Oskar Zawada

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Oskar Zawada

Oskar Zawada is een Poolse centrumspits. In de zomer van 2024 maakte hij de overstap van Wellington Phoenix naar RKC Waalwijk.

  • Zawada speelt momenteel voor RKC Waalwijk
  • De spits kwam in Nederland eerder uit voor FC Twente
  • Hij speelde daarnaast in Duitsland, Polen, Zuid-Korea en Australië/Nieuw-Zeeland
  • Zawada is een voormalig jeugdinternational van Polen

Clubcarrière Oskar Zawada

Zawada werd op 1 februari 1996 geboren in het Poolse Olsztyn. De rechtsbenige aanvaller speelde in zijn geboorteland voor de jeugdteams van DKS Dobre Miasto en Stomil Olsztyn, maar besloot in 2012 over te stappen naar buurland. In de voetbalacademie van VfL Wolfsburg scoorde hij aan de lopende band, waardoor de club hem in 2014 beloonde met diens eerste profcontract.

Debuut voor Wolfsburg II

Op 25 april 2024 maakte Zawada zijn debuut in het betaald voetbal. In de uitwedstrijd tegen BV Cloppenburg (1-2 zege) mocht de spits een klein uur aantreden voor VfL Wolfsburg II. Zijn eerste doelpunt voor het tweede team van Die Wolfe maakte hij op 3 augustus van datzelfde jaar tijdens het bezoek aan FC Sankt Pauli II (0-2 zege). Tot en met het seizoen 2016-2017 speelde de Pool in totaal 23 officiële wedstrijden voor de beloftenploeg en was daarin driemaal trefzeker.

Met een meerjarig contract op zak mocht Zawada eveneens meedraaien in de A-selectie van VfL Wolfsburg. De technische staf durfde het echter niet aan om hem ook daadwerkelijk minuten te gunnen. Om die reden besloot de Bundesliga-club in februari 2016 mee te werken aan een uitleenperiode aan eredivisionist FC Twente.

Halfjaar FC Twente

Op 6 februari 2016 maakte Zawada zijn debuut in de Eredivisie. Op bezoek bij sc Heerenveen (1-3 zege) mocht de aanvaller van FC Twente in blessuretijd invallen voor Zakaria El Azzouzi. Door een schorsing van laatstgenoemde maakte de rechtspoot op 2 april zijn basisdebuut in de met 2-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Willem II. In totaal speelde hij dat halfjaar elf Eredivisie-wedstrijden, waarvan vier als basisspeler.

Scoren deed Zawada niet voor FC Twente. “Kijk, ik was erg jong”, verklaarde Zawada in 2024 aan het Brabants Dagblad. “Ik was 19 jaar oud en had in de voorbereiding niet meegedaan. Het is heel lastig voor een jonge speler om uit het niets naar de Eredivisie te gaan en dan te scoren.” Zijn moeizame prestaties in Enschede zorgden er wel voor dat een doorbraak bij VfL Wolfsburg verder weg was dan ooit. Begin 2017 vertrok hij dan ook naar Kalsruher SC.

Eén jaar in Kalsruhe

Zawada maakte op 29 januari 2017 zijn debuut voor Kalsruher SC. In de thuiswedstrijd tegen Arminia Bielefeld boekte zijn nieuwe werkgever een 3-2 overwinning. Op 14 mei van datzelfde jaar maakte de Pool zijn eerste twee doelpunten in de thuiswedstrijd tegen Dynamo Dresden, maar dat bleek niet voldoende om een 3-4 nederlaag af te wenden. Zijn team wist in diens eerste halfjaar maar drie competitieduels in winst om te zetten en degradeerde dan ook uit de Tweede Bundesliga.

Met Kalsruher SC speelde Zawada een halfjaar in de 3. Liga, het derde niveau van Duitsland. De spits slaagde er echter niet in om de technische staf te overtuigen van zijn meerwaarde. Gedurende het kalenderjaar 2017 steeg zijn aandeel naar welgeteld vijftien wedstrijden (twee doelpunten). Begin 2018 koos hij dan ook eieren voor zijn geld door in te stemmen met een terugkeer naar Polen.

Poolse jaren

Tussen januari 2018 en februari 2020 vertoonde Zawada zijn kunsten bij Wisla Plock. Op 9 februari 2018 maakte de aanvaller zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Górnik Zabrze. De rechtspoot maakte pas op 31 oktober zijn eerste doelpunt in de bekerwedstrijd tegen Olimpia Grudziadz (2-7 overwinning). Voor diens eerste treffer in de Poolse Ekstraklasa moest hij zelfs tot 21 december 2018 wachten. Arka Gdynia (3-3) was daarvan het slachtoffer. Zawada kwam pas in de periode april-mei 2019 echt los door vijf keer te scoren in vijf duels.

In totaal maakte Zawada acht doelpunten in 44 officiële wedstrijden. De rechtspoot koos in februari 2020 voor een uitleenperiode aan Arka Gdynia, waar hij één doelpunt produceerde in twaalf wedstrijden. Tijdens zijn verblijf bij Raków Czestochowa (één doelpunt in acht wedstrijden) en Stal Mielec (drie doelpunten in tien wedstrijden) groeide hij evenmin uit tot een fenomeen.

Doelpuntenmachine in A-League

Zawada vertoonde in de periode februari 2021-februari 2022 zijn kunsten in Zuid-Korea. Mede door een enkelblessure bleef de spits bij Jenu United steken op slechts tien wedstrijden, waarin hij niet wist te scoren. In augustus 2022 koos hij na een tijdelijk verblijf bij Stal Mielec opnieuw voor een avontuur door ‘ja’ te zeggen tegen een aanbod uit Nieuw-Zeeland. Op 9 oktober 2022 debuteerde de Pool voor Wellington Phoenix, actief in de Australische A-League, in de thuiswedstrijd tegen Adelaide United (1-1).

Bij Wellington Phoenix brak Zawada op 13 november 2022 de ban ten koste van Western United (2-3 nederlaag). In de A-League wist de spits dan eindelijk zijn belofte in te lossen. Tijdens het seizoen 2022-2023 liep diens aandeel op naar vijftien doelpunten in 28 officiële wedstrijden. Op 4 november 2023 produceerde Zawada zelfs een hattrick in de thuiswedstrijd tegen Brisbane Roar (5-2 zege). Ondanks blessureleed bleef zijn moyenne in het jaargang 2023-2024 uitstekend: veertien wedstrijden, zeven doelpunten.

Transfer naar RKC

Zawada besloot geen gebruik te maken van de optie om in Oceanië actief te blijven. Medio 2024 keerde de Pool terug naar Nederland door een tweejarig contract te ondertekenen bij RKC Waalwijk. Hij debuteerde op 10 augustus in de met 5-1 verloren uitwedstrijd tegen titelhouder PSV met de aanvoerdersband om zijn arm.

Oskar Zawada (RKC Waalwijk)
In het shirt van RKC Waalwijk (Pro Shots)

Interlandcarrière Oscar Zawada

Zawada doorliep alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van Polen. Na de Onder-21 mocht de spits zijn land niet meer vertegenwoordigen.

Laatste update: 13 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie