Paxten Aaronson

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Paxten Aaronson

Paxten Aaronson is een Amerikaanse aanvallende middenvelder. De international van de Verenigde Staten maakte in de zomer van 2024 op huurbasis de overstap van Eintracht Frankfurt naar FC Utrecht.

• Aaronson speelt momenteel voor FC Utrecht
  • De middenvelder is uitgeleend voor Eintracht Frankfurt
  • Hij speelde eerder voor Philadelphia Union en Vitesse
  • Aaronson debuteerde in 2023 als Amerikaans international

Clubcarrière Paxten Aaronson

Paxten Reid Aaronson werd op 26 augustus 2003 geboren in het Amerikaanse Medford, in de staat New Jersey. Ook zijn oudere broer Brenden Aaronson schopte het tot profvoetballer. De rechtsbenige middenvelder trapte zijn voetbalcarrière af in het shirt van de Philadelphia Union. In juli 2020 maakte hij zijn debuut in de USL Championship voor beloftenteams. Voor het tweede team van The Union produceerde hij zes doelpunten in 24 wedstrijden.

Debuut in de MLS

Aaronson maakte op 31 mei 2021 zijn debuut in de Amerikaanse Major League Soccer. Tegen Portland Timbers (3-0) liet Portland Timbers-coach Jim Curtin hem één minuut voor tijd invallen voor Leon Flach. Zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau maakte de middenvelder op 9 augustus in de uitwedstrijd tegen New England Revolution (2-1 nederlaag). Zijn treffer werd meteen uitgeroepen tot Goal of the Week. In 2021 speelde Aaronson in totaal zestien wedstrijden in de hoofdmacht (drie doelpunten).

Tijdens het seizoen 2022 mocht Aaronson veelvuldig invallen voor Portland Timbers. Zijn aandeel liep dat jaar op naar 25 officiële wedstrijden (één doelpunt). In de finaleronde van de MLS Play-offs mocht de middenvelder invallen tegen Los Angeles FC. Zijn team leek in de 124ste minuut de landstitel te grijpen, maar Gareth Bale bracht de opponent in de achtste minuut van de blessuretijd alsnog langszij. Die klap kwam Portland Timbers niet meer te boven. In de strafschoppenserie liet Portland Timbers alle strafschoppen onbenut (driemaal).

Transfer naar Eintracht Frankfurt

Op 17 november 2022 bereikten Philadelphia Union en Eintracht Frankfurt een akkoord over de transfer van Aaronson. De clubs bereikten overeenstemming over een deal ter waarde van vier miljoen dollar, exclusief bonussen en een doorverkooppercentage. Op 19 maart 2003 maakte de Amerikaan zijn Bundesliga-debuut in de uitwedstrijd tegen 1. FC Union Berlin (2-0 nederlaag). In het restant van het seizoen 2022-2023 liep zijn teller op naar acht gespeelde wedstrijden. Aaronson zat op de bank gedurende de bekerfinale tegen RB Leipzig (0-2).

In het seizoen 2023-2024 speelde Aaronson veertien wedstrijden voor Eintracht Frankfurt. De rechtspoot mocht zeven keer aantreden in de Duitse Bundesliga en vijfmaal in de groepsfase van de Conference League. Met twee assists had hij een bescheiden aandeel in de prestaties van Die Adler.

Paxten Aaronson (Vitesse)
Juichend voor Vitesse (Pro Shots)

Degradatie met Vitesse

Aaronson vertrok in de winterse transferperiode van 2024 op huurbasis naar Vitesse. Op 10 februari maakte de middenvelder zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo (3-2 nederlaag). Vijftien dagen later produceerde hij zijn eerste Eredivisie-treffer tegen Excelsior. Door de 1-2 zege op de Kralingers kreeg de Arnhemse club weer lucht in de degradatiestrijd. Met vier doelpunten in veertien wedstrijden wist de Amerikaan een goede indruk achter te laten, maar dat mocht niet baten. Mede door een stevige puntenaftrek degradeerde Vitesse.

Uitgeleend aan FC Utrecht

Ondanks de degradatie van Vitesse bleef Aaronson actief in de Eredivisie. In de zomer van 2024 werd hij opnieuw uitgeleend, met ditmaal FC Utrecht als bestemming. “FC Utrecht is een club die altijd meedraait in de subtop van de Eredivisie en strijdt voor een plek in Europa. Mede daarom denk ik dat dit een belangrijke stap is in mijn carrière”, verklaarde hij op de clubwebsite. Op 11 augustus debuteerde de Amerikaan thuis tegen PEC Zwolle (1-0 zege) als basisspeler voor de Domstedelingen.

Interlandcarrière Paxten Aaronson

Aaronson debuteerde op 18 oktober 2023 in de Onder 23-selectie van de Verenigde Staten. Op dat moment was de middenvelder al gedebuteerd voor de Amerikaanse ploeg. Op 29 januari van datzelfde jaar mocht hij namelijk opdraven in de oefeninterland tegen Colombia (0-0). Bondscoach Anthony Hudson gunde hem de volle negentig minuten speeltijd. Het Amerikaanse ESPN beschreef zijn spel na afloop als ‘lichtpuntje’.

Laatste update: 11 augustus 2024