Thijs Oosting

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Thijs Oosting

Thijs Oosting is een Nederlandse aanvallende middenvelder. In de zomer van 2024 maakte hij de overstap van Willem II naar FC Groningen.

  • Oosting speelt momenteel voor FC Groningen
  • De middenvelder veroverde in 2024 de Keuken Kampioen Divisie-titel met Willem II
  • Hij kwam eerder uit voor AZ en RKC Waalwijk
  • Voetbaltrainer Joseph Oosting is zijn vader

Clubcarrière Thijs Oosting

Oosting werd op 2 mei 2000 geboren in Emmen. Hij is de zoon van oud-profvoetballer en voetbaltrainer Joseph Oosting. In zijn geboorteplaats speelde de linkspoot voor achtereenvolgens VV Emmen en FC Emmen, waarna hij de overstap maakte naar de jeugdopleiding van AZ.

Debuut voor Jong AZ

Op 17 november 2018 maakte Oosting zijn debuut in het betaald voetbal. Met Jong AZ mocht hij na 77 minuten invallen voor Mees Kaandorp en prompt wist hij te scoren tegen Jong PSV (3-1 nederlaag). De middenvelder speelde in het seizoen 2018-2019 maar een handvol wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, maar prikte er desondanks nog een tweede doelpunt in.

In het seizoen 2019-2020 groeide Oosting uit tot een vaste waarde bij Jong AZ. Als aanvallende middenvelder bleef hij zeer productief: acht doelpunten en vier assists in 28 wedstrijden. Die lijn wist de Drent door te trekken in het seizoen 2020-2021 door zeven doelpunten en vijf assists te produceren in vijftien wedstrijden. Door de hevige concurrentie bleek de stap naar AZ 1 evenwel te groot, waardoor de club hem een halfjaar bij RKC Waalwijk stalde.

Verhuurd aan RKC

Oosting maakte op 23 januari 2021 zijn Eredivisie-debuut voor RKC Waalwijk. In de uitwedstrijd tegen PSV kon de AZ-huurling een 2-0 nederlaag niet voorkomen. Een kleine twee maanden later, op 20 maart, produceerde de middenvelder zijn eerste twee doelpunten thuis tegen FC Groningen (3-1 zege). Oosting wist eveneens te scoren in de duels met zijn broodheer AZ (1-3 nederlaag) en VVV-Venlo (3-3). Zijn aandeel liep in een halfjaar op naar vier doelpunten en drie assists in zeventien wedstrijden.

Debuut voor AZ 1

In de zomer van 2021 kreeg Oosting dan toch zijn kans in de hoofdmacht van AZ. Uitgerekend in het weerzien met RKC Waalwijk (1-0 nederlaag) maakte de linkspoot zijn debuut voor de Alkmaarse club. Op 9 december maakte hij zijn eerste doelpunt en meteen kroonde hij zich tot matchwinner in het Europa League-duel met het Deense Randers FC (1-0). Zijn aandeel bleef tijdens dit halfjaar steken op één doelpunt in vijf wedstrijden.

Thijs Oosting (Willem II)
Scorend voor Willem II tégen RKC Waalwijk (Pro Shots)

Trefzeker tegen Oosting senior

Op 31 januari 2022 nam Oosting officieel afscheid van AZ, dat een aanbieding van Willem II accepteerde. In Tilburg ondertekende de aanvallende middenvelder een verbintenis voor vierenhalf jaar. In zijn debuutwedstrijd stond er wéér een ontmoeting met RKC Waalwijk op het programma, maar ditmaal was het weerzien nog specialer. Vader Joseph fungeerde op dat moment als hoofdtrainer van RKC. Junior toonde geen genade en had met twee treffers een groot aandeel in de 3-1 overwinning. “Het is niet zo dat ik hem nu ga pesten”, verklaarde hij na afloop aan ESPN.

Het lachen verging Oosting sowieso snel. Door een zware knieblessure speelde de middenvelder maar drie wedstrijden voor Willem II in zijn eerste halfjaar, waarin de Tricolores ook nog eens uit de Eredivisie degradeerden. Pas in maart 2023 maakte hij zijn comeback in de uitwedstrijd tegen Jong AZ (2-2). Oosting speelde in het restant van het seizoen 2022-2023 ook de volgende dertien wedstrijden, waarin hij één keer wist te scoren. De Tilburgse formatie greep door toedoen van VVV-Venlo naast promotie via de play-offs.

Oosting wist in het seizoen 2023-2024 zijn zelfvertrouwen te hervinden door 34 officiële wedstrijden in actie te komen. Met twaalf doelpunten en vijf assists had de Emmenaar een belangrijk aandeel in het kampioenschap én de promotie van Willem II. In de kampioenswedstrijd tegen Telstar (3-0 zege) nam hij één treffer voor zijn rekening.

Transfer naar FC Groningen

Oosting besloot niet met Willem II naar de Eredivisie te verhuizen, maar met mede-promovendus FC Groningen. Bij de Trots van het Noorden tekende hij een contract voor drie seizoenen plus optiejaar. De spits, behoorlijk productief in de zomerse voorbereiding, maakte op 9 augustus 2024 zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda (4-1 zege).

Laatste update: 11 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie