Pablo Rosario

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Pablo Rosario

Pablo Rosario is een Nederlandse middenvelder met Dominicaanse roots. In de zomer van 2021 maakte hij de overstap van PSV naar OGC Nice.

  • Rosario speelt momenteel voor OGC Nice
  • De middenvelder kwam eerder uit voor Almere City FC en PSV
  • Hij speelde in de jeugd voor Feyenoord en Ajax
  • Rosario won in 2018 de landstitel met PSV
  • Hij debuteerde in 2018 als Oranje-international

Clubcarrière Pablo Rosario

Pablo Paulino Rosario zag op 7 januari 1997 het levenslicht in Amsterdam. De jeugd van de rechtspoot verliep met ups en downs. Zijn ouders, allebei afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, gingen uit elkaar. Op jonge leeftijd woonde hij met zijn drie broers en vier zussen bij diens moeder. De omstandigheden waren door problemen met lekkage en de elektriciteit zwaar, mede als gevolg van geldgebrek.

Rosario wist deze problematiek van zich af te spelen door te voetballen. Zijn carrière ging van start bij de Amsterdamse amateurclub AVV Swift, waar hij al na een jaar werd ontdekt door talentscouts van Feyenoord. Een conflict over een reiskostenvergoeding resulteerde al na enkele maanden in diens vertrek. Via DWS verscheen de middenvelder opnieuw op de radar van Feyenoord, maar net als PSV greep men mis. Rosario gaf diens jawoord aan Ajax.

Doorbraak bij Almere City

In de jeugdopleiding van Ajax was Rosario vier seizoenen actief. Mede vanwege een zware lieblessure beoordeelde de Amsterdamse club hem als te licht. Op aanraden van de club vond hij in 2014 emplooi bij Almere City FC, waar de rechtsbenige middenvelder op 7 augustus 2015 zijn debuut maakte als profvoetballer. In de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo (3-3) mocht hij na 59 minuten invallen voor Soufyan Ahannach. Op 19 oktober van datzelfde jaar maakte hij uitgerekend tegen Jong Ajax (2-2) zijn eerste doelpunt.

Rosario speelde 34 competitiewedstrijden en twee bekerwedstrijden voor Almere City FC in het seizoen 2015-2016. Hij maakte drie doelpunten voor de jongste profclub van Nederland. Dankzij het winnen van een periodetitel plaatste de club zich voor de play-offs om promotie/degradatie. Zijn team ontdeed zich in de eerste ronde eenvoudig van FC Emmen (tweemaal 4-1), maar de promotiedroom sneuvelde in de halve finale tegen Willem II.

Debuut voor PSV

Al na één seizoen nam Rosario afscheid van Almere City FC. De middenvelder maakte alsnog de overstap naar PSV, waar hij een vierjarig contract ondertekende. Zijn debuut voor de Eindhovense club maakte hij op 8 augustus 2016 in de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch (5-4 zege) namens Jong PSV. Nog diezelfde maand maakte de Amsterdammer thuis tegen Jong FC Utrecht (2-0 zege) zijn eerste doelpunt voor het team. In de loop van het seizoen liep zijn aandeel op naar 31 wedstrijden en zeven doelpunten.

Trainer Phillip Cocu besloot Rosario in de zomer van 2017 naar de A-selectie te promoveren. Op 27 augustus van dat jaar maakte de middenvelder zijn officiële debuut in de Eredivisie-wedstrijd tegen Roda JC Kerkrade (2-0 zege). Vijf minuten voor tijd mocht hij de Mexicaanse aanvaller Hirving Lozano aflossen. In het seizoen 2017-2018 liep zijn aandeel op naar vijftien officiële wedstrijden, waarvan vier in competitieverband. Daarmee had Rosario een aandeel in het kampioenschap. In de kampioenswedstrijd tegen Ajax (3-0 zege) zat hij op de bank.

Basisspeler in Eindhoven

Rosario maakte op 21 augustus 2018 zijn Europese debuut in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen BATE Borisov (2-3 overwinning). PSV overleefde de play-offronde en plaatste zich daarmee voor de groepsfase van het miljoenenbal. De middenvelder debuteerde op 18 september in de uitwedstrijd tegen FC Barcelona (4-0 nederlaag) in de groepsfase. Thuis tegen Internazionale scoorde de Amsterdammer zelfs op dit podium, al stapten de Italianen met een zege van het veld (1-2).

In het seizoen 2018-2019 fungeerde Rosario als een vaste waarde bij PSV. De Eindhovenaren wonnen zestien van de eerste zeventien Eredivisie-wedstrijden, maar dat bleek uiteindelijk niet voldoende om Ajax af te troeven in de titelstrijd. Met 41 officiële wedstrijden (één doelpunt) in de benen had de middenvelder desalniettemin zijn visitekaartje afgegeven. Trainer Mark van Bommel wees hem in de zomer van 2019 zelfs aan als vice-aanvoerder achter Ibrahim Afellay.

Rosario maakte op 25 september 2019 zijn eerste Eredivisie-doelpunt tegen FC Groningen (3-1 zege). Tijdens dit seizoen kreeg Van Bommel zijn congé bij PSV, dat een zwak seizoen doormaakte. Door de coronapandemie kwam dit seizoen voortijdig ten einde. Onder de nieuwe trainer Roger Schmidt bleef de rechtspoot in het seizoen 2020-2021 basisspeler, maar door toenemende concurrentie en kritiek bleek dit zijn laatste jaargang in PSV-shirt. Medio 2021 eindigde zijn teller op 138 officiële wedstrijden (vijf doelpunten).

Pablo Rosario (OGC Nice)

Transfer naar OGC Nice

Rosario maakte in 2021 voor zo’n zes miljoen euro de overstap naar OGC Nice. In Zuid-Frankrijk zette hij een handtekening onder een vierjarig contract. Op 8 augustus maakte de middenvelder zijn debuut in de Ligue 1-wedstrijd tegen Stade de Reims (0-0). Trainer Christophe Galtier gunde de Nederlander in zijn eerste contractjaar in totaal veertig wedstrijden speeltijd, waaronder 36 van de 38 competitiewedstrijden. Zijn nieuwe broodheer verloor dat seizoen de Coupe de France-finale van FC Nantes (0-1).

Tijdens het seizoen 2021-2022 wisselde Rosario basisplaatsen en invalbeurten af. De rechtspoot noteerde desalniettemin een respectabel aantal van 39 officiële wedstrijden, waaronder zes Conference League-wedstrijden. Na een moeizaam seizoen stelde OGC Nice medio 2022 een nieuwe trainer aan: Francesco Farioli. Onder de Italiaan wist de middenvelder weer een veelal belangrijke rol af te dwingen. Dit leidde in het seizoen 2023-2024 tot 34 officiële optredens en opnieuw een Europees ticket (vijfde).

In de zomer van 2024 maakte Farioli de overstap van OGC Nice naar Ajax. Tijdens de daaropvolgende weken viel de naam van Rosario ook in relatie tot de club uit zijn geboortestad.


Interlandcarrière Pablo Rosario

Rosario doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland, waaronder Jong Oranje (elf wedstrijden). Zijn debuut als A-international maakte de Amsterdammer op 16 oktober 2018 in de oefeninterland tegen België (1-1). Bondscoach Ronald Koeman liet de toenmalig PSV’er halverwege invallen voor Ajax-verdediger Matthijs de Ligt. Tot en met maart 2019 zat hij vaker bij de Oranje-selectie, maar een tweede interland bleef uit. Nadien ontving Rosario geen uitnodigingen meer uit Zeist.

Laatste update: 20 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie