Simon Olsson

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Simon Olsson

Simon Olsson is een Zweedse middenvelder. De international van Zweden maakte in 2022 de overstap van IF Elfsborg naar sc Heerenveen.

  • Olsson speelt momenteel voor sc Heerenveen
  • De middenvelder voetbalde geruime tijd voor IF Elfsborg
  • Hij debuteerde in 2024 als Zweeds international

Clubcarrière Simon Olsson

Olsson werd op 14 september 1997 geboren in Linköping. De rechtsbenige middenvelder begon zijn voetbalcarrière in de clubkleuren van IK Östria Lambohov, waar talentscouts van IF Elfsborg hem op het spoor kwamen. Bij laatstgenoemde club doorliep hij de volledige jeugdopleiding. Hij speelde onder meer mee in de UEFA Youth League-campagne van de Onder-19.

Sterkhouder bij IF Elfsborg

Op 10 september 2016 zat Olsson voor het eerst bij de wedstrijdselectie van IF Elfsborg. Tegen Kalmar FF (1-1) bleef speeltijd uit, maar acht dagen later mocht hij alsnog opdraven in de thuiswedstrijd tegen Falkenbergs FF (5-0 zege). Trainer Magnus Haglund haalde hem na 64 minuten naar de kant ten faveure van Thomas Kind Bendiksen. De middenvelder speelde in het seizoen 2016 in totaal vier Allsvenskan-wedstrijden namens Gulingarna.

Olsson maakte zijn eerste doelpunt als profvoetballer op 2 juni 2017 in de thuiswedstrijd tegen BK Häcken (2-0 zege). In zijn eerste volledige seizoen mocht de middenvelder dertig keer opdraven, waarvan 25 keer in de Allvenskan. In de drie volgende seizoenen speelde hij steevast tussen de 25 en 34 wedstrijden. Zijn team maakte in 2020 kans op een plek in de bekerfinale, maar IFK Göteborg dwarsboomde dit succes in de halve finale (0-1 na verlenging).

In 2022 werd IF Elfsborg opnieuw een finaleplaats gedwarsboomd door Hammarby IF (1-0). Op dat moment had Olsson al wel zijn debuut gemaakt op het Europese podium. In 2021 was hij actief in de voorrondes van de Conference League, maar de latere finalist Feyenoord bleek daarin te sterk. Tot en met de zomer van 2022 liep zijn aandeel op naar 166 wedstrijden in alle competities (dertien doelpunten).

Transfer naar Heerenveen

Op 2 augustus 2022 ondertekende Olsson een vierjarig contract bij sc Heerenveen. Drie dagen later mocht de Zweed al debuteren in de Eredivisie-wedstrijd tegen Sparta Rotterdam (0-0) door Thom Haye na 86 minuten af te lossen. In zijn eerste contractjaar liet trainer Kees van Wonderen hem in totaal 39 keer opdraven in alle competities. Scoren deed de middenvelder niet, maar hij noteerde wel twee assists. Heerenveen bereikte de play-offs om Europees voetbal en verloor daarin van FC Twente (halve finale).

Bij sc Heerenveen ontpopte Olsson zich tot een vaste waarde, hoewel niet altijd op zijn favoriete positie. In het seizoen 2023-2024 (36 wedstrijden) scoorde de middenvelder tegen zowel Feyenoord als FC Volendam. De wedstrijd in De Kuip ging kansloos verloren (6-1), maar in het vissersdorp wist hij bij te dragen aan de 0-4 zege. De Friezen wisten zich in 2024 niet opnieuw te plaatsen voor de play-offs.

Simon Olsson en Ricky van Wolfswinkel
In duel met Ricky van Wolfswinkel van FC Twente (Pro Shots)

Interlandcarrière Simon Olsson

Als jeugdinternational speelde Olsson één schamele interland voor de Onder-17 van Zweden, in april 2024. Op 21 maart 2024 debuteerde de middenvelder desondanks als A-international van Zweden. Bondscoach Jon Dahl Tomasson liet hem in de oefeninterland tegen Portugal (5-2 nederlaag) vijftien minuten opdraven. Vier dagen later maakte hij de negentig minuten vol in het vriendschappelijke onderonsje met Albanië (1-0 zege).

Laatste update: 19 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie