Richard van der Venne

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Richard van der Venne

Richard van der Venne is een aanvallende middenvelder. In de zomer van 2024 maakte hij de overstap van FC Sankt Gallen naar RKC Waalwijk.

  • Van der Venne speelt momenteel voor RKC Waalwijk
  • De middenvelder kwam in Nederland tevens uit voor TOP Oss en Go Ahead Eagles
  • In het buitenland diende hij Melbourne City FC en FC Sankt Gallen
  • Van der Venne speelde voor zijn doorbraak voor enkele amateurclubs

Clubcarrière Richard van der Venne

Van der Venne zag op 16 mei 1992 het levenslicht in Oss. De linksbenige middenvelder trapte zijn voetbalcarrière af in het shirt van amateurclub Berghem Sport. Hij kreeg de kans om het betaald voetbal te bereiken, maar via FC Den Bosch en TOP Oss keerde de Brabander in 2009 weer terug naar zijn eerste voetbalclub. Via RKVV DESO en SV OSS ’20 verdiende Van der Venne een herkansing in de profclub uit zijn geboorteplaats.

Doorbraak bij TOP Oss

Op 18 september 2015 maakte Van der Venne dan toch zijn debuut in het betaald voetbal. In de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven (0-4 nederlaag) mocht de middenvelder na 63 minuten invallen voor Wouter de Vogel. Zijn eerste doelpunt als profvoetballer maakte de Ossenaar op 15 januari 2016 in de uitwedstrijd tegen FC Emmen (0-2 zege). Een bevrijdende treffer, aangezien hij in de eerstvolgende wedstrijden ook wist te scoren tegen VVV-Venlo (2-1 zege) en MVV Maastricht (4-2 nederlaag).

Met zes doelpunten in 29 Jupiler League-wedstrijden maakte Van der Venne een prima debuutseizoen door. Mede door een lange absentie bleef de middenvelder in zijn tweede contractjaar steken op ‘slechts’ zeventien wedstrijden (drie doelpunten). Sportieve revanche volgde in het jaargang 2017-2018 door dertien doelpunten en acht assists te produceren in 35 officiële wedstrijden. Zo maakte hij een hattrick in de thuiswedstrijd tegen Almere City FC (5-1 zege) op 9 februari 2018.

Anderhalf jaar Go Ahead

Met zijn prestaties bij TOP Oss speelde Van der Venne zich in de kijker bij Go Ahead Eagles. De Deventenaren lieten de linkspoot op 17 oktober 2018 debuteren tegen Jong FC Utrecht (5-0 zege) en prompt wist hij een doelpunt mee te pikken. Zijn start was sowieso formidabel te noemen: vijf doelpunten in zes competitieduels. Scoren deed de Ossenaar eveneens in de play-offwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Beide teams zorgden voor spektakel, maar het Eredivisie-ticket ontglipte men in extremis (4-5).

Van der Venne sloot zijn eerste seizoen op De Adelaarshorst af met dertien doelpunten in veertig wedstrijden. In zijn tweede seizoen bij Go Ahead Eagles liet de aanvallende middenvelder zich opnieuw gelden met zeven doelpunten en acht assists in 23 wedstrijden. Door de coronapandemie kwam het seizoen 2019-2020 voortijdig ten einde, waardoor promotie/degradatie niet werd toegestaan. Go Ahead zag de Eredivisie-droom daardoor sneuvelen, maar Van der Venne profiteerde juist. In januari 2020 was hij namelijk overgestapt naar RKC Waalwijk.

Richard van der Venne (RKC Waalwijk)
In het shirt van RKC Waalwijk (Pro Shots)

Eerste RKC-periode

Op 25 januari 2020 maakte Van der Venne zijn eerste wedstrijd voor RKC Waalwijk, dat een 1-2 nederlaag moest toestaan tegen VVV-Venlo. De club behaalde in zijn eerste zeven wedstrijden maar vier punten, maar ontsnapte aan de dreigende degradatie dankzij de pandemie. Scoren deed hij op 14 januari 2021 voor het eerst tijdens het bezoek aan sc Heerenveen, waardoor zijn team een 1-1 gelijkspel behaalde in Friesland. Met vier doelpunten en drie assists in dertig wedstrijden hield hij zich aardig staande.

Van der Venne maakte in het seizoen 2021-2022 één van zijn vijf doelpunten op bezoek bij Ajax (3-2 nederlaag). Door een operatie aan zijn knie speelde hij maar 24 wedstrijden in alle competities. Na tweeënhalf jaar in RKC-shirt besloot de middenvelder zijn voetbalgeluk voor het eerst te beproeven buiten Nederland. In juli 2022 besloot hij ‘ja’ te zeggen tegen een aanbod van het Australische Melbourne City.

Via Australië naar Zwitserland

Op 14 oktober 2022 trok Van der Venne voor het eerst het tenue van Melbourne City aan. Op bezoek bij Brisbane Roar boekte zijn nieuwe werkgever een 0-2 overwinning. Zijn eerste doelpunt voor de Australiërs produceerde de middenvelder een kleine maand later op bezoek bij Newcastle United Jets (1-2 zege). Mede dankzij een hattrick tegen Macarthur FC (6-1 zege) wist de Nederlander zijn productie op te vijzelen naar zeven doelpunten en vijf assists in 22 wedstrijden. Melbourne City bereikte de finale van de A-League, maar verloor daarin kansloos van Central Coast Mariners (1-6).

Zijn periode in Australië bleef beperkt tot één schamel seizoen. In de zomer van 2023 keerde de middenvelder terug naar Europa, waar hij een contract tekende bij het Zwitserse FC Sankt Gallen. De technische staf gunde hem op 29 juli zijn eerste speeltijd in de uitwedstrijd tegen FC Lugano (1-0 nederlaag). In de praktijk mocht hij vooral invallen, waar een knieblessure hem zelfs maandenlang buitenspel zette. Daardoor bleef de teller steken op acht schamele optredens in het Alpenland.

Terugkeer naar RKC

Van der Venne verruilde FC Sankt Gallen na één seizoen transfervrij voor een terugkeer bij RKC. In Waalwijk tekende hij een contract voor de duur van twee seizoenen. Op 10 augustus 2024 maakte de linkspoot zijn Eredivisie-rentree met een uitwedstrijd tegen PSV. De titelhouder bleek een maatje te groot (5-1), maar de eretreffer kwam wel op diens naam.

Laatste update: 15 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie