Manuel Ugarte

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Manuel Ugarte

Manuel Ugarte is een Uruguayaanse middenvelder. De international van Uruguay verruilde Paris Saint-Germain in de zomer van 2024 voor Manchester United.

  • Ugarte speelt momenteel voor Manchester United
  • De middenvelder veroverde in 2024 de Franse dubbel met PSG
  • Met Sporting Portugal won hij de Taça da Liga
  • Ugarte kwam eerder uit voor CA Fénix en FC Famalicão
  • In 2021 debuteerde hij als Uruguayaans international

Clubcarrière Manuel Ugarte

Manuel Ugarte Ribeiro werd op 11 april 2001 geboren in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. De rechtsbenige middenvelder begon zijn voetbalcarrière in het shirt van City Park de Ciudad de la Costa. In 2015 maakte hij de overstap naar CA Fénix.

Doorbraak bij Fénix

Op 4 december 2016 maakte Ugarte zijn debuut in de hoofdmacht van CA Fénix, dat een 4-1 zege behaalde ten koste van Danubio FC. De defensieve middenvelder was ten tijde van zijn debuutwedstrijd pas vijftien jaar en 233 dagen oud. Zijn tweede wedstrijd als profvoetballer speelde hij in maart 2018 tegen Defensor SC (3-2 nederlaag). De rest van het kalenderjaar maakte Ugarte geen minuten meer op het hoogste niveau.

In 2019 beleefde Ugarte zijn debuut voor CA Fénix. De rechtspoot maakte op 10 maart van dat jaar zijn eerste doelpunt in de Argentijnse Primera División tegen Racing Club de Montevideo (2-0 zege). In de loop van het seizoen steeg zijn aandeel niet alleen naar 35 officiële wedstrijden, maar ook mocht hij meermaals de aanvoerdersband dragen. Daar voegde de middenvelder twintig wedstrijden (één doelpunt) aan toe in 2020.

Portugese jaren

In januari 2021 maakte Ugarte de overstap naar FC Famalicão. Voor de Portugese club speelde hij in de eerste helft van het jaar eveneens twintig wedstrijden (één doelpunt). De Uruguayaan debuteerde op 17 januari 2021 in de uitwedstrijd tegen CD Santa Clara (1-2 zege). Ruim een maand later, op 21 februari, maakte de middenvelder zijn eerste doelpunt op Europese podium. In de uitwedstrijd tegen Rio Ave maakte hij meteen het winnende doelpunt (0-1).

Ugarte speelde zijn 21ste wedstrijd voor FC Famalicão op 1 augustus 2021. Voor bijna 25 miljoen euro maakte de middenvelder vervolgens de overstap naar Sporting Portugal. Hij debuteerde op 14 augustus in de uitwedstrijd tegen SC Braga (1-2 zege) voor de hoofdstedelingen. De miljoenenaanwinst maakte uitgerekend in de bekerwedstrijd tegen zijn oude club Famalicão zijn eerste treffer voor Sporting (2-1 zege) en legde daarmee een basis voor de uiteindelijke winst van de Taça da Liga.

In het seizoen 2021-2022 mocht Ugarte 38 keer opdraven voor Sporting Portugal. De middenvelder mocht ook driemaal zijn kunsten vertonen in het Champions League-toernooi. Daar voegde de rechtspoot in het seizoen 2022-2023 nog eens 47 officiële wedstrijden aan toe. Bijna won de Zuid-Amerikaan nog een tweede prijs, maar FC Porto blokkeerde nieuw Taça da Liga-succes (0-2). Het Franse Paris Saint-Germain besloot medio 2023 zestig miljoen euro voor hem neer te leggen.

Manuel Ugarte (PSG)
In het shirt van Paris Saint-Germain (Pro Shots)

Transfer naar PSG

Op 12 augustus 2023 maakte Ugarte zijn debuut voor Paris Saint-Germain, dat zich niet wist te ontdoen van FC Lorient (0-0). Ondanks de magere competitiestart wist de Franse topclub in het seizoen 2023-2024 titelprolongatie tot stand te brengen. De Parijzenaars wonnen eveneens de Coupe de France en de Trophée des Champions, waar men pas in de halve finale van de Champions League sneuvelde door Borussia Dortmund. De middenvelder speelde in zijn eerste contractjaar 37 officiële wedstrijden (drie assists).

Een 38ste wedstrijd in PSG-shirt bleef uit voor Ugarte. In de zomer van 2024 toonde Manchester United serieuze interesse voor de Uruguayaan. Door financiële beperkingen kon de Premier League-club niet meteen toeslaan, maar op 30 augustus 2024 kwam de transfer dan toch rond. Op Old Trafford ondertekende hij een meerjarig contract.


Interlandcarrière Manuel Ugarte

Ugarte doorliep de hoogste vertegenwoordigende jeugdelftallen van Uruguay. Zijn debuut als A-international van Uruguay maakte de middenvelder op 6 september 2021 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bolivia (4-2 overwinning). In 2022 liep zijn teller geleidelijk op, waardoor hij mee mocht naar het WK in Qatar. Tijdens deze eindronde (exit in de groepsfase) deed bondscoach Diego Alonso geen beroep op hem.

In 2024 debuteerde Ugarte op een grote eindronde: de Copa América. De middenvelder was inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in het elftal. Uruguay bereikte de halve finale, maar verloor daarin nipt van Colombia (0-1). Ten koste van Canada (na strafschoppen) veroverde men wel een bronzen medaille.

Laatste update: 30 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie