Mario Engels

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Mario Engels

Mario Engels is een Duitse vleugelaanvaller. In de zomer van 2023 verruilde hij het Japanse Tokyo Verdy voor Heracles Almelo.

  • Engels speelt momenteel voor Heracles Almelo
  • De aanvaller kwam in Nederland tevens uit voor Roda JC en Sparta Rotterdam
  • Hij voetbalde daarnaast in Duitsland, Polen en Japan
  • Voormalig profvoetballer Stephan Engels is zijn vader

Clubcarrière Mario Engels

Engels werd op 22 oktober 1993 geboren in het Duitse Troisdorf. Hij is een zoon van Stephan Engels, die meer dan tweehonderd wedstrijden voor 1. FC Köln speelde. Ook zijn neef Lucas Musculus wist een professionele voetbalcarrière op te bouwen. In 2008 wist de rechtsbenige aanvaller in de voetsporen te treden van zijn vader door SV Allner-Bödingen in te ruilen voor de jeugdopleiding van de club uit Keulen.

Via Keulen naar Frankfurt

Op 5 mei 2012 debuteerde Engels in het betaald voetbal. Met 1. FC Köln II mocht de aanvaller aantreden in de Regionalliga West-wedstrijd tegen SV 07 Elversberg (2-1 nederlaag). Zijn eerste doelpunt maakte hij ruim een jaar later, op 13 mei 2013, in de thuiswedstrijd tegen het tweede team van MSV Duisburg (9-0). In totaal mocht hij 49 keer opdraven op dit niveau, met vier doelpunten en zes assists als rendement. Engels wist echter niet door te stoten naar de A-selectie.

In de zomer van 2014 besloot Engels om 1. FC Köln in te ruilen voor FSV Frankfurt. De rechtsbuiten mocht op 8 augustus van dat jaar voor het eerst aantreden in de A-selectie, dat een 2-3 nederlaag incasseerde tegen Kalsruher SC. Op 30 november 2014 maakte hij ten koste van 1860 München zijn eerste treffer in dienst van zijn nieuwe werkgever. Tot en met de zomer van 2016 liep diens aandeel op naar twee doelpunten en zeven assists in 45 officiële wedstrijden. Engels nam met een degradatie afscheid van de Bornheimer Jungs.

Avontuur in Polen

Medio 2016 besloot Engels voor het eerst zijn geluk te beproeven in het buitenland. De aanvaller tekende een contract bij Slask Wroclaw. Op 12 september 2016 maakte hij zijn debuut in de verloren thuiswedstrijd tegen Ruch Chorzow (1-2). In de eindfase van het seizoen 2016-2017 pikte de Duitser doelpunten mee in de wedstrijden tegen Arka Gdynia (4-1 zege) en Wisla Plock (0-3, tweemaal). De rechtspoot mocht in totaliteit achttien keer opdraven voor de Ekstraklasa-formatie.

Degradatie met Roda JC

Al na één seizoen nam Engels afscheid van Slask Wroclaw. In de zomer van 2017 koos de aanvaller voor een transfer naar Roda JC Kerkrade, dat hem liet debuteren in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (2-0 nederlaag). Tien dagen na zijn debuut maakte hij op 20 september 2017 zijn eerste doelpunt in de bekerwedstrijd tegen VV Capelle (0-5 zege). Zijn eerste Eredivisie-doelpunt liet daarentegen veel langer op zich wachten. Pas op 29 april 2018 toonde Engels zich trefzeker in het Limburgse onderonsje met VVV-Venlo (1-4 zege).

Roda JC degradeerde in 2018 door toedoen van Almere City FC uit de Eredivisie. Na het fatale tweeluik in de play-offs besloot Engels in Kerkrade actief te blijven met een snelle promotie als inzet. De rechtsbuiten beschaamde het vertrouwen niet door 25 doelpunten en elf assists te produceren in 37 officiële wedstrijden. Zijn ongekende productiviteit zorgde echter niet voor een collectieve stimulans. Als nummer dertien van de Keuken Kampioen Divisie wist men de play-offs niet eens te bereiken.

Eén jaar bij Sandhausen

Engels besloot zijn productieve seizoen te bekronen met een transfer naar SV Sandhausen. Op 27 juli 2019 debuteerde de buitenspeler in de Tweede Bundesliga-wedstrijd tegen Holstein Kiel (1-1) namens de club uit de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Al in speelronde drie wist hij een doelpunt mee te pikken tegen 1. FC Nürnberg (3-2 zege), maar een gelukkig huwelijk bleef uit. In het seizoen 2019-2020 mocht Engels 25 keer aantreden, met drie doelpunten en drie assists als rendement.

Tijdens de zomer van 2020 draaide Engels mee met de selectie van SV Sandhausen. In de bekerwedstrijd tegen TSV Steinbach (1-2 zege) werd hem nog speeltijd gegund, maar nadien kwam de samenwerking ten einde. De destijds 26-jarige Duitser ondertekende in oktober van dat jaar een tweejarig contract bij Sparta Rotterdam. Ook kwamen beide partijen een optiejaar overeen.

Tweeënhalf jaar Sparta

Sparta Rotterdam liet Engels op 18 oktober 2020 debuteren in de stadsderby tegen Feyenoord. In De Kuip behaalde men een fraai gelijkspel: 1-1. Onder leiding van Henk Fraser maakten De Kasteelheren een sterke indruk, met onder meer een 6-0 zege op ADO Den Haag als bewijs. De aanvaller maakte in die wedstrijd zijn eerste twee doelpunten als Spartaan. Zijn teller eindigde in het seizoen 2020-2021 op drie doelpunten en vier assists in 29 wedstrijden. Zijn team verraste door de play-offs om Europees voetbal te bereiken, maar verloor hierin van Feyenoord (2-0).

Met twee doelpunten en één assist in 31 wedstrijden verliep zijn tweede contractjaar op Spangen nog moeizamer. Pas op de slotdag wist de aanvaller zijn eerste Eredivisie-doelpunt van het seizoen 2021-2022 mee te pikken. Door de 1-3 overwinning op Heracles Almelo stelde men lijfsbehoud veilig. Trainer Maurice Steijn gebruikte de Duitser in het volgende seizoen nagenoeg alleen voor korte invalbeurten. Engels bleek met één doelpunt en twee assists in tien wedstrijden nochtans waardevol, maar besloot begin 2023 alsnog te vertrekken.

Avontuur in Japan

Dankzij een aanbieding van Tokyo Verdy besloot Engels in januari 2023 te vertrekken uit Europa. Op 26 februari van dat jaar debuteerde de aanvaller op Japanse bodem tijdens de J2 League-wedstrijd tegen Oita Trinita (1-0 nederlaag). In de volgende maanden werd er nog eens dertien keer een beroep op hem gedaan, maar dat leverde geen enkel doelpunt of assist op. Na slechts een halfjaar nam hij alweer afscheid van het Aziatische voetbal door terug te keren naar Nederland.

Mario Engels (Heracles Almelo)
Als speler van Heracles Almelo (Pro Shots)

Transfer naar Heracles

Heracles Almelo wist Engels voor twee seizoenen vast te leggen. In zijn debuutwedstrijd tegen Ajax wist hij als aanvallende middenvelder meteen doel te treffen, al leverde dat niet het gewenste resultaat op (4-1 nederlaag). Later dat seizoen scoorde hij ook in de thuiswedstrijd tegen de Amsterdammers, maar ook die krachtmeting ging verloren (2-4). Engels wist op verschillende posities een respectabel aantal van 35 wedstrijden bijeen te spelen (vijf doelpunten en drie assists).

Laatste update: 20 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie