Rui Mendes

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Rui Mendes

Rui Mendes is een Portugese vleugelaanvaller met Duitse roots. In januari 2024 verruilde hij FC Emmen voor FC Groningen.

  • Mendes speelt momenteel voor FC Groningen
  • De aanvaller speelde in Nederland tevens voor FC Emmen
  • Met beide clubs promoveerde hij naar de Eredivisie
  • Mendes kwam eerder uit voor TSG 1899 Hoffenheim II

Clubcarrière Rui Mendes

Rui Jorge Monteiro Mendes werd op 10 november 1999 op de wereld gezet in het Portugese Gondar. Opgroeien deed hij daarentegen in Duitsland. De tweebenige aanvaller trapte zijn voetbalcarrière af in het shirt van TSG Dissen. Via SV Bad Rothenfelde, SV Viktoria Georgsmarienhütte en Arminia Bielefeld streek hij uiteindelijk neer bij TSG 1899 Hoffenheim.

Debuut voor Hoffenheim II

Op 4 augustus 2018 maakte Mendes zijn debuut als profvoetballer. Met het tweede team van TSG 1899 Hoffenheim mocht de aanvaller na 71 minuten invallen voor Filip Rettig. Slechts zeven minuten had hij nodig om zijn eerste doelpunt als profvoetballer tot stand te brengen, maar dat bleek niet voldoende om SV Waldhof Mannheim 07 van winst af te houden (1-2). In het seizoen 2018-2019 mocht Mendes in totaal zestien keer opdraven in de Regionalliga Südwest (vier doelpunten).

Tijdens het seizoen 2019-2020 mocht Mendes opnieuw zestien keer aantreden op het vierde niveau van Duitsland. Met twee doelpunten en drie assists had de buitenspeler opnieuw zijn waarde voor Hoffenheim II. Zijn beste seizoen voor dit team beleefde de Portugees in het seizoen 2020-2021 door vier doelpunten en vijf assists te produceren in 27 competitieduels. Doorstoten naar de A-selectie zat er echter niet uit, waardoor hij in de zomer van 2021 uit zijn contract liep.

KKD-kampioen met FC Emmen

Na een succesvolle proefperiode ondertekende Mendes medio 2021 een tweejarig contract met optiejaar bij FC Emmen. Op 6 augustus 2021 liet trainer Dick Lukkien de nieuwkomer debuteren in de uitwedstrijd tegen Telstar (1-1). De rechtsbuiten maakte twee weken later zijn eerste doelpunt op Nederlandse bodem ten koste van ADO Den Haag (1-2). Met zeventien doelpunten in 38 wedstrijden beleefde Mendes een topseizoen bij de Drentenaren, die zich tot de nummer één van de Keuken Kampioen Divisie kroonden.

Op 20 augustus 2022 maakte Mendes zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau, thuis tegen FC Utrecht (3-2 zege). De Emmen-aanvaller had het in het seizoen 2022-2023 beduidend lastiger met één doelpunt in twintig wedstrijden. Door een knieblessure moest de Portugees bijna de volledige tweede seizoenshelft aan zich voorbij laten gaan. Pas in juni 2023 maakte hij zijn rentree in de wedstrijdselectie, maar als bankzitter zag hij Almere City FC aan het langste eind trekken. Hierdoor keerde zijn team al na één seizoen terug naar de Keuken Kampioen Divisie.

Rui Mendes (FC Emmen)
Met FC Emmen in actie tegen PSV (Pro Shots)

Met FC Emmen speelde Mendes in het seizoen 2022-2023 nog zestien officiële wedstrijden (twee doelpunten). Hiermee kwam zijn totaal uit op 74 gespeelde wedstrijden, waarin hij twintig keer als doelpuntenmaker en twaalf keer als aangever fungeerde. De Portugese buitenspeler verdiende in januari 2024 voor zo’n tweeënhalve ton de overstap naar competitiegenoot FC Groningen. Hij tekende hier een contract tot de zomer van 2027.

Promotie met FC Groningen

Mendes debuteerde op 26 januari 2024 met een 4-1 overwinning op Jong AZ voor FC Groningen. Met zijn eerste doelpunten voor de Trots van het Noorden had de rechtsbuiten op 4 maart 2024 een serieus aandeel in de 1-4 zege op FC Den Bosch. In zijn eerste halfjaar mocht hij daarnaast een assist bijschrijven. Zijn rendement was daarmee niet optimaal, maar met de Groningers dwong Mendes wel meteen promotie naar de Eredivisie af. Ook bereikte men de halve finale van de KNVB Beker.

Op 9 augustus 2024 vierde Mendes zijn Eredivisie-rentree met een doelpunt tegen NAC Breda (4-1 zege). Ook nam hij een assist voor zijn rekening.

Laatste update: 20 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie