Milan Skriniar

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Milan Skriniar

Milan Skriniar is een Slowaakse centrale verdediger. De international van Slowakije verruilde Internazionale in de zomer van 2023 voor Paris Saint-Germain.

  • Skriniar speelt momenteel voor Paris Saint-Germain
  • De verdediger kwam eerder uit voor MSK Zilina, FC ViÓn, Sampdoria en Internazionale
  • Hij veroverde landstitels in Slowakije, Italië en Frankrijk
  • Skriniar debuteerde in 2016 als Slowaaks international

Clubcarrière Milan Skriniar

Skriniar werd op 11 februari 1995 geboren in Ziar nad Nronom. In zijn geboorteplaats voetbalde de rechtspoot voor FK Ziar nad Hronom, dat hij op twaalfjarige leeftijd inruilde voor MSK Zilina. Bij laatstgenoemde club doorliep hij de hoogste jeugdelftallen.

Debuut voor Zilina

Op 27 maart 2012 maakte Skriniar zijn debuut voor MSK Zilina, dat in de Slowaakse competitie een 1-1 gelijkspel noteerde tegen FC ViOn Zlate Moravce-Vrable. De getalenteerde verdediger mocht meteen de volle negentig minuten aantreden. In zijn eerste maanden als profvoetballer mocht hij driemaal aantreden voor de landskampioen. Tijdens het weerzien met FC ViOn op 23 november van datzelfde jaar maakte hij zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau. Daarmee leverde Skriniar een bijdrage aan de 4-1 overwinning.

Met dertien wedstrijden in de tweede helft van 2012 wist Skriniar nog geen stempel te drukken bij MSK Zilina. Zijn broodheer besloot begin 2013 dan ook mee te werken aan een verhuurperiode aan FC ViOn, dat daarmee een rode draad vormde in zijn eerste fase als prof. De verdediger speelde hier een zevental wedstrijden en keerde daarna terug naar Zilina voor een nieuwe kans.

Tussen de zomer van 2013 en januari 2016 groeide Skriniar uit tot een vaste waarde. In deze periode liep zijn teller op naar 93 officiële wedstrijden, waarin de rechtspoot zich dertien keer trefzeker toonde. Met MSK Zilina mocht hij zich ook meten in de voorrondes van de Europa League, maar het bereiken van de groepsfase bleek een brug te ver. Zowel HNK Rijeka (2013) als Athletic Bilbao (2015) was daarvoor verantwoordelijk.

Anderhalf jaar Sampdoria

Skriniar maakte in januari 2016 de overstap naar Sampdoria. In zijn eerste maanden kreeg de verdediger nog geen speeltijd, maar dat veranderde op 24 april tijdens de thuiswedstrijd tegen SS Lazio (2-1 zege). Vlak voor tijd mocht hij Dodô aflossen om de voorsprong over de streep te trekken. In mei 2016 mocht de Slowaak eveneens opdraven in de Serie A-wedstrijden tegen Palermo en Juventus, die respectievelijk met 2-0 en 5-0 te sterk bleken. Tegen de manschappen uit Turijn pakte hij al na veertien minuten rood.

Door een schorsing moest Skriniar de start van het seizoen 2016-2017 missen. Later dat seizoen pakte hij eveneens rood in de wedstrijd tegen SS Lazio (7-3 nederlaag), maar dat weerhield hem er niet van om 35 van de 38 Serie A-wedstrijden in actie te komen. Zijn prestaties vielen in de smaak bij Internazionale, dat zo’n dertig miljoen euro voor hem neertelde. Skriniar groeide daarmee uit tot de duurste Slowaakse voetballer aller tijden.

Kampioen met Inter

Internazionale liet Skriniar op 20 augustus 2017 debuteren in de Serie A-wedstrijd tegen Fiorentina (3-0 zege). Bijna een maand later, op 16 september, maakte de miljoenenaanwinst zijn eerste doelpunt in Milanese dienst tijdens het bezoek aan Crotone (0-2 zege). Zijn overstap naar de top van Italië bleek geen enkel probleem voor de verdediger. In het seizoen 2017-2018 speelde hij alle veertig officiële wedstrijden van begin tot eind. Skriniar scoorde viermaal in zijn eerste seizoen.

Waar Internazionale in het seizoen 2017-2018 geen Europese wedstrijden speelde, daar plaatste men zich voor het volgende seizoen voor de Champions League. Op 18 september 2018 debuteerde Skriniar op het hoogste Europese clubniveau met een 2-1 overwinning op Tottenham Hotspur. Ook FC Barcelona en PSV behoorden tot de tegenstanders van I Nerazzurri. Met 46 gespeelde wedstrijden bleef Skriniar ook in zijn tweede contractjaar een vaste waarde namens Inter.

Skriniar bleef tot en met het seizoen 2022-2023 actief voor Internazionale. In die periode liep zijn aandeel op naar 246 officiële wedstrijden (elf doelpunten). De Slowaak wist een vijftal trofeeën binnen te slepen: de Scudetto van 2021, tweemaal de Coppa Italia en tweemaal de Supercoppa Italiana. Die erelijst had zelfs nog fraaier kunnen uitpakken, maar de Champions League-finale van 2023 ging verloren. Manchester City trok dankzij een treffer van Rodri aan het langste eind (0-1).

Milan Skriniar (PSG)
In het shirt van Paris Saint-Germain (Pro Shots)

Transfervrij naar PSG

Ten tijde van de Champions League-finale had Skriniar zich al enige tijd verzekerd van een nieuwe club. Begin 2023 kwam de verdediger van Internazionale tot een akkoord met Paris Saint-Germain, dat hem in de zomer transfervrij inlijfde. Beide partijen werden het eens over een verbintenis voor vijf seizoenen. Op 12 augustus 2023 maakte de rechtspoot zijn debuut in de Ligue 1 tijdens het doelpuntloze bezoek aan FC Lorient. Zijn eerste doelpunt voor de Parijzenaars maakte hij op 7 november van datzelfde jaar, in de Champions League tegen AC Milan (2-1 nederlaag).

Skriniar speelde in het seizoen 2023-2024 in totaal 32 keer voor Paris Saint-Germain (één doelpunt). Met de Franse voetbalgrootmacht won hij zowel de landstitel, Coupe de France als Trophée des Champions.


Interlandcarrière Milan Skriniar

Als voormalig jeugdinternational maakte Skriniar op 27 mei 2016 zijn debuut als A-international van Slowakije. In de oefeninterland tegen Georgië (1-3 zege) maakte de verdediger de negentig minuten vol. Hij werd die zomer meteen opgenomen in de EK-selectie. Bondscoach Jan Kozak liet hem tegen Wales en Rusland aan de kant, maar gunde hem in de derde groepswedstrijd tegen Engeland (0-0) een invalbeurt. In de achtste finale tegen Duitsland (0-3 nederlaag) stond Skriniar zelfs in de basis.

Skriniar maakte zijn eerste doelpunt als international op 27 maart 2021 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Malta (2-2). De verdediger had de smaak duidelijk te pakken. In dat jaar scoorde hij eveneens in de wedstrijden tegen Rusland en Polen, die allebei met 2-1 werden verslagen. Zijn derde treffer voor Slowakije maakte hij tijdens de eerste groepswedstrijd van het EK in 2021. De zege op Polen (2-1) bleek door nederlagen tegen Zweden (0-1) en Spanje (0-5) uiteindelijk niets waard.

Tijdens het EK van 2024 mocht Skriniar zijn land vertegenwoordigen als international. Slowakije overleefde ditmaal wel de groepsfase, maar vloog er in de achtste finale op sneue wijze uit tegen Engeland (1-2 na verlenging).

Laatste update: 10 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie