Niclas Füllkrug

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Niclas Füllkrug

Niclas Füllkrug is een Duitse spits. De international van Duitsland maakte in de zomer van 2024 de overstap va Borussia Dortmund naar West Ham United.

  • Füllkrug speelt momenteel voor West Ham United
  • Met Werder Bremen werd hij topscorer van de Bundesliga
  • Hij heeft ook een verleden bij Greuther Fürth, 1. FC Nürnberg, Hannover 96 en Borussia Dortmund,
  • Füllkrug debuteerde in 2022 als international van Duitsland

Clubcarrière Niclas Füllkrug

Füllkrug werd op 9 februari 1993 geboren in Hannover. Op vierjarige leeftijd sloot hij zich aan bij TuS Ricklingen, waar de aanvaller tot 2005 zijn kunsten vertoonde. Via Sportfreunde Ricklingen (2005-2006) maakte de tweebenige voetballer uiteindelijk de overstap naar Werder Bremen. Hier doorliep Füllkrug de hoogste jeugdelftallen.

Debuut voor Werder Bremen

Op 23 juli 2011 maakte Füllkrug zijn debuut als profvoetballer. In de uitwedstrijd tegen SV Wehen Wiesbaden (2-1) maakte hij als linksbuiten zijn opwachting in Werder Bremen II. Zijn eerste doelpunten in de 3. Liga maakte hij op 15 oktober op bezoek bij SV Babelsberg 0-3 (2-3). Füllkrug en zijn teamgenoten hadden het zwaar op dit niveau, waardoor men in 2012 degradeerde naar de Regionalliga Nord. Op dat niveau maakte hij zijn eerste hattrick als prof tegen Goslarer SC (4-2 zege).

Met tien doelpunten in 26 wedstrijden (meerdere seizoenen) haalde Füllkrug een fraai moyenne voor Werder Bremen II. Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt. Al op 28 januari 2012 maakte de spits zijn debuut in de hoofdmacht tijdens de Bundesliga-wedstrijd tegen Bayer Leverkusen (1-1). Zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau volgde op 24 maart van datzelfde jaar tegen FC Augsburg (eveneens 1-1). In zijn debuutseizoen mocht hij in totaal elf keer opdraven voor de A-selectie van Die Werderaner.

Door fysieke problemen speelde Fullkrüg maar dertien wedstrijden voor Werder Bremen in het seizoen 2012-2013. In augustus 2013 maakte de spits zijn comeback in de DFB-Pokal, maar nieuwe Bundesliga-speeltijd bleef uit. Om die reden besloot de clubleiding hem voor het restant van het seizoen 2013-2014 te verhuren aan Tweede Bundesliga-club Greuther Fürth.

Vierklapper als huurling

Füllkrug maakte op 30 augustus 2013 zijn debuut voor Greuther Fürth, dat op bezoek bij FSV Frankfurt een gelijkspel behaalde (1-1). Scoren deed de spits niet in zijn eerste maanden, maar op 2 november raakte hij helemaal los. In de uitwedstrijd tegen FC Erzgebirge Aue (2-6 overwinning) produceerde de huurling vier van de zes doelpunten voor de Kleeblätter. Het bleek een absolute uitschieter. Met zes doelpunten in 24 officiële wedstrijden steeg zijn aandeel minimaal.

Met Greuther Fürth maakte Füllkrug in 2014 kans op promotie naar de Bundesliga. Zijn team mocht in de play-offs om promotie/degradatie aantreden tegen Hamburger SV. De formatie uit Hamburger was op dat moment nog nooit gedegradeerd, maar bijna lukte het de spits en zijn teamgenoten om dit voor elkaar te boksen. Na een 0-0 gelijkspel in de heenwedstrijd eindigde de return op eigen veld in 1-1. Op basis van de uitdoelpuntenregel wist HSV de Bundesliga-status te behouden.

Waardevol in Neurenberg

Füllkrug verruilde Werder Bremen in de zomer van 2014 voor 1. FC Nürnberg. Uitgerekend tegen FC Erzgebirge Aue mocht de aanvaller zijn debuut maken, maar ditmaal lukte het niet om als doelpuntenkanon te fungeren. Zijn nieuwe werkgever wist desondanks een 1-0 zege uit het vuur te slepen. Net als een seizoen daarvoor maakte hij zijn eerste doelpunt pas in november. Tegen SV Sandhausen toonde Füllkrug zich eindelijk trefzeker, maar dat bleek niet eens voldoende voor een resultaat (2-1 nederlaag).

Met drie doelpunten in 25 wedstrijden was het debuutseizoen voor 1. FC Nürnberg er eentje om snel te vergeten. Füllkrug raakte in het seizoen 2015-2016 alsnog los met vijftien doelpunten in 34 wedstrijden, waaronder een hattrick tegen 1. FC Union Berlin (6-2 zege). Met Der Club bereikte hij de play-offs om promotie/degradatie, maar Eintracht Frankfurt dwarsboomde succes voor zijn team. Na een 1-1 gelijkspel in de heenwedstrijd ging het in de return mis (0-1).

Promotie met Hannover 96

In de zomer van 2016 telde Hannover 96 ruim twee miljoen euro neer voor de handtekening van Füllkrug. De geschiedenis herhaalde zich, want voor ook hier had de spits tot november nodig om zijn eerste doelpunt te produceren. In de thuiswedstrijd tegen FC Erzgebirge Aue (2-0 zege) hervond hij zijn vertrouwen. Gaandeweg het seizoen 2016-2017 liep zijn teller op naar vijf doelpunten in 29 officiële wedstrijden. Ongeveer de helft van zijn wedstrijden speelde Füllkrug als invaller.

Met Hannover 96 wist Füllkrug in 2017 wel te promoveren naar de Bundesliga. Op het hoogste niveau maakte de aanvaller aanzienlijk meer indruk met zestien doelpunten in 36 officiële wedstrijden, waarvan veertien in competitieverband. In januari 2018 produceerde hij een hattrick in de met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen FSV Mainz 05. Alleen Robert Lewandowski (Bayern München) en Nils Petersen (SC Freiburg) maakte in het seizoen 2017-2018 meer Bundesliga-doelpunten.

Het seizoen 2018-2019 verliep dramatisch voor Füllkrug. De spits wist zijn goede vorm niet door te trekken en bleef steken op drie doelpunten in vijftien wedstrijden. Zijn seizoen kwam vroegtijdig ten einde door nieuw blessureleed. Tot overmaat van ramp degradeerde 1. FC Nürnberg ook nog eens uit de Bundesliga door onderaan te eindigen.

Terugkeer naar Werder

In de zomer van 2019 besloot Füllkrug in te gaan op de mogelijkheid om terug te keren naar Werder Bremen. Het seizoen 2019-2020 verliep eveneens teleurstellend, aangezien de spits een groot deel moest missen door een gescheurde kruisband. Hij behoorde wel weer tot de selectie ten tijde van de gewonnen play-offwedstrijden tegen 1. FC Heidenheim (0-0 thuis, 2-2 uit). Met Die Grün-Weißen ontsnapte Füllkrug ternauwernood aan een tweede degradatie op rij.

Füllkrug maakte in september 2020 een hattrick in de Bundesliga-wedstrijd tegen Schalke 04 (1-3 zege). Door nieuwe fysieke problemen bleef zijn aandeel beperkt tot zes doelpunten in 21 wedstrijden. Werder Bremen degradeerde mede daardoor uit de hoogste divisie van Duitsland. De spits raakte niet in de war en hervond zijn vertrouwen in het seizoen 2021-2022: negentien doelpunten in 34 wedstrijden. Hij had daarmee een groot aandeel in de snelle terugkeer op Bundesliga-niveau.

In het seizoen 2022-2023 trok Füllkrug zijn bloedvorm door, ondanks de toegenomen tegenstand. In dertig officiële wedstrijden wist de spits zestien keer te scoren. Alleen Christopher Nkunku van RB Leipzig wist gelijke tred te houden, waardoor zij de topscorerstitel bemachtigden. Borussia Dortmund bekroonde zijn topseizoen met een transfer ter waarde van vijftien miljoen euro.

Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund)
Als speler van Borussia Dortmund (Pro Shots)

Champions League-finalist

Füllkrug was het seizoen 2023-2024 begonnen bij Werder Bremen, maar stapte aan het einde van de transferzomer over naar Borussia Dortmund. De miljoenenaankoop debuteerde op 1 september 2023 in de thuiswedstrijd tegen 1. FC Heidenheim (2-2). Op 29 september brak hij de ban in de met 1-3 gewonnen uitwedstrijd tegen TSG 1899 Hoffenheim. Zijn teller liep in het seizoen 2023-2024 op naar twaalf doelpunten en acht assists in 29 Bundesliga-wedstrijden, waaronder een hattrick tegen VfL Bochum (3-1 zege).

In de Champions League pikte Füllkrug ook een aantal doelpunten mee. Borussia Dortmund wist daardoor clubs als Atlético Madrid en Paris Saint-Germain uit te schakelen. BVB plaatste zich voor de finale van het miljoenenbal, maar Real Madrid bleek een maatje te groot (0-2). De spits verzilverde zijn status in augustus 2024 met een miljoenentransfer naar West Ham United. In Londen tekende hij een contract voor vier seizoenen.

Transfer naar West Ham

Füllkrug maakte diezelfde maand, op 17 augustus 2024, zijn Premier League-debuut. In de thuiswedstrijd tegen Aston Villa (1-2 nederlaag) viel de Duitser na 73 minuten in voor Michail Antonio.


Interlandcarrière Niclas Füllkrug

Füllkrug doorliep verschillende jeugdelftallen van Duitsland. Een carrière als A-international leek in de volgende jaren een utopie, maar op 16 november 2022 debuteerde hij dan toch voor Duitsland. In de oefeninterland tegen Oman maakte hij meteen het winnende doelpunt (0-1). Bondscoach Hansi Flick selecteerde hem eveneens voor het WK van dat jaar. Zowel tegen Spanje (1-1) als Costa Rica (4-2) scoorde Füllkrug zelfs, maar desondanks werd de Mannschaft al in de groepsfase uitgeschakeld.

Niclas Füllkrug (Duitsland)
Juichend voor Duitsland op het EK van 2024 (Pro Shots)

In de oefencampagne voor het EK van 2024 scoorde Füllkrug eveneens aan de lopende band. Op de eindronde in eigen land scoorde de spits tegen zowel Schotland (5-1) als Zwitserland (1-1). Hij bezorgde zijn team de groepswinst, maar het avontuur sneuvelde in de kwartfinale tegen Spanje (1-2 na verlenging).

Laatste update: 5 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie