist produceerde de nieuwkomer op 28 september in de thuiswedstrijd tegen de latere kampioen Manchester City (3-2 zege). Met 38 wedstrijden en vijf doelpunten beleefde de middenvelder een prima debuutseizoen bij de bespeler van Villa Park.

Aston Villa deed in de eerste helft van het seizoen 2014-2015 maar sporadisch een beroep op Bacuna. Gaandeweg herpakte de middenvelder zich, waardoor de teller toch nog opliep naar 26 wedstrijden (één doelpunt). Ten koste van Liverpool bereikte men de finale van het FA Cup-toernooi (2-1), maar Arsenal dwarsboomde ultiem bekersucces (0-4). Zijn derde contractjaar verliep daarentegen teleurstellend. Bacuna kon ondanks 35 officiële optredens degradatie uit de Premier League niet voorkomen.

Met een doorlopend contract op zak bleef Bacuna ondanks de degradatie bij Aston Villa. In het seizoen 2016-2017 mocht de multifunctionele Nederlander 31 keer opdraven voor The Villans, maar een snelle Premier League-terugkeer bleek totaal niet realistisch. Op 5 augustus 2017 speelde de middenvelder zijn 131ste en laatste wedstrijd voor de manschappen uit Birmingham. Na het duel met Hull City (1-1) tekende Bacuna voor vier seizoenen bij competitiegenoot Reading.

Via Reading naar Cardiff

Mede vanwege de Nederlandse enclave, waaronder manager Jaap Stam, koos Bacuna voor Reading. Op 19 augustus 2017 debuteerde de middenvelder in de uitwedstrijd tegen Preston North End (1-0 nederlaag) voor diens nieuwe werkgever. Drie dagen later vierde hij in het League Cup-duel met Millwall (3-1 zege na verlenging) zijn eerste doelpunt. Met 38 gespeelde wedstrijden (twee doelpunten) groeide Bacuna uit tot een vaste waarde bij The Royals. Reading wist zich ternauwernood te handhaven door als twintigste te eindigen in het Championship.

In maart 2018 kreeg Stam ontslag bij Reading. Bij afwezigheid van Liam Moore mocht hij eind 2018 desondanks vier opeenvolgende Championship-wedstrijden de aanvoerdersband dragen. Tijdens de eerste helft van het seizoen 2018-2019 mocht hij in totaal 28 keer opdraven voor de club (dertien doelpunten). In januari 2019 vertrok de rechtspoot naar Premier League-club Cardiff City door een contract voor drieënhalf jaar te tekenen. Op 2 februari debuteerde hij met een 2-0 overwinning op AFC Bournemouth.

Cardiff City bivakkeerde tijdens zijn komst al in de degradatiezone en wist daar ook niet meer weg te komen. Bacuna keerde daardoor al na een halfjaar terug naar het Championship. De geboren Groninger maakte op 26 november 2019 zijn eerste doelpunt voor de Welshman ten koste van Stoke City (1-0 zege). Cardiff City plaatste zich voor de play-offs om promotie, maar verloor in de halve finale van Fulham. Tot en met het seizoen 2021-2022 mocht Bacuna in totaal 115 keer opdraven voor The Bluebirds (vier doelpunten).

Halfjaar Watford

Door een blessure moest Bacuna de tweede helft van het seizoen 2021-2022 aan zich voorbij laten gaan. In de tussentijd liep de middenvelder uit zijn contract bij Cardiff City. Pas in december 2022 raakte hij weer onder depannen door een contract te ondertekenen bij Watford. Op 17 december debuteerde hij in de uitwedstrijd tegen Huddersfield Town (0-2 zege). In totaal speelde Bacuna vijftien wedstrijden voor The Hornets, dat als elfde eindigde in het Championship.

Promotie met FC Groningen

In de zomer van 2023 liep Bacuna ook bij Watford uit zijn contract. De middenvelder besloot terug te keren naar Nederland door zich opnieuw aan te sluiten bij FC Groningen, dat net was gedegradeerd uit de Eredivisie. Onder leiding van trainer Dick Lukkien maakte hij op 11 augustus zijn rentree tijdens de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax (4-1 zege). Zijn eerste doelpunt in diens tweede Groningen-periode produceerde hij op 1 april 2024 tegen FC Emmen (0-3 zege). Bacuna speelde op verschillende posities, waaronder als rechtsback.

Leandro Bacuna (FC Groningen)
Bacuna scoort bij zijn Eredivisie-rentree in 2024 (Pro Shots)

FC Groningen herpakte zich na een zwakke competitiestart. Vanuit de middenmoot wist men op te klimmen naar de bovenste plaatsen. Op de slotdag volstond een 2-0 zege op concurrent Roda JC Kerkrade voor de tweede plaats en directe promotie. De Trots van het Noorden vierde de Eredivisie-rentree op 9 augustus met een 4-1 zege op NAC Breda. Bacuna schoot tegen de Bredenaars de openingstreffer binnen vanaf elf meter.


Interlandcarrière Leandro Bacuna

Bacuna speelde jeugdinterlands voor zowel Nederland Onder-19 als Jong Oranje. De stap naar het Nederlands elftal bleek echter te groot voor de middenvelder, die daarom besloot te switchen naar Curaçao. Op 24 maart 2016 debuteerde hij in de Caribbean Cup-kwalificatiewedstrijd tegen Barbados (1-0 nederlaag). Zijn eerste doelpunt als A-international volgde op 8 juni in de thuiswedstrijd tegen de Amerikaanse Maagdeneilanden (7-0 zege). Bacuna scoorde ook in de twee volgende interlands van de eilandbewoners.

In de zomer van 2017 won Bacuna de Carribean Cup met Curaçao. In definale tegen Jamaica (2-1) maakte hij de negentig minuten vol. Diezelde zomer mocht de middenvelder ook voor het eerst aantreden op de Gold Cup, maar daar speelde men geen rol van betekenis (exit in de groepsfase). Twee jaar later reikte de geboren Groninger met zijn manschappen tot de kwartfinale. Grootmacht Verenigde Staten beëindigde het avontuur van Bacuna en consorten door met 0-1 te winnen.

Bacuna bleef nadien een vaste waarde bij Curaçao. De middenvelder mocht zelfs meermaals de aanvoerdersband dragen.

Laatste update: 12 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie