Ollie Watkins

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Ollie Watkins

Ollie Watkins is een Engelse spits. De international van Engeland verruilde Brentford in september 2020 voor Aston Villa.

  • Watkins speelt momenteel voor Aston Villa
  • De spits kwam eerder uit voor Exeter City en Brentford
  • In 2021 debuteerde hij als international van Engeland

Clubcarrière Ollie Watkins

Oliver George Arthur (‘Ollie’) Watkins werd op 30 december 1995 geboren in Newton Abbot. De rechtsbenige aanvaller trapte zijn voetbalcarrière af in het shirt van Newton Town & Buckland Athletic. In 2004 stapte hij over naar Exeter City, waar hij de volledige jeugdopleiding doorliep.

Doorbraak in Exeter

Watkins debuteerde op 3 mei 2014 in de hoofdmacht van Exeter City. Op bezoek bij Hartlepool United (0-2 zege) mocht de spits dertien minuten voor tijd invallen. Zijn eerste doelpunt als profvoetballer maakte hij op 7 oktober van datzelfde jaar in de EFL Trophy-wedstrijd tegen Coventry City (3-1 zege). Met drie wedstrijden vervulde hij dat seizoen opnieuw een bescheiden rol bij The Grecians, dat hem de rest van het seizoen verhuurde aan Weston-super-Mare AFC.

In het seizoen 2015-2016 produceerde Watkins negen doelpunten in 22 wedstrijden. Tussen 1 maart en 19 april 2016 maakte de aanvaller acht doelpunten in de League Two. Met zestien doelpunten en dertien assists in 52 officiële wedstrijden wist hij die lijn door te trekken in het seizoen 2016-2017. Watkins sloot het kalenderjaar 2016 af met een hattrick op bezoek bij Newport County (1-4 zege).

Goalgetter bij Brentford

Exeter City zag Watkins in de zomer van 2017 vertrekken naar Brentford, waar hij een vierjarig contract ondertekende. De rechtspoot maakte op 5 augustus zijn debuut in het Championship-duel met Sheffield United (1-0 nederlaag). Drie dagen later maakte de aanvaller zijn eerste doelpunt voor The Bees in de League Cup-wedstrijd tegen AFC Wimbledon (1-3 na verlenging). Watkins wist ook op het één na hoogste niveau van Engeland dubbele cijfers aan te tikken: tien doelpunten in 45 competitieduels.

Watkins trapte het Championship-seizoen 2018-2019 af door in de eerste drie wedstrijden te scoren. Met twaalf doelpunten in 45 officiële wedstrijden bleef zijn aandeel dat seizoen nog beperkt, maar in 2019-2020 ontpopte hij zich dan toch echt tot goalgetter. De spits produceerde 26 doelpunten in vijftig officiële wedstrijden, waarvan 25 in het Championship. Alleen Aleksandar Mitrovic van Fulham wist vaker te scoren: 26 keer. Diezelfde opponent bleek ook te sterk in de finaleronde van de play-offs om promotie naar de Premier League.

Ollie Watkins (Aston Villa)
Juichend voor Aston Villa (Pro Shots)

Transfer naar Aston Villa

In september 2020 maakte Watkins alsnog de overstap naar de Premier League. Aston Villa telde een recordbedrag (circa dertig miljoen euro) neer om de aanvaller in te lijven. In zijn debuutwedstrijd tegen Burton Albion (1-3 zege, League Cup) maakte hij meteen zijn eerste doelpunt. Zijn eerste drie Premier League-treffers volgden op 4 oktober in de met 7-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Liverpool. Watkins bezorgde Virgil van Dijk daarmee een verschrikkelijke avond op Villa Park.

Watkins beleefde een prima debuutseizoen bij Aston Villa met zestien doelpunten in veertig wedstrijden. In de twee volgende seizoenen maakte hij respectievelijk elf en zestien doelpunten in alle competities. De aanvaller bewees daarmee zijn waarde, maar in het seizoen 2023-2024 kwam hij definitief tot ontbranding. Met 27 doelpunten en dertien assists in 53 officiële wedstrijden maakte Watkins een verpletterende indruk. Aston Villa behaalde een vierde plaats in de Premier League en bereikte de laatste vier van de Conference League.


Interlandcarrière Ollie Watkins

Een carrière als jeugdinternational ging voorbij aan Watkins, maar op 25 maart 2021 debuteerde de spits wel degelijk als A-international van Engeland. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen San Marino pikte hij meteen een doelpunt mee (5-0 zege). Tot na het WK van 2022 liep zijn teller sporadisch op, totdat hij eind 2023 een vaste waarde werd binnen de selectie van bondscoach Gareth Southgate. In 2024 mocht Watkins dan ook als concurrent voor Harry Kane mee naar het EK in Duitsland.

Op het EK van 2024 speelde Watkins een heldenrol. In de halve finale tegen Nederland viel de spits na 81 minuten in en prompt schoot hij Engeland naar de finale (2-1). Tegen Spanje mocht hij opnieuw invallen voor Kane, maar ditmaal trok de opponent vlak voor tijd aan het langste eind (1-2). Een hard gelag voor de Britten, die daardoor twee EK-finales op rij verloren.

Laatste update: 15 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie