Thomas Buitink

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Thomas Buitink

Thomas Buitink is een Nederlandse centrumspits. In de zomer van 2024 maakte hij de overstap van Vitesse naar PEC Zwolle.

  • Buitink speelt momenteel voor PEC Zwolle
  • De spits kwam vijftien jaar uit voor Vitesse
  • Hij speelde tussendoor een halfjaar bij Fortuna Sittard
  • Buitink is een voormalig Nederlands jeugdinternational

Clubcarrière Thomas Buitink

Buitink zag op 14 juni 2000 het levenslicht in Nijkerk. In het nabijgelegen Nijkerkerveen trapte de rechtspoot zijn voetbalcarrière af bij amateurclub Veensche Boys. De spits verdiende in 2009 een overstap naar Vitesse, dat hem in de jeugdopleiding liet meedraaien. Bij de Arnhemse club doorliep hij het volledige traject.

Debuut voor Vitesse

Op 11 februari 2018 maakte Buitink zijn debuut in de hoofdmacht van Vitesse. In de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (3-1 zege) mocht de spits na tachtig minuten invallen voor Luc Castaignos. Trainer Henk Fraser deed dat seizoen in totaal vier keer een beroep op de jongeling (52 speelminuten). De Arnhemmers wisten de play-offs om Europees voetbal te winnen ten koste van FC Utrecht, maar in slechts één van de vier wedstrijden behoorde hij tot de wedstrijdselectie.

Buitink maakte op 2 maart 2019 zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. In de thuiswedstrijd tegen NAC Breda (4-1 zege) nam de aanvaller de gelijkmaker voor zijn rekening. Op de dertigste van diezelfde maand produceerde hij zelfs een hattrick in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (3-3). Scoren deed Buitink in het seizoen 2018-2019 eveneens tegen De Graafschap (tweemaal) en AZ, waardoor zijn balans naar acht doelpunten in 23 wedstrijden steeg. Een Europees duel werd hem niet gegund.

In het voortijdig beëindigde seizoen 2019-2020 wist Buitink daarentegen geen enkel Eredivisie-doelpunt te produceren. Wel pikte hij een treffer mee in de bekerwedstrijd tegen ODIN’59 (4-0 zege). Pas op 16 januari 2021 wist de rechtspoot eindelijk weer doel te treffen in de Nederlandse competitie. Op bezoek bij FC Emmen (1-4 zege) mocht hij zich laten bejubelen voor de snelle openingstreffer.

Thomas Buitink (Vitesse)

Huurling in Zwolle

In de tweede helft van het seizoen 2020-2021 speelde Buitink op huurbasis voor competitiegenoot PEC Zwolle. Voor de Limburgse club mocht de aanvaller op 26 januari 2021 debuteren in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (2-2). Vier dagen later vierde hij zijn eerste PEC-treffer in de doelpuntrijke uitwedstrijd tegen FC Utrecht (3-3). Scoren deed Buitink eveneens in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen (4-1 zege), maar een rugblessure beëindigde zijn seizoen voortijdig. In Zwolle bleef zijn aandeel steken op negen wedstrijden.

Trefzeker in Conference League

Buitink speelde in het seizoen 2021-2022 opnieuw voor Vitesse. Met twee treffers liet de spits zich nauwelijks gelden in de Eredivisie, maar hij prikte er ook twee binnen in de Conference League. In enkele weken tijd was het raak tegen zowel Stade Rennes (3-3) als NS Mura (3-1 zege). Mede daardoor wist de Arnhemse formatie de groepsfase te overleven. Ook het Oostenrijkse Rapid Wien moest er vervolgens aan geloven, maar AS Roma bleek in de achtste finale nipt te sterk. De Romeinen wonnen het toernooi later dat jaar.

Na het seizoen 2021-2022 stonden er 44 wedstrijden op de teller van Buitink (vijf doelpunten). De aanvaller begon dan ook met vertrouwen aan het seizoen 2022-2023, maar ondanks de magere prestaties kwam hij amper in actie. Halverwege het seizoen stond zijn aandeel pas op acht wedstrijden. Vitesse besloot hem voor een tweede keer uit te lenen, met ditmaal Fortuna Sittard als bestemming.

Halfjaar in Sittard

Buitink mocht op 7 januari 2023 voor het eerst het tenue van Fortuna Sittard dragen in een officiële wedstrijd. Als aanvallende middenvelder mocht hij een klein uur aantreden tegen Go Ahead Eagles (0-2 nederlaag). In de volgende maanden liet de technische staf van de Limburgers zijn teller oplopen naar dertien officiële wedstrijden. Tijdens dit halfjaar scoorde de Vitesse-huurling niet, maar hij liep er wel een zware kruisbandblessure op. Uitgerekend tijdens een korte invalbeurt tegen de Arnhemmers sloeg het noodlot toe.

Thomas Buitink (Fortuna Sittard)
Zwaar geblesseerd bij Fortuna Sittard (Pro Shots)

Degradatie met Vitesse

Door zijn kruisbandschade keerde Buitink voortijdig terug naar Arnhem. Pas op 21 januari 2024 maakte de spits zijn officiële comeback in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (1-2 nederlaag). Tijdens zijn absentie was er grote schade ontstaan in Stadion Gelredome. Niet alleen worstelden de Arnhemmers met financiële en bestuurlijke problemen, maar ook bivakkeerde men in de onderste regionen van de Eredivisie. Een zware sanctie (achttien punten aftrek) maakte degradatie een feit.

Vitesse herpakte zich in de resterende drie duels door zeven punten bijeen te sprokkelen. Buitink maakte op bezoek bij sc Heerenveen op schitterende wijze de 1-3. Het zou zijn laatste treffer blijken te zijn. Op 5 juli 2024 maakte zijn club melding van een akkoord met PEC Zwolle. In Overijssel ondertekende hij een contract voor de duur van drie seizoenen.

Terugkeer bij PEC

Buitink maakte op 11 augustus 2024 zijn officiële rentree namens PEC Zwolle. Op bezoek bij FC Utrecht (1-0 nederlaag) mocht de aanvaller 82 minuten aantreden.


Interlandcarrière Thomas Buitink

Buitink doorliep alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. Op 29 maart 2022 speelde de spits zijn enige wedstrijd voor Jong Oranje, dat een 2-0 zege behaalde op de leeftijdsgenoten van Zwitserland. Bondscoach Erwin van de Looi liet hem halverwege invallen voor Brian Brobbey.

Laatste update: 11 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie