Marvin Peersman

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Marvin Peersman

Marvin Peersman is een Belgische centrale verdediger met Ghanese roots. In de zomer van 2023 verruilde hij Aris Saloniki voor FC Groningen.

  • Peersman speelt momenteel voor FC Groningen
  • De verdediger promoveerde met FC Dordrecht en de Groningers naar de Eredivisie
  • In Nederland kwam hij daarnaast uit voor SC Cambuur
  • Peersman voetbalde tevens in België, Israël en Griekenland

Clubcarrière Marvin Peersman

Peersman werd op 10 februari 1991 geboren in het Belgische Wilrijk. De rechtsbenige verdediger zette de eerste stappen op het voetbalveld in de clubkleuren van Sint-Anneke Sport. In 2001 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van Germinal Beerschot, dat hij vier jaar later inruilde voor KSK Beveren.

Debutant onder Boskamp

Jan Boskamp liet Peersman op 26 augustus 2009 debuteren in het betaald voetbal. Met KSK Beveren mocht de verdediger meteen negentig minuten opdraven in de Tweede Klasse-wedstrijd tegen Royal Boussu Dour Borinage (2-2). In zijn derde wedstrijd was hij meteen van grote waarde door de assist af te leveren bij het enige doelpunt tegen AFC Tubize. In totaliteit mocht Peersman dat seizoen 21 keer opdraven in alle competities.

KSK Beveren draaide een teleurstellend seizoen door als achttiende te eindigen. Normaliter had de club mogen aantreden in de Belgische eindronde om promotie/degradatie, maar door financiële problemen verkreeg men geen licentie. Om die reden deed de club vrijwillig een stap terug naar de Derde Klasse.

Twee seizoenen bij Antwerp

Peersman besloot in de zomer van 2010 over te stappen naar Royal Antwerp FC. Op 18 oktober van dat jaar debuteerde de verdediger met een 1-2 overwinning op het veld van AFC Tubize. Voor de club uit Antwerpen mocht hij in het seizoen 2010-2011 in totaal 32 keer opdraven in alle competities. Scoren deed hij niet voor RAFC, maar de rechtspoot pakte in dertig competitieduels wel maar liefst tien gele kaarten. Hierdoor moest Peersman meerdere wedstrijden missen door schorsingen.

In zijn tweede kreeg Peersman te maken met een gescheurde knieband. Zijn teller bleef daardoor steken op veertien officiële wedstrijden. Royal Antwerp FC besloot om die reden geen vervolg te geven aan de samenwerking, waardoor de verdediger medio 2012 clubloos raakte. Na een lang revalidatietraject kwam zijn oud-trainer Boskamp op het idee om hem te tippen bij de Nederlandse eerstedivisionist FC Dordrecht. Op De Krommedijk tekende hij een driejarig contract.

Promotie met FC Dordrecht

Op 26 september 2012 mocht Peersman voor het eerst aantreden in dienst van FC Dordrecht. De Belg wist die avond bij te dragen aan de fraaie bekerzege op Willem II (0-2). Zijn competitiedebuut in Nederland maakte hij op 1 oktober tijdens het bezoek aan Helmond Sport (0-3 zege). In zijn beginperiode viel hij telkens in, maar al snel wist de verdediger een basisplaats af te dwingen. Met de Dordtenaren bereikte Peersman de play-offs om promotie/degradatie. Daarin bleek Go Ahead Eagles een maatje te groot.

Peersman opende het seizoen 2013-2014 met een rode kaart in de thuiswedstrijd tegen MVV Maastricht (2-1 overwinning). Zijn eerste doelpunt als profvoetballer maakte hij op 20 december 2013 in de uitwedstrijd tegen Almere City FC (0-2 zege). FC Dordrecht wist zich met attractief voetbal in de bovenste regionen te nestelen en plaatste zich daarmee voor de play-offs om promotie/degradatie. Ten koste van Sparta Rotterdam wist men zelfs promotie naar de Eredivisie af te dwingen.

FC Dordrecht begon het seizoen 2014-2015 met een fraaie uitoverwinning op sc Heerenveen (1-2). Het bleek één van de weinige hoogtepunten voor de promovendus, dat al na één jaar weer roemloos degradeerde. Peersman mocht in totaliteit 27 keer aantreden. Dat aantal had hoger kunnen uitvallen, ware het niet dat de Belg tegen zowel Feyenoord als FC Utrecht een rode kaart pakte. Een keiharde tackle op Rubio Rubin leidde zelfs tot een schorsing van vijf wedstrijden. FC Dordrecht besloot hem daarvoor disciplinair te straffen.

Bijna bekerfinalist met Cambuur

Peersman verruilde FC Dordrecht medio 2015 transfervrij voor eredivisionist SC Cambuur. Op 12 augustus 2015 debuteerde de verdediger met een 2-2 gelijkspel bij PEC Zwolle. Met 33 gespeelde wedstrijden groeide hij uit tot een vaste waarde in Leeuwarden, maar dat kon niet voorkomen dat de club een tegenvallend seizoen doormaakte. Ook met Cambuur degradeerde de Belg uit de Eredivisie.

SC Cambuur deed in het seizoen 2016-2017 in 42 officiële wedstrijden een beroep op Meersman. Zijn team sneuvelde in de play-offs om promotie/degradatie tegen MVV Maastricht, maar wist wel de halve finale van de KNVB Beker te bereiken. AZ had een strafschoppenserie nodig om de Leeuwarders van een historische bekerfinale af te houden. Cambuur wist zich eerder nog te ontdoen van zowel Ajax als FC Utrecht.

Peersman liep in het seizoen 2017-2018 voor de tweede keer tegen een rode kaart aan in een krachtmeting met Jong Ajax. Dit kwam de verdediger op een interne boete te staan. In zijn laatste halfjaar in Cambuur-shirt wist hij een doelpunt mee te pikken tegen zowel FC Den Bosch (0-2 zege, KNVB Beker) en Fortuna Sittard (1-0 zege). Na zijn achttiende wedstrijd van het seizoen verdiende de Belg een overstap naar Hapoel Tel Aviv.

Via Israël naar Griekenland

Peersman debuteerde op 5 februari 2018 met een 0-1 overwinning op Maccabi Ahi Nazareth in Israël. Hapoel Tel Aviv wist zich te kronen tot kampioen van de Liga Leumit, waardoor men promoveerde naar de Ligat Ha’Aal (hoogste niveau). Met zijn toenmalige broodheer wist de verdediger in 2020 de halve finale van het Isreaëlische bekertoernooi te bereiken. Maccabi Petah Tikva blokkeerde een eerste bekerfinale voor de rechtspoot, die door een schorsing ontbrak.

Na 84 officiële wedstrijden (één doelpunt) vertrok Peersman in de zomer van 2020 naar Griekenland. De Belg vond onderdak bij PAS Giannina, waar hij opnieuw een bekerfinale misliep door toedoen van Olympiakos Piraeus. Over een periode van twee seizoenen mocht de verdediger 62 keer aantreden voor de formatie uit Ioannina. Nadien vertrok Peersman naar Aris Saloniki, waarmee hij zich mocht meten in de voorrondes van de Conference League. Tijdens het seizoen 2023-2024 liep zijn teller op naar 36 officiële wedstrijden.

Promotie met FC Groningen

FC Groningen degradeerde in 2023 uit de Eredivisie. De Trots van het Noorden wilde een snelle comeback afdwingen en besloot daarom een kwaliteitsimpuls tot stand te brengen door onder meer Peersman in te lijven. Als linksback debuteerde hij op 11 augustus 2023 met een 4-1 overwinning op Jong Ajax. Zijn eerste doelpunt voor de Groningers maakte hij op 5 november van datzelfde jaar tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht (2-2). Peersman liet zich flink gelden met vier doelpunten en zes assists in het seizoen 2023-2024.

Calvin Stengs en Marvin Peersman
In duel met Feyenoorder Calvin Stengs (Pro Shots)

Met FC Groningen wist Peersman directe promotie af te dwingen door achter kampioen Willem II te eindigen. De groen-witte formatie wist zich eveneens te plaatsen voor de halve finale van de KNVB Beker, maar de verdediger greep door toedoen van Feyenoord (2-1) wéér naast een bekerfinale. Na afloop lag hij zwaar onder vuur vanwege een stevige tackle op Calvin Stengs.

Laatste update: 22 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie