Oliver Antman is een Finse vleugelaanvaller. In de zomer van 2024 maakte hij de overstap van FC Nordsjaelland naar FC Groningen.

• Antman debuteerde in 2022 als international van Finland

Clubcarrière Oliver Antman

Antman werd op 15 augustus 2001 geboren in het Finse Vantaa. De rechtsbenige vleugelaanvaller trapte zijn voetbalcarrière af in het shirt van Korson Palloseura. Hij speelde vervolgens eveneens in de jeugdopleiding van HJK Helsinki, CF Damm, Legirus Inter, Tikkurilan Palloseura en IF Gnistan.

Debuut voor Gnistan

Op 28 april 2018 maakte Antman zijn debuut in het profvoetbal. Met IF Gnistan mocht de aanvaller twintig minuten voor tijd invallen tijdens de thuiswedstrijd tegen Myllykosken Pallo -47 (3-0 zege). Zijn eerste doelpunt voor de hoofdmacht maakte hij op 20 juni van dat jaar tegen FC Vaajakoski. Hij schoot zijn team daarmee op voorsprong, maar een strafschop van Topi Järvinen dwarsboomde een status als matchwinner (1-1). In totaal speelde Antman zeven officiële wedstrijden in Gnistan-tenue.

Smaakmaker in Nordsjaelland

In augustus 2018 maakte Antman een transfer naar het Deense FC Nordsjaelland. De buitenspeler speelde aanvankelijk in de Onder-19 en de beloftenploeg, maar debuteerde op 30 maart 2019 ook in de A-selectie. Tegen FC Midtjylland (0-0) mocht de Fin na 87 minuten invallen voor Mohammed Kudus. In de kampioensronde van de Superligaen mocht de rechtspoot in totaal vijf keer opdraven.

Antman maakte op 19 februari 2020 zijn eerste doelpunt voor FC Nordsjaelland, dat een 6-0 zege behaalde op AC Horsens. Met zes gespeelde wedstrijden bleef zijn aandeel opnieuw bescheiden, maar in het seizoen 2020-2021 beleefde hij dan toch zijn doorbraak door 21 wedstrijden in actie te komen (twee doelpunten). Hij wist deze lijn door te trekken in het seizoen 2021-2022 (28 wedstrijden, zes doelpunten).

Oliver Antman (FC Nordsjaelland)
In actie voor FC Nordsjaelland (Pro Shots)

Met drie doelpunten en één assist in negentien wedstrijden liet Antman zich opnieuw gelden in de eerste helft van het seizoen 2022-2023. Eén van zijn doelpunten maakte de Nordsjaelland-smaakmaker in de thuiswedstrijd tegen FC Kopenhagen, dat daardoor met 3-1 ten onder ging. Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt. Begin 2023 maakte de aanvaller op huurbasis de overstap naar FC Groningen, dat ook een optie tot koop wist te bedingen.

Degradatie met FC Groningen

Op 5 februari 2023 maakte Antman zijn debuut voor FC Groningen, dat FC Twente op een 1-1 gelijkspel wist te houden. De rechtsbuiten viel na 65 minuten in voor Joey Pelupessy en schoot vier minuten later de gelijkmaker tegen de touwen. Op 7 april van datzelfde jaar maakte hij eveneens een doelpunt in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, dat wel als winnaar van het veld stapte (1-2).

Antman speelde slechts elf wedstrijden voor FC Groningen. Een maand na zijn tweede doelpunt speelde de Trots van het Noorden met 1-1 gelijk bij Go Ahead Eagles, waardoor degradatie niet meer te vermijden viel. Om die reden maakte de club ook geen gebruik van de optie tot koop. Antman keerde daardoor na een halfjaar terug naar FC Nordsjaelland.

Oliver Antman (FC Groningen)
Balend na de degradatie met FC Groningen (Pro Shots)

Nog één jaar in Denemarken

Ten koste van Partizan Belgrado kwalificeerde FC Nordsjaelland zich in 2023 voor de groepsfase van de Conference League. Door een blessure moest Antman deze cyclus echter aan zich voorbij laten gaan. De aanvaller stond enkele maanden buitenspel, maar speelde in het seizoen 2023-2024 toch nog 28 officiële wedstrijden voor de Superligaen-formatie. Daarin wist de rechtspoot twee doelpunten en drie assists aan te tekenen.

Antman begon het seizoen 2024-2025 voortvarend met één doelpunt en één assist in drie wedstrijden. Op 13 augustus 2024 vertrok de aanvaller evenwel bij FC Nordsjaelland. Hij koos voor een terugkeer naar Nederland door een driejarig contract te ondertekenen bij Go Ahead Eagles, dat een kleine anderhalf miljoen euro voor hem neertelde. In de verbintenis werd ook een optiejaar opgenomen.

Transfer naar Go Ahead

Op 18 augustus 2024 maakte Antman zijn Eredivisie-rentree. Op bezoek bij Willem II (2-0 nederlaag) viel de aanwinst van Go Ahead Eagles na exact een uur in voor Bobby Adekanye.

Interlandcarrière Oliver Antman

Antman maakte op 26 september 2022 zijn debuut als A-international van Finland. De voormalig jeugdinternational was in de Nations League-wedstrijd tegen Montenegro (0-2 zege) meteen goud waard middels een doelpunt en een assist. Met de nationale ploeg probeerde hij plaatsing voor het EK van 2024 af te dwingen, maar in de halve finale van de play-offs bleek Wales te sterk (4-1).

Laatste update: 23 augustus 2024