Matteo Dams is een Belgische centrale verdediger. De jeugdinternational van België is een jeugdexponent van PSV, waar hij sinds 2012 actief is.

• Hij is jeugdinternational voor België

Clubcarrière Matteo Dams

Dams werd op 9 maart 2004 geboren in het Belgische Brasschaat. De linksbenige verdediger ging al op jonge leeftijd de grens over door zich in de jeugdopleiding van PSV te voegen. In Eindhoven doorliep hij vanaf 2012 het volledige traject op sportcomplex De Herdgang. Medio 2021 ondertekende Dams zijn eerste profcontract voor de duur van twee seizoenen.

Debuut voor Jong PSV

Op 21 januari 2022 maakte Dams zijn debuut in het betaald voetbal. Met Jong PSV mocht de verdediger invallen tijdens de Keuken Kampioen Divisie-wedstrijd tegen Excelsior (3-0 zege). Trainer Ruud van Nistelrooij liet hem na 89 minuten invallen voor Johan Bakayoko. In het seizoen 2021-2022 bleef zijn bijdrage beperkt tot één minuut, maar in het volgende seizoen mocht de Belg al wat vaker opdraven. De teller liep op naar twaalf wedstrijden, waarvan één als basisspeler.

Dams, inmiddels in het bezit van een nieuw contract, maakte op 6 oktober 2023 zijn eerste doelpunt als profvoetballer. In de thuiswedstrijd tegen MVV Maastricht (2-3 nederlaag) nam de linkspoot de openingstreffer voor zijn rekening. Hij groeide uit tot een vaste waarde door in 32 van de 38 wedstrijden in actie te komen voor Jong PSV. Ook mocht hij meedraaien in de UEFA Youth League-campagne van de Onder 19-selectie.

Matteo Dams (PSV)
In het rood en wit van PSV (Pro Shots)

Eerste minuten voor PSV 1

Op 4 augustus 2024 maakte Dams zijn debuut voor de A-selectie van PSV. Trainer Peter Bosz liet de jonge Belg na 81 minuten invallen voor Jerdy Schouten in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen Feyenoord (4-4, verlies na strafschoppen). Na afloop kreeg hij een compliment voor zijn invalbeurt. Op 10 augustus volgde zijn Eredivisie-debuut tijdens de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk (5-1 zege).

Interlandcarrière Matteo Dams

Dams is jeugdinternational voor België. De verdediger maakte minuten voor zowel de Onder-15 (één wedstrijd) als de Onder-16 (drie wedstrijden).

Laatste update: 11 augustus 2024