Sherel Floranus

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Sherel Floranus

Sherel Floranus is een Curaçaose rechtsback van Nederlandse komaf. In de zomer van 2024 verruilde hij Almere City FC voor PEC Zwolle.

  • Floranus speelt momenteel voor PEC Zwolle
  • De rechtsback kwam eerder uit voor Sparta Rotterdam, sc Heerenveen, Antalyaspor en Almere City FC
  • Met de Spartanen werd hij kampioen van de Eerste Divisie
  • Floranus debuteerde in 2023 als international van Curaçao
  • Hij is een neef van profvoetballer Jetro Willems

Clubcarrière Sherel Floranus

Floranus werd op 23 augustus 1998 op de wereld gezet in Rotterdam. De neef van Jetro Willems trapte zijn voetbalcarrière af in de clubkleuren van amateurvereniging Spartaan ’20. In 2010 maakte de rechtspoot de overstap naar de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. Hij wist het gehele traject te doorlopen en ondertekende begin 2015 zijn eerste profcontract.

Doorbraak bij Sparta

Op 21 augustus 2015 maakte Floranus zijn debuut als profvoetballer. In de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven (3-0 overwinning) werd de rechtsback na 81 minuten afgelost door Denzel Dumfries. Laatstgenoemde kreeg veelal de voorkeur van trainer Alex Pastoor, maar desondanks mocht de Rotterdammer in het seizoen 2015-2016 in totaal dertien keer opdraven in Sparta-tenue. Hij had daarmee een bescheiden aandeel in het veroveren van het Eerste Divisie-kampioenschap.

Floranus debuteerde op 13 augustus 2016 in de Eredivisie tijdens het bezoek aan PEC Zwolle (0-3 overwinning). De technische staf gebruikte hem in het seizoen 2016-2017 vooral als linksback, waardoor zijn teller opliep naar dertig wedstrijden. Medio 2017 vertrok Dumfries naar sc Heerenveen, waardoor zijn vertrouwde rechtsbackpositie beschikbaar kwam. In het seizoen 2017-2018 mocht Floranus nog eens 28 keer opdraven in alle competities, maar wist degradatie niet te voorkomen in de play-offs.

Drie jaar Heerenveen

Dumfries had slechts één seizoen bij sc Heerenveen nodig om een transfer te verdienen naar PSV. De Friese club besloot het vrijgekomen budget te benutten om Floranus los te weken bij Sparta Rotterdam. Op 1 september 2018 maakte hij zijn debuut in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo (1-1). In zijn debuutseizoen was de de rechtsback aanvankelijk verzekerd van een basisplaats, maar een blessure pakte uit in zijn nadeel. Na februari 2019 bleef zijn aandeel steken op 21 officiële wedstrijden.

Floranus wist zich in de zomer van 2019 weer in de basis te knokken bij sc Heerenveen. Op 8 februari 2020 maakte de rechtspoot zijn eerste doelpunt als profvoetballer in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo (1-1). Later dat jaar, op 13 december, wist hij op bezoek bij Vitesse (eveneens 1-1) opnieuw doel te treffen. In zijn tweede en derde seizoen noteerde de Rotterdammer respectievelijk 29 en 32 wedstrijden in alle competities. Met Heerenveen bereikte hij in 2021 de halve finale van de KNVB Beker, waarin Ajax een maatje te groot bleek (0-3).

Avontuur in Turkije

Na drie seizoenen liep Floranus uit zijn contract bij sc Heerenveen. In de zomer van 2021 vond de vleugelverdediger een nieuwe werkgever dankzij het Turkse Antalyaspor. Hij maakte op 21 september van dat jaar zijn debuut in de Süper Lig-wedstrijd tegen Fatih Karagümrük (0-0). Zijn eerste doelpunt produceerde hij ruim twee maanden later tijdens de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Alanyaspor. Floranus mocht 22 keer in actie komen gedurende zijn eerste contractjaar, waaronder de na strafschoppen verloren Supercup-wedstrijd tegen Besiktas.

Tijdens het seizoen 2022-2023 nam het perspectief van Floranus zienderogen af. De technische staf van Antalyaspor gaf veelal de voorkeur aan Bünyamin Balci, waardoor de geboren Nederlander maar vijftien keer speeltijd kreeg (acht basisplaatsen). In de zomer van 2023 kwam het Turkse avontuur dan ook ten einde. Almere City FC, net gepromoveerd naar de Eredivisie, wist hem transfervrij binnen te halen.

Igor Paixão en Sherel Floranus
Floranus probeert een schot van Feyenoorder Igor Paixão te blokken (Pro Shots)

Transfervrij naar Almere City

Floranus begon in de eerste Eredivisie-wedstrijd ooit van Almere City FC als basisspeler. De club uit Flevoland wist FC Twente wel enige tegenstand te bieden, maar verloor desondanks met 1-4. Trainer Pastoor, die hem nog kende uit diens Sparta-tijd, liet hem gedurende het seizoen 2023-2024 op verschillende posities aantreden. Een deel van zijn 31 officiële optredens werkte Floranus zelfs af met de aanvoerdersband om zijn arm.

In de zomer van 2024 werkte Floranus de voorbereiding en de competitiestart af met Almere City FC. Op 26 augustus maakte hij echter de overstap naar competitiegenoot PEC Zwolle. Beide partijen werden het eens over een contract voor de duur van drie seizoenen.

Transfer naar PEC Zwolle

Evenals Almere City FC opende PEC Zwolle het seizoen 2024-2025 met drie nederlagen. Floranus wist in zijn debuutwedstrijd tegen Heracles Almelo op 1 september 2024 wel meteen een zege te boeken: 3-0.


Interlandcarrière Sherel Floranus

Floranus doorliep de verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland, waaronder Jong Oranje. Een carrière als A-international van zijn geboorteland zat er niet in en dus besloot hij ‘ja’ te zeggen tegen Curaçao. Op 26 maart 2023 debuteerde de linkback in de CONCACAF Nations League-wedstrijd tegen Canada (0-2 nederlaag). Hij maakte meteen de negentig minuten vol.

Laatste update: 6 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie