Robin Le Normand

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Robin Le Normand

Robin Le Normand is een Spaanse centrale verdediger van Franse komaf. De international van Spanje verruilde Real Sociedad in de zomer van 2024 voor Atlético Madrid.

  • Le Normand speelt momenteel voor Atlético Madrid
  • De verdediger won de Copa del Rey met Real Sociedad
  • Hij speelde eerder voor Stade Brest
  • Le Normand debuteerde in 2023 als Spaans international
  • Hij won de Nations League Cup (2023) en het EK (2024)

Clubcarrière Robin Le Normand

Le Normand werd op 11 november 1996 geboren in het Franse Pabu. De rechtspoot, wiens broer Théo het eveneens tot profvoetballer schopte, trapte zijn carrière af in het shirt van Lamballe FC. In 2011 maakte de centrale verdediger de overstap naar de jeugdopleiding van Stade Brest en doorliep vervolgens het volledige traject.

Eén duel voor Stade Brest

In Frankrijk speelde Le Normand vooral in het tweede team van Stade Brest. De verdediger werkte zijn wedstrijden af in de Championnat National 3, het derde niveau van Frankrijk. Op 15 april 2016 debuteerde hij in de Ligue 2-wedstrijd tegen FC Sochaux (2-1 nederlaag) voor de A-selectie. Trainer Alex Dupont liet hem negentig minuten opdraven in het Stade Auguste-Bonal, maar dat bleek ook meteen zijn enige wedstrijd voor Les Ty’ Zefs.

Transfer naar Real Sociedad

Le Normand verdiende in de zomer van 2016 een transfer naar Real Sociedad. De club uit Baskenland besloot de verdediger op te nemen in de B-ploeg. Op 28 augustus debuteerde de rechtspoot voor dit team, dat thuis tegen Albacete Balompie een 2-2 gelijkspel behaalde. Zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal maakte hij op 29 oktober in de thuiswedstrijd tegen Zamudio SD (5-0 zege). In het seizoen 2016-2017 mocht hij in totaal 26 keer opdraven in de Segunda División B.

In het seizoen 2017-2018 mocht Le Normand 28 keer opdraven voor Real Sociedad B (twee doelpunten). De verdediger mocht in het volgende seizoen zestien keer aantreden voor dit team (één doelpunt). Gaandeweg mocht hij af en toe aanhaken bij de A-selectie. Op 2 december 2018 debuteerde de geboren Fransman in de uitwedstrijd tegen Real Betis voor de hoofdmacht (1-0 zege). Hij mocht dat seizoen zeven keer in actie komen, waaronder drie Copa del Rey-krachtmetingen.

Robin Le Normand (Real Sociedad)
In het shirt van Real Sociedad (Pro Shots)

Bekerwinnaar in Baskenland

Le Normand wist in het seizoen 2019-2020 een vaste basisplaats af te dwingen bij Real Sociedad. De verdediger maakte op 30 november 2019 zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau, thuis tegen SD Eibar (4-1 zege). Hij mocht dat jaargang in totaal 39 keer opdraven in alle competities. Zo behoorde hij tot de basisploeg in de Copa del Rey-finale tegen de Baskische rivaal Athletic Bilbao. Een doelpunt van teamgenoot Mikel Oyarzabal besliste deze wedstrijd in Estadio La Cartuja.

Met Real Sociedad debuteerde Le Normand in het seizoen 2020-2021 op het Europese podium. Zijn team overleefde de groepsfase van de Europa League, maar sneuvelde vervolgens door toedoen van Manchester United. De rechtspoot mocht dat seizoen 43 keer in actie komen in alle competities. In het volgende seizoen mocht hij zelfs 48 keer spelen, waaronder het Europa League-tweeluik met RB Leipzig. Ondanks zijn treffer op Duitse bodem trok de Bundesliga-club aan het langste eind.

In het seizoen 2022-2023 mocht Le Normans 41 keer opdraven voor Real Sociedad, waaronder vier Europa League-wedstrijden. De verdediger debuteerde in het seizoen 2023-2024 op Champions League-niveau met de Basken. Tijdens zijn 43 optredens (twee doelpunten) passeerde hij de grens van tweehonderd officiële wedstrijden voor de A-selectie. Op 27 juli 2027 kwam zijn Baskische verblijf ten einde dankzij een akkoord met competitiegenoot Atlético Madrid.

Transfer naar Atlético Madrid

Le Normand speelde zich tijdens de oefencampagne van 2024 meteen in de basis bij Atlético Madrid. Zijn officiële debuut maakte de verdediger op 19 augustus in de uitwedstrijd tegen Villarreal (2-2).


Interlandcarrière Robin Le Normand

Een carrière als jeugdinternational ging aan hem voorbij, maar Le Normand wist het wel tot A-international van Spanje te schoppen. Op 15 juni 2023 debuteerde de centrumverdediger in de halve finale van de Nations League tegen Italië (2-1 zege). In de finaleronde wist men zich vanaf elf meter te ontdoen van Kroatië, waardoor hij zijn eerste trofee als international behaalde. Le Normand maakte datzelfde jaar, op 19 november, zijn eerste interlandtreffer tegen Georgië (3-1 zege).

In 2024 behoorde Le Normand tot de EK-selectie van Spanje. Door een schorsing moest hij de halve finale tegen Frankrijk missen, maar in de finale tegen Engeland (2-1 zege) behoorde hij weer tot de basisploeg. Vlak voor de winnende treffer van clubgenoot Mikel Oyarzabal werd de verdediger afgelost door Nacho Fernández.

Laatste update: 5 september 2024

Meer nieuws over Robin Le Normand

13:45
1896+
‘Hancko en Wieffer naar zelfde club’
22:48
26+
Spanje stelt groepswinst veilig ondanks Gavi-drama
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie