Nico Schlotterbeck

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Nico Schlotterbeck

Nico Schlotterbeck is een Duitse centrale verdediger. De international van Duitsland verruilde SC Freiburg in de zomer van 2022 voor Borussia Dortmund.

  • Schlotterbeck speelt momenteel voor Borussia Dortmund
  • De verdediger kwam eerder uit voor SC Freiburg en 1. FC Union Berlin
  • In 2022 debuteerde hij als A-international van Duitsland

Clubcarrière Nico Schlotterbeck

Schlotterbeck werd op 1 december 1999 geboren in het Duitse Waiblingen. De linksbenige verdediger komt uit een echte voetbalfamilie. Niet alleen zijn broer Keven Schlotterbeck is profvoetballer, maar ook zijn neven Niels en Matino Schlotterbeck en Marcel en Marvin Zimmermann. Zelf doorliep hij de jeugdopleidingen van achtereenvolgens VfR Aalen, Kalsruher SC en SC Freiburg.

Debuut voor SC Freiburg

Bij SC Freiburg doorliep Schlotterbeck de hoogste jeugdelftallen. De centrale verdediger maakte op 28 juli 2018 zijn debuut in het betaald voetbal. In de Regionalliga Südwest-wedstrijd tegen VfB Stuttgart II (4-3 nederlaag) verscheen hij negentig minuten binnen de lijnen voor het tweede team. Op 8 december van datzelfde jaar maakte hij zijn eerste doelpunt in de thuiswedstrijd tegen TSV Eintracht Stadtallendorf (3-2 zege). Schotterbeck mocht in het seizoen 2018-2019 in totaal 24 keer opdraven voor dit team (twee doelpunten).

Op 9 maart 2019 debuteerde Schlotterbeck in de hoofdmacht van SC Freiburg. In de Bundesliga-wedstrijd tegen Hertha BSC (2-1 overwinning) mocht hij halverwege de geblesseerd geraakte Philipp Lienhart aflossen. Tijdens het restant van het seizoen 2018-2019 mocht de verdediger nog driemaal in actie komen op het hoogste niveau. Zo maakte hij tegen Werder Bremen (2-1 nederlaag) zijn basisdebuut. De linkspoot behoorde in het seizoen 2019-2020 vast tot de A-selectie van Die Breisgauer, waarvoor hij veertien keer mocht opdraven.

Verhuurd aan Union Berlin

In de zomer van 2020 maakte Schlotterbeck op huurbasis de overstap naar 1. FC Union Berlin. Op 12 september debuteerde de nieuwkomer voor de Berlijnse formatie in de bekerwedstrijd tegen Kalsruher SC (0-1 zege na verlenging). In minuut 117 maakte de huurling het winnende doelpunt. Op 26 september vierde hij zijn competitiedebuut met een treffer in de uitwedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach (1-1). Mede door een spierblessure bleef zijn aandeel dat seizoen beperkt tot zeventien gespeelde wedstrijden.

Bekerfinalist met Freiburg

Schlotterbeck keerde in de zomer van 2021 terug naar SC Freiburg. De technische staf sprak het vertrouwen uit in de verdediger, die in het seizoen 2021-2022 maar liefst 32 van de 34 Bundesliga-wedstrijden in actie kwam. Door een coronabesmetting moest hij de overige twee wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. In de wedstrijden tegen FC Augsburg (1-2) en VfL Wolfsburg (3-2) maakte hij het winnende doelpunt. Schlotterbeck maakte in totaliteit vier doelpunten.

Met SC Freiburg bereikte Schlotterbeck in 2022 de finale van de DFB-Pokal. Zijn club wist zich onderweg te ontdoen van clubs als TSG 1899 Hoffenheim, VfL Bochum en Hamburger SV. Ook RB Leipzig kreeg serieuze tegenstand, maar Die Roten Bullen wisten de strafschoppenserie alsnog in eigen voordeel te beslissen. Na die wedstrijd verdiende de linkspoot een transfer voor twintig miljoen euro naar Borussia Dortmund.

Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund)
In het shirt van Borussia Dortmund (Pro Shots)

Transfer naar Borussia Dortmund

Schlotterbeck speelde zijn eerste wedstrijd voor Borussia Dortmund eveneens in de DFB-Pokal. Met BVB boekte de verdediger een ruime overwinning op het veld van 1860 München (0-3). Een kleine week later maakte hij zijn Bundesliga-debuut voor de club in de thuiswedstrijd tegen Bayer Leverkusen (1-0). De miljoenenaanwinst groeide uit tot een vaste waarde en trof op 11 november 2022 voor het eerst doel in Dortmund-shirt. Een treffer zonder waarde, aangezien Borussia Mönchengladbach met 4-2 zegevierde.

In het seizoen 2022-2023 speelde Schlotterbeck 39 officiële wedstrijden (vier doelpunten). Borussia Dortmund ontpopte zich tot titelkandidaat, maar verspeelde de landstitel in de slotronde door een 2-2 gelijkspel tegen FSV Mainz 05. Zijn aandeel steeg in het seizoen 2023-2024 naar 48 gespeelde wedstrijden (twee doelpunten). Weer maakte zijn team kans op een hoofdprijs, maar in de Champions League-finale bleek Real Madrid met 0-2 te sterk. Op Wembley maakte Schlotterbeck de negentig minuten vol.


Interlandcarrière Nico Schlotterbeck

Schlotterbeck doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Duitsland. Op 26 maart 2022 debuteerde hij als A-international van Duitsland, dat Israël in een oefeninterland met 2-0 klopte. De verdediger speelde zich dat jaar in de WK-selectie van bondscoach Hansi Flick. In de duels met Japan (1-2 nederlaag) en Spanje (1-1) kreeg hij respectievelijk negentig en drie minuten speeltijd. Tijdens de resterende groepswedstrijd tegen Costa Rica bleef hij op de bank. Duitsland won met 4-2, maar wist de groepsfase niet te overleven.

In 2024 maakte Schlotterbeck zijn EK-debuut in eigen land. Bondscoach Julian Nagelsmann gunde de speler van Borussia Dortmund alleen speeltijd in de duels met Zwitserland (1-1, groepsfase) en Denemarken (2-0, achtste finale). Duitsland sneuvelde in de kwartfinale door toedoen van Spanje (1-2), de latere Europees kampioen.

Laatste update: 26 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie