Silvester van der Water

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Silvester van der Water

Silvester van der Water is een Nederlandse vleugelaanvaller. In september 2024 maakte hij de overstap van SC Cambuur naar RKC Waalwijk.

  • Van der Water speelt momenteel voor RKC Waalwijk
  • De aanvaller kwam in Nederland tevens uit voor Almere City FC, Heracles Almelo, SC Cambuur en PEC Zwolle
  • Hij speelde daarnaast voor het Amerikaanse Orlando City SC

Clubcarrière Silvester van der Water

Van der Water zag op 30 september 1996 het levenslicht in Blaricum. De linkspoot startte zijn voetbalcarrière bij amateurclub SDO Bussum, waarna hij in 2014 overstapte naar de jeugdopleiding van Almere City FC. Bij de jongste profclub van Nederland doorliep de vleugelaanvaller de hoogste jeugdelftallen.

Debuut voor Almere City

Op 12 februari 2016 mocht Van der Water voor het eerst minuten maken in het betaald voetbal. In de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven (1-2 nederlaag) viel de aanvaller na 82 minuten in voor Travis Brent. Zijn eerste doelpunten als profvoetballer maakte hij op 29 april van datzelfde jaar in de met 7-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Jong PSV. Zowel de 5-0 als 6-0 kwam op diens naam te staan. Van der Water noteerde zijn vierde invalbeurt van het seizoen 2015-2016 in de play-offwedstrijd tegen Willem II (5-2 nederlaag).

In de voorbereiding op het seizoen 2016-2017 wist Van der Water een basisplaats te verdienen voor de competitiestart. De rechtsbuiten beleefde een vliegende start met één doelpunt en twee assists in drie competitiewedstrijden. Hij wist die vorm niet door te trekken naar de rest van het seizoen, maar met 28 gespeelde wedstrijden groeide de Blaricummer wel degelijk uit tot een waardevolle kracht. Diens rendement liep op naar vier doelpunten en drie assists.

Van der Water wist in het seizoen 2017-2018 definitief door te breken. Met 33 gespeelde wedstrijden, vijftien doelpunten en acht assists beleefde de aanvaller een topseizoen. Almere City FC bereikte de finaleronde van de play-offs om promotie/degradatie, maar een historische promotie bleef opnieuw uit. De Graafschap bleek over twee wedstrijden nipt te sterk (1-1 thuis, 2-1 uit). In de heenwedstrijd maakte de linkspoot nochtans de openingstreffer.

Smaakmaker bij Heracles

In de zomer van 2018 promoveerde Van der Water alsnog naar de Eredivisie. Heracles Almelo haalde de aanvaller naar de hoogste divisie van Nederland. Beide partijen werden het eens over een contract voor drie seizoenen, met een optiejaar. Op 18 augustus 2018 debuteerde hij in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (4-2 zege) als invaller voor Brandley Kuwas. Zijn debuutseizoen verliep mede door een blessure stroef, waardoor Van der Water maar dertien wedstrijden afwerkte.

Van der Water wist in de voorbereiding op het seizoen 2019-2020 zijn kans te pakken bij Heracles Almelo. De aanvaller veroverde een basisplaats en wist in de tweede speelronde zijn eerste Eredivisie-doelpunt te produceren ten koste van Fortuna Sittard (1-1). Door de coronapandemie kwam het seizoen voortijdig ten einde, maar desondanks noteerde hij prachtige statistieken: tien doelpunten en drie assists in 26 officiële wedstrijden. Van der Water voegde daar drie doelpunten en vier assists aan toe in zijn derde contractjaar (twintig wedstrijden).

Avontuur in de MLS

In februari 2021 verdiende Van der Water een fraaie transfer naar de Amerikaanse Major League Soccer (MLS). De aanvaller ondertekende een meerjarig contract bij Orlando City SC. Op 17 april van datzelfde jaar debuteerde hij in competitieverband tijdens de doelpuntloze thuiswedstrijd tegen Atlanta United. Zijn eerste doelpunt volgde op 29 mei 2021 tijdens het bezoek aan New York Red Bulls. Veel plezier beleefde de Nederlander niet aan dat feit, aangezien de thuisploeg een 2-1 zege behaalde.

Van der Water sloot zijn eerste MLS-jaar af met 29 officiële wedstrijden, drie doelpunten en twee assists. Met Orlando City FC begon de aanvaller in 2022 aan zijn tweede seizoen, maar mede door een blessure verliep zijn American Dream minder soepel dan gehoopt. Tot de zomer van 2022 speelde hij nog welgeteld een handvol wedstrijden voor The Lions.

Silvester van der Water (SC Cambuur)
Juichend voor SC Cambuur (Pro Shots)

Degradatie met Cambuur

In de zomer van 2022 keerde Van der Water terug naar Nederland. SC Cambuur betaalde ruim zeven ton, een clubrecord, om de buitenspeler te mogen verwelkomen. Door een enkelblessure kon hij niet meteen aantreden voor de Leeuwarders, maar op 28 augustus debuteerde hij dan toch in de thuiswedstrijd tegen AZ (0-1 nederlaag). Met een verwoestend schot maakte Van der Water op 1 oktober 2022 van datzelfde jaar een schitterend doelpunt tegen PSV (3-0 zege).

Met twee doelpunten in 24 wedstrijden beleefde Van der Water een grijs seizoen in Cambuur-shirt. Tot overmaat van ramp degradeerde de club ook nog eens uit de Eredivisie. Ook op Keuken Kampioen Divisie-niveau bleef de Leeuwarder formatie worstelen, terwijl de relatie met trainer Henk de Jong verslechterde. In oktober 2023 besloot laatstgenoemde zelfs om de aanvaller uit de selectie te zetten vanwege een ‘verschil van inzicht’. Van der Water speelde tot februari 2024 geen minuut meer.

Breuk na PEC-verhuur

SC Cambuur en Van der Water stemden in de winterse transferperiode van 2024 in met een verhuurperiode aan PEC Zwolle. Op 17 februari debuteerde de aanvaller met een 0-1 thuisnederlaag tegen Almere City FC voor De Blauwvingers. Uitgerekend in het weerzien met Heracles Almelo op 28 april maakte hij diens eerste treffer in PEC-shirt, met een 3-1 overwinning als beloning. Het bleek zijn enige doelpunt voor de Zwollenaren in twaalf officiële wedstrijden.

Van der Water keerde medio 2024 terug naar SC Cambuur. Trainer De Jong en de aanvaller tekenden de vrede, waardoor hij als vaste waarde begon aan het nieuwe seizoen. Zo mocht hij onder meer opdraven in de openingswedstrijd tegen Helmond Sport in het Kooi Stadion (0-1 nederlaag). In de tussentijd koesterde de linkspoot nog steeds een transferwens. Op 2 september 2024 werd diens contract ontbonden, waarna hij een contract voor één seizoen ondertekende bij RKC Waalwijk.

Laatste update: 3 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie