Leandro Trossard

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Leandro Trossard

Leandro Trossard is een Belgische vleugelaanvaller. De international van België verruilde Brighton & Hove Albion in januari 2023 voor Arsenal.

  • Trossard speelt momenteel voor Arsenal
  • De aanvaller kwam eerder uit voor clubs als KRC Genk en Brighton & Hove Albion
  • Met Genk veroverde hij in 2019 de Belgische titel
  • Trossard debuteerde in 2020 voor de ‘Rode Duivels’

Clubcarrière Leandro Trossard

Trossard werd op 4 december 1994 geboren in het Belgische Genk. Opgroeien deed hij niet in de stad, maar in Lanklaar en later Dilsen-Stokkem. De rechtspoot zette zijn eerste stappen op het voetbalveld namens Lanklaarse VV. In 2004 maakte de aanvaller de overstap naar Real Neeroeteren, dat hij al na een jaar inruilde voor Patro Eisden Maasmechelen. Trossard had nog één tussenstap nodig (Bocholt VV) om in 2010 terecht te komen in de jeugdopleiding van KRC Genk.

De beginjaren als profvoetballer

Op 13 mei 2012 maakte Trossard zijn debuut in de hoofdmacht van KRC Genk. In de afsluitende play-offwedstrijd tegen AA Gent (3-1 zege) verscheen de buitenspeler na 86 minuten binnen de lijnen voor Stef Peeters. Zijn tweede wedstrijd werkte hij op 26 september af in de met 0-6 gewonnen bekerwedstrijd tegen Union Sint-Gillis, maar veel perspectief leverde dat niet op. De Smurfen, zoals de bijnaam van de club luidt, verhuurde hem begin 2013 voor een half jaar aan Lommel United.

Trossard maakte op 3 februari 2013 zijn debuut voor Lommel United, dat met 1-0 verloor van Sint-Truidense VV. Zijn eerste doelpunt voor de club maakte hij op 16 februari in de met 2-5 gewonnen uitwedstrijd tegen KSV Oudenaarde. Een kleine maand later maakte de aanvaller zelfs een hattrick in de thuiswedstrijd tegen KFC Dessel Sport (3-2 zege). Met zeven doelpunten in twaalf wedstrijden toonde de rechtspoot zich zeer productief. Toch leidde dat niet meteen tot een doorbraak in Genk.

In het seizoen 2013-2014 speelde Trossard op huurbasis voor KV Westerlo. Zes dagen na zijn debuut tegen AFC Tubize (2-2) scoorde de buitenspeler uitgerekend in het uitduel met Lommel United (0-2 zege). Na een seizoen met twintig optredens en vier doelpunten keerde hij weer terug naar Lommel, dat hem in het seizoen 2014-2015 maar liefst 41 keer liet opdraven. Met zeventien doelpunten onderscheidde Trossard zich opnieuw. Toch verhuurde KRC Genk hem medio 2015 opnieuw, met ditmaal OH Leuven als bestemming (31 wedstrijden, negen doelpunten en zeven assists).

Smaakmaker in Genk

Pas in de zomer van 2016 durfde KRC Genk het eindelijk aan om Trossard een kans te geven. Met negen doelpunten en zes assists in 52 officiële wedstrijden beschaamde de aanvaller het vertrouwen niet in het seizoen 2016-2017. Drie van zijn doelpunten produceerde hij in het Europa League-toernooi. De Smurfen wisten door te dringen tot de kwartfinale, maar zijn gelijkmaker bij Celta de Vigo (1-1) bleek niet voldoende voor de halve finale. Zijn team wist zich via de play-offs niet opnieuw te kwalificeren voor Europees voetbal.

In het seizoen 2017-2018 speelde Trossard ‘slechts’ negentien wedstrijden in alle competities. Een groot deel van de reguliere competitie ging aan zijn neus voorbij, maar in de play-offs bleek hij zeer productief. Vijf van zijn acht doelpunten kwamen in de Belgische eindronde tot stand. Trossard tikte zijn absolute topniveau aan in het seizoen 2018-2019 door 22 doelpunten en elf assists te produceren in 47 wedstrijden. KRC Genk kroonde zich mede daardoor tot kampioen van België.

Vier jaar Brighton

Trossard maakte in de zomer van 2019 een transfer naar Brighton & Hove Albion, dat zo’n vijftien miljoen euro neertelde. De aanvaller wist zijn Premier League-debuut meteen te bekronen met een treffer tegen West Ham United (1-1). In het seizoen 2019-2020 mocht hij in totaal 31 keer opdraven in alle competities, met vijf doelpunten en drie assists als rendement. De technische staf van The Seagulls liet de Belg ook meermaals als aanvallende middenvelder aantreden.

Met vijf doelpunten en vijf assists in 38 wedstrijden noteerde Trossard in zijn tweede contractjaar een soortgelijk rendement. Daar deed hij in het seizoen 2021-2022 een schepje bovenop: acht doelpunten en drie assists in 35 officiële wedstrijden. De Rode Duivel liet de Brighton-aanhang onder meer juichen tegen Liverpool, Arsenal, Tottenham Hotspur (allemaal uit) en Manchester United (thuis). Op bezoek bij Spurs ging het zelfs om de enige treffer van de wedstrijd.

In het seizoen 2022-2023 maakte Trossard zelfs een hattrick in de uitwedstrijd tegen Liverpool (3-3). Op bezoek bij Manchester City en Chelsea scoorde hij opnieuw, maar die wedstrijden gingen allebei verloren. Met zeven doelpunten en drie assists in zeventien wedstrijden toonde de rechtspoot zich behoorlijk productief. Dit leidde in januari 2023 tot een transfer naar Arsenal. De Londenaren betaalden zo’n 24 miljoen euro in ruil voor diens handtekening onder een contract voor vierenhalf jaar.

Leandro Trossard (Arsenal)
Doelgevaarlijk met Arsenal (Pro Shots)

Transfer naar Arsenal

Trossard maakte op 22 januari 2023 zijn debuut voor Arsenal, dat Manchester United op de valreep met 3-2 klopte. Acht minuten voor tijd viel hij in als linksbuiten. Zijn eerste treffer namens de Londenaren maakte de Belg op 11 februari in de thuiswedstrijd tegen Brentford (1-1). In maart onderscheidde Trossard zich met een hattrick aan assists op bezoek bij Fulham (0-3 zege), maar dat bleek niet voldoende voor het kampioenschap. Arsenal verspeelde de koppositie door een magere eindspurt aan Manchester City.

Op 6 augustus 2023 sleepte Trossard een strafschoppenserie uit het vuur tegen Manchester City. De aanvaller toonde zich ook trefzeker vanaf elf meter en had daarmee een aandeel in de Community Shield-winst. Arsenal probeerde The Citizens ook pijn te doen in de titelstrijd, maar op de slotdag moest men zich alsnog gewonnen geven. Met zeventien doelpunten en twee assists in 46 wedstrijden beleefde de Belg een goed seizoen.


Interlandcarrière Leandro Trossard

Trossard doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van België. Op 5 september 2020 debuteerde de aanvaller in de nationale ploeg van België, dat in de Nations League een 0-2 zege behaalde op Denemarken. Met zijn eerste twee doelpunten had hij op 30 april 2021 een aandeel in de monsterscore op Wit-Rusland (8-0). Bondscoach Roberto Martínez selecteerde hem vervolgens voor het EK, maar in die zomer bleef zijn aandeel beperkt tot 75 minuten in de groepswedstrijd tegen Finland (2-0).

België strandde in 2021 in de kwartfinale tegen de latere winnaar Italië (1-2). De Rode Duivels kregen nog datzelfde jaar de kans op revanche, maar op de Final Four van de Nations League verloor men zowel de halve finale als de troostfinale. Het WK-debuut van Trossard in 2022 groeide helemaal uit tot een deceptie. De Belgen werden in Qatar al in de groepsfase uitgeschakeld met vier punten. Tijdens deze eindronde speelde de buitenspeler in alle wedstrijden mee.

Leandro Trossard (België)
Als Belgisch international (Pro Shots)

Op het EK van 2024 speelde Trossard opnieuw alle groepswedstrijden. De fatale achtste finale tegen Frankrijk (0-1) ging daarentegen aan zijn neus voorbij.

Laatste update: 23 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie