Mikel Oyarzabal

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Mikel Oyarzabal

Mikel Oyarzabal is een Spaanse aanvaller. De international van Spanje speelt al zijn gehele profcarrière voor Real Sociedad.

  • Oyarzabal speelt momenteel voor Real Sociedad
  • De aanvaller besliste in 2020 de Copa del Rey-finale
  • Hij speelde in de jeugd ook voor SD Eibar
  • Oyarzabal debuteerde in 2016 als Spaans international
  • Hij maakte de winnende treffer in de EK-finale van 2024

Clubcarrière Mikel Oyarzabal

Mikel Oyarzabal Ugarte zag op 21 april 1997 het levenslicht in Eibar. De linksbenige aanvaller doorliep in zijn geboortestad de jeugdopleiding van SD Eibar. In 2011 maakte hij de overstap naar Real Sociedad. Twee jaar later keerde hij alweer terug op het oude nest, maar in 2014 meldde hij zich opnieuw bij de club uit San Sebastián.

Doorbraak bij Sociedad

Oyarzabal maakte op 15 november 2014 zijn debuut in het betaald voetbal. Met Real Sociedad B mocht de aanvaller invallen in de uitwedstrijd tegen SD Amorebieta (2-3 zege). Op 20 september 2015 maakte hij zijn eerste doelpunt als profvoetballer, op bezoek bij CD Menajero. In dezelfde wedstrijd wist hij nogmaals te scoren en daarmee had hij een significant aandeel in de uiteindelijke 0-5 overwinning. De getalenteerde Bask speelde in totaal dertien keer voor dit team (drie doelpunten).

Op 25 oktober 2015 maakte Oyarzabal zijn debuut voor de hoofdmacht van Real Sociedad, dat een 0-4 zege behaalde op het veld van Levante. Zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau maakte de aanvaller op 8 februari 2016 in de met 0-5 gewonnen uitwedstrijd tegen Espanyol. Een week later produceerde de linkspoot tegen Granada zijn eerste dubbelslag in LaLiga. Met zes doelpunten in 24 officiële wedstrijden beleefde hij een prima debuutseizoen namens Txuri-Urdin.

In het seizoen 2016-2017 wist Oyarzabal zijn ontwikkeling door te trekken. Met 43 gespeelde wedstrijden (vier doelpunten, negen assists) veroverde hij een vaste basisplaats bij Real Sociedad. Als vleugelaanvaller evenaarde hij dat aantal wedstrijden in het seizoen 2017-2018, maar ditmaal lag zijn rendement fors hoger: veertien doelpunten en acht assists. Oyarzabal maakte onder meer het winnende doelpunt in de Europa League-wedstrijd tegen het Noorse Rosenborg BK (0-1).

Copa del Rey-held

In de tweede helft van het seizoen 2018-2019 kreeg Oyarzabal de aanvoerdersband van Real Sociedad om zijn arm. Met veertien doelpunten en vier assists in 41 wedstrijden bleef de aanvaller van grote waarde voor de Baskische formatie. In het door corona geteisterde seizoen 2019-2020 overtrof hij zichzelf met dertien doelpunten en twaalf assists in 45 wedstrijden. Met één van die doelpunten besliste hij de Copa del Rey-finale tegen rivaal Athletic Bilbao (1-0 zege). In de halve finale tegen CD Mirandés was Oyarzabal ook al beslissend met twee treffers.

Oyarzabal scoorde op 13 januari 2021 eveneens in de Supercopa de España-wedstrijd tegen FC Barcelona. De aanvaller benutte een strafschop na hands van Frenkie de Jong, maar in de strafschoppenserie groeide hij uit tot schlemiel door te missen. De Catalaanse formatie wist deze reeks naar zich toe te trekken. Met dertien doelpunten en tien assists in 43 wedstrijden drukte de Bask desondanks opnieuw zijn stempel op het spel van Real Sociedad. In de Europa League sneuvelde men in de tussenronde tegen Manchester United.

In het seizoen 2021-2022 scoorde Oyarzabal tweemaal in de Europa League-wedstrijd tegen PSV (3-0). Scoren deed hij ook in de tussenronde tegen RB Leipzig, maar dat tweeluik ging verloren. Met vijftien doelpunten in 33 wedstrijden haalde de aanvaller een uitstekend moyenne. In maart 2022 sloeg het noodlot echter toe tijdens een training. Een gescheurde kruisband zette de aanvoerder nagenoeg voor de rest van het kalenderjaar buitenspel.

Mikel Oyarzabal (Real Sociedad)
Als aanvoerder van Real Sociedad (Pro Shots)

Sterke comeback

Oyarzabal maakte op 31 december 2022 zijn comeback in de thuiswedstrijd tegen Osasuna (2-0). In het seizoen 2022-2023 wisselde de aanvaller basisplaatsen en invalbeurten af, waardoor zijn aandeel beperkt bleef tot vier doelpunten in 28 wedstrijden. Tijdens het seizoen 2023-2024 wist hij zich evenwel te herpakken. Met veertien doelpunten in 44 wedstrijden wist de Bask weer glans te geven aan zijn optredens. Oyarzabal faalde daarentegen wel in de strafschoppenserie van de Copa del Rey-wedstrijd tegen Real Mallorca (halve finale).


Interlandcarrière Mikel Oyarzabal

Oyarzabal doorliep verschillende jeugdelftallen van Spanje. Zijn debuut als A-international van Spanje maakte de aanvaller op 29 mei 2016 in de oefeninterland tegen Bosnië & Herzegovina (3-1 nederlaag). Hij verdween na die periode enige tijd uit beeld. Pas tijdens de kwalificatiefase voor EURO 2020 deed de technische staf van La Roja weer een beroep op hem. Oyarzabal wist met zijn team de halve finale van het EK te bereiken, maar Italië dwarsboomde een finale vanaf elf meter. Zelf maakte hij dat toernooi een treffer tegen Kroatië (achtste finale).

Mikel Oyarzabal en Jordan Pickford
Oyarzabal rent weg na zijn winnende EK-treffer (Pro Shots)

Door een kruisbandblessure ging er in 2022 een streep door zijn WK-debuut. In 2024 behoorde hij wel tot de Spaanse selectie voor het EK. Op Duitse bodem onderstreepte de Sociedad-speler zijn meerwaarde als invaller. Tijdens de EK-finale tegen Engeland tikte de aanvaller vlak voor tijd de winnende treffer tegen de touwen (2-1). Het betrof zijn eerste prijs als international, aangezien de Final Four van de Nations League in 2023 eveneens aan zijn neus voorbij was gegaan.

Laatste update: 16 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie