Serhou Guirassy

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Serhou Guirassy

Serhou Guirassy is een Guinese aanvaller van Franse komaf. De international van Guinee verruilde VfB Stuttgart in de zomer van 2024 voor Borussia Dortmund.

  • Guirassy speelt momenteel voor Borussia Dortmund
  • De aanvaller speelde in Duitsland eerder voor 1. FC Köln en VfB Stuttgart
  • In Frankrijk diende hij Stade Laval, Lille OSC, AJ Auxerre en Amiens SC
  • Guirassy debuteerde in 2022 als international van Guinee
  • Hij speelde jeugdinterlands namens Frankrijk

Clubcarrière Serhou Guirassy

Guirassy werd op 12 maart 1996 geboren in het Franse Arles. De rechtsbenige aanvaller trapte zijn voetbalcarrière af bij J3 Amilly, dat hij in 2009 inruilde voor USM Montargis. Al na een jaar vertrok hij ook hier om zijn geluk te beproeven in de jeugdopleiding van Stade Laval.

Doorbraak bij Stade Laval

Als doelpuntenmachine van Stade Laval B wist Guirassy de technische staf van de A-selectie te overtuigen. Dit resulteerde op 18 oktober 2013 in diens debuutwedstrijd tegen Le Havre AC (2-2). Op Ligue 2-niveau viel hij in de 75ste minuut in voor Amara Baby. Later dat seizoen mocht hij nog driemaal opdraven voor de club, maar de hoeveelheid speeltijd was niet voldoende om de ban te kunnen breken.

Guirassy maakte zijn eerste doelpunt voor Stade Laval op 6 december 2014 in de Coupe de France-wedstrijd tegen Voltigeurs de Châteaubriant (1-2 zege). Zes dagen later scoorde hij eveneens in de Ligue 2 tegen Le Havre AC en dat betekende prompt het winnende doelpunt (0-1). Met zeven wedstrijden in 34 wedstrijden wist de spits zichzelf voorzichtig op de kaart te zetten in Frankrijk.

Via Lille naar Auxerre

In de zomer van 2015 maakte Guirassy de overstap naar Ligue 1-formatie Lille OSC. De aanvaller tekende een contract voor vier seizoenen, waarna hij op 7 augustus debuteerde in de thuiswedstrijd tegen Paris Saint-Germain (0-1 nederlaag). Zijn periode bij Les Dogues verliep teleurstellend. Op 28 oktober 2015 scoorde hij nog wel in de thuiswedstrijd tegen Troyes AC (2-1 zege), maar dat bleek ook meteen zijn enige treffer in welgeteld negen officiële wedstrijden.

Guirassy vertrok begin 2016 op huurbasis naar AJ Auxerre, een club uit de Ligue 2. In zijn debuutwedstrijd op 22 januari wist de rechtspoot meteen de status van matchwinner op te eisen tegen Tours FC (2-1 zege). Het bleek een voorbode voor een sterke periode. De huurling had slechts zestien wedstrijden nodig om acht doelpunten en twee assists tot stand te brengen. Daarmee trok hij een lange neus naar de technische verantwoordelijken van Lille OSC.

Worsteling in Keulen

Voor zo’n zes miljoen euro verdiende Guirassy in de zomer van 2016 een overstap naar 1. FC Köln. De formatie uit Keulen liet de spits op 25 september 2016 debuteren in de Bundesliga-wedstrijd tegen RB Leipzig (1-1). Zijn debuutseizoen verliep bijzonder teleurstellend. Mede door blessureleed bleef hij steken op welgeteld zes wedstrijden en 79 speelminuten.

Op 12 augustus 2017 raakte Guirassy verlost van de hatelijke nul. In de bekerwedstrijd tegen Leher SC Bremerhaven (0-5 zege) pikte de spits een doelpunt mee. Tussen 28 oktober en 2 november scoorde hij opnieuw, maar ditmaal in de Bundesliga en de Europa League. Respectievelijk Bayer Leverkusen (2-1 nederlaag) en BATE Borisov (5-2 zege) waren daarvan het slachtoffer. Uiteindelijk liep zijn teller op naar zeven treffers in 22 officiële optredens.

Zijn derde en laatste seizoen bij 1. FC Köln verliep opnieuw teleurstellend. Met twee doelpunten in zeventien officiële wedstrijden bleef de spits worstelen. Om die reden stemde de clubleiding begin 2019 in met een verhuurperiode aan het Franse Amiens SC. Beide clubs werden het ook eens over een optie tot koop ter waarde van zes miljoen euro.

Degradatie met Amiens

Guirassy debuteerde op 2 februari 2019 voor Amiens SC, dat met 1-0 verloor van Stade Rennes. Diezelfde maand maakte de spits het enige en dus winnende doelpunt in de thuiswedstrijd tegen OGC Nice (1-0). Hij leverde eveneens een bijdrage aan de thuiszeges op Nîmes Olympique en EA Guingamp (allebei 2-1). Mede dankzij deze doelpunten wist de club zich in het seizoen 2018-2019 te handhaven in de Franse Ligue 1. Dit succes volstond voor de definitieve overname.

Met negen doelpunten in 24 wedstrijden bleek Guirassy in het voortijdig beëindigde seizoen 2019-2020 op schot voor Amiens SC. Zijn werkgever stond negentiende op het moment dat de coronacrisis toesloeg. Een nadelige situatie, aangezien de Franse bond in tegenstelling tot de KNVB wel promotie/degradatie liet toepassen. De aanvaller speelde op 22 augustus 2020 zijn laatste wedstrijd namens Les Licornes in de Ligue 2. Ten koste van AS Nancy maakte hij in de 71ste minuut het verschil: 1-0.

Op schot voor Rennes

Amiens SC wist Guirassy in augustus 2020 voor vijftien miljoen euro aan Stade Rennes. Op 29 augustus debuteerde de aanwinst in de thuiswedstrijd tegen Montpellier HSC (2-1 zege). Scoren deed hij nog niet, maar dat lukte op 13 september wel in de met 2-4 gewonnen uitwedstrijd tegen Nîmes Olympique. De Guinees scoorde in de daaropvolgende maanden vaker, waaronder in de Champions League-duels met FK Krasnodar (1-1) en Chelsea (1-2 nederlaag). Guirassy maakte in zijn eerste seizoen in totaal dertien treffers in 32 gespeelde wedstrijden.

Stade Rennes versterkte zich in de zomer van 2021 met meerdere aanvallers, waaronder Ajax-doelwit Kamaldeen Sulemena. Dit betekende nadelige consequenties voor Guirassy. Hij moest veel vaker dan gewenst plaatsnemen op de reservebank, maar desondanks wist de spits twaalfmaal te scoren in 48 officiële wedstrijden. Zo maakte hij in maart 2022 een hattrick in de thuiswedstrijd tegen FC Metz (6-1 zege).

Serhou Guirassy (VfB Stuttgart)
Na wéér een doelpunt voor VfB Stuttgart (Pro Shots)

Goalgetter in Stuttgart

In september 2022 vertrok Guirassy opnieuw naar het buitenland. De spits besloot het nogmaals te proberen op Duitse bodem, waar hij ditmaal neerstreek bij VfB Stuttgart. Een week na zijn debuut tegen Schalke 04 (1-1) wist hij op 10 september 2022 voor het eerst te scoren, tegen grootmacht Bayern München (2-2). Met veertien doelpunten in 28 wedstrijden groeide de rechtspoot uit tot een belangrijke kracht voor Die Schwaben. Eén van die treffers maakte hij in de play-offwedstrijd tegen Hamburger SV (3-0 zege).

VfB Stuttgart stelde in 2023 lijfsbehoud veilig ten koste van HSV. De clubleiding besloot hem voor negen miljoen euro definitief over te nemen van Stade Rennes. Een uitstekende investering, aangezien Guirassy het vertrouwen ruimschoots terugbetaalde met dertig doelpunten in evenveel wedstrijden. In de eerste acht Bundesliga-wedstrijden maakte hij een waanzinnige indruk door veertien keer te scoren. Zo wist hij hoogstpersoonlijk FSV Mainz 05 (1-3) en VfL Wolfsburg (3-1) de nek om te draaien middels een hattrick.

Met 28 doelpunten wist Guirassy een tweede plaats te bemachtigen in het topscorersklassement van de Bundesliga. Alleen Harry Kane wist vaker te scoren namens Bayern München: 36 keer. VfB Stuttgart zette een uitstekend seizoen neer door als tweede te eindigen. Achter de verrassende kampioen Bayer Leverkusen, maar dus boven het voorheen ongenaakbare Bayern München. Desondanks wist nummer vijf Borussia Dortmund hem medio 2024 voor achttien miljoen euro over te nemen.

Transfer naar Dortmund

Guirassy wist zijn topvorm mee te nemen naar Borussia Dortmund. In zijn debuutwedstrijd tegen 1. FC Heidenheim (4-2 zege) bleef de spits weliswaar doelpuntloos, maar negen dagen later wist hij wel te scoren tegen diens oude club VfB Stuttgart (5-1 nederlaag). Na zijn zesde wedstrijd voor BVB liep hij nog altijd één op één, mede dankzij een dubbelslag in de Champions League tegen Celtic (7-1 zege).


Interlandcarrière Serhou Guirassy

Guirassy speelde als jeugdinternational voor Frankrijk. De spits pikte zijn doelpunten mee bij zowel de Onder-16, Onder-19 als de Onder-20, maar een interlandcarrière namens Les Bleus bleef uit. In plaats daarvan besloot de rechtspoot te switchen naar de nationale ploeg van Guinee. Op 25 maart 2022 debuteerde hij voor de nationale ploeg in de oefeninterland tegen Zuid-Afrika (0-0). Zijn eerste interlandtreffer volgde op 14 juni 2023 in de Afrika Cup-kwalificatiewedstrijd tegen Egypte (1-2 zege).

In 2024 debuteerde Guirassy op een grote eindronde. Met Guinee mocht hij deelnemen aan de Afrika Cup. Zijn team overleefde de groepsfase en de achtste finale, maar sneuvelde door toedoen van de Democratische Republiek Congo in de kwartfinale (1-3). Scoren deed hij niet tijdens dit toernooi. Pas in oktober van datzelfde jaar liet de spits eindelijk zijn voeten spreken door een hattrick te produceren ten koste van Ethiopië (4-1 zege).

Laatste update: 15 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie