Nico Williams

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Nico Williams

Nico Williams is een Spaanse aanvaller met Ghanese roots. De international van Spanje is een jeugdexponent van zijn huidige club Athletic Bilbao.

  • Williams speelt momenteel voor Athletic Bilbao
  • De aanvaller speelde eerder voor CD Basconia
  • In 2022 debuteerde hij als Spaans international
  • Williams veroverde in 2024 de Europese titel met Spanje
  • Ook zijn broer Inaki haalde het profvoetbal

Clubcarrière Nico Williams

Nicholas (‘Nico’) Williams Arthuer werd op 12 juli 2002 op de wereld gezet in Pamplona. Zijn ouders (Felix en Maria) zijn afkomstig uit Ghana, maar moesten in de jaren negentig vluchten. Zij moesten de snikhete Sahara op blote voeten doorkruizen om Spanje te bereiken. Op dat moment was zijn moeder zeven maanden in verwachting van zijn oudere broer Inaki, die het eveneens tot profvoetballer heeft geschopt.

Het gezin Williams wist de Spaanse grens illegaal te passeren, maar werd vastgezet door de Guardia Civil. Het was de bedoeling dat zij weer uitgezet zouden worden naar Ghana. Een advocaat van de Catalaanse organisatie Caritas wist dit echter te voorkomen. Hierdoor kon Williams in juli 2002 ‘gewoon’ op Spaanse bodem ter wereld komen. De rechtsbenige aanvaller wist via Natación Pamplona en Pamplona een plek te verdienen in de jeugdopleiding van Athletic Bilbao.

Doorbraak bij Bilbao

Op 18 juli 2020 maakte Williams zijn debuut als profvoetballer. Met CD Basconia verloor de aanvaller de play-offwedstrijd tegen Club Portugalete met 1-0. Op 18 oktober van datzelfde jaar mocht hij met Bilbao Athletic, het tweede team van Athletic Bilbao, aantreden in de Segunda División B-wedstrijd tegen Arenas Club (1-1). Zijn eerste doelpunt volgde op 1 november in de uitwedstrijd tegen Club Portugalete (2-3 overwinning). Williams bleek ongekend productief voor dit team: negen doelpunten en twaalf assists in 26 wedstrijden.

Zijn topvorm bij Bilbao Athletic bleef niet onopgemerkt. Op 28 april 2021 maakte de vleugelflitser zijn debuut voor de A-selectie van Athletic Bilbao, dat tegen Real Valladolid een 2-2 gelijkspel noteerde in LaLiga. In het restant van het seizoen 2020-2021 mocht hij nogmaals aantreden, maar in het volgende seizoen volgde zijn echte doorbraak door veertig keer te spelen in alle competities (drie doelpunten). Williams voegde daar in het seizoen 2022-2023 rendement aan toe: negen doelpunten en zes assists in 43 optredens.

Nico Williams (Athletic Bilbao)
In het shirt van Athletic Bilbao (Pro Shots)

Williams groeide in het seizoen 2023-2024 uit tot dé smaakmaker van Athletic Bilbao. Niet alleen produceerde de vleugelspeler acht doelpunten in 37 wedstrijden, maar hij fungeerde ook negentien keer als aangever. Eén van die assists noteerde hij in de Copa del Rey-finale tegen Real Mallorca. Zijn Baskische broodheer wist de Spaanse beker te veroveren door de strafschoppenserie in eigen voordeel te beslissen.


Interlandcarrière Nico Williams

Williams doorliep een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen van Spanje. Zijn debuut als A-international van Spanje maakte de aanvaller op 24 september 2022 in de Nations League-wedstrijd tegen Zwitserland (1-2 nederlaag). Op 17 oktober van datzelfde jaar produceerde de rechtspoot zijn eerste interlandtreffer in het oefenduel met Jordanië (1-3 zege). Williams mocht meteen mee naar het WK in Qatar, maar kon roemloze uitschakeling niet voorkomen. De Spaanse ploeg sneuvelde in de achtste finale tegen Marokko (na strafschoppen).

Nico Williams (Athletic Bilbao)
Als Spaans international (Pro Shots)

In 2024 behoorde Williams tot de smaakmakers van Spanje gedurende het EK. In de achtste finale tegen Georgië (4-1 zege) pikte de vleugelaanvaller zelfs een doelpunt mee. La Roja bereikte de finale en wist daarin te winnen van Engeland, mede dankzij een treffer van diens voet.

Laatste update: 15 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie