Tika de Jonge

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Tika de Jonge

Tika de Jonge is een Nederlandse middenvelder. Sinds de zomer van 2020 staat hij onder contract bij FC Groningen.

  • De Jonge speelt momenteel voor FC Groningen
  • De middenvelder promoveerde in 2024 naar de Eredivisie
  • Hij speelde in de jeugd van Feyenoord en NAC Breda

Clubcarrière Tika de Jong

De Jonge werd op 11 maart 2003 geboren in Zierikzee. De rechtspoot trapte zijn voetbalcarrière af bij de lokale amateurclub VV MEVO, dat hij na tweeënhalf jaar inruilde voor buurman VV Zierikzee. Op achtjarige leeftijd verdiende de middenvelder een kans in de jeugdopleiding van Feyenoord. Zijn ouders namen het vervoer op zich, maar dit bleek een te grote opgave. Om die reden koos De Jonge na drie seizoenen voor JOVZ in Vlissingen.

De terugkeer naar Zeeland betekende geenszins het einde van zijn droom om profvoetballer te worden. Op twaalfjarige leeftijd vertrok De Jonge naar de jeugdopleiding van NAC Breda. Hij speelde vijf jaar voor de Parel van het Zuiden, maar een profcontract verdiende hij niet. Om die reden koos de middenvelder in de zomer van 2020 voor FC Groningen als nieuwe club. Hier doorliep hij het resterende traject tot profvoetballer.

Debuut voor FC Groningen

FC Groningen degradeerde in 2023 uit de Eredivisie. Een grote klap voor de Trots van het Noorden, maar dit betekende gaandeweg het seizoen 2023-2024 steeds meer speelkansen voor de eigen jeugd. De Jonge mocht op 20 oktober van datzelfde jaar debuteren in de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen De Graafschap. In zijn eerste seizoen als profvoetballer mocht hij negen competitieduels en twee bekerduels aantreden. De Groningers keerden als runner-up van de Keuken Kampioen Divisie al na één seizoen terug op het hoogste niveau.

Tika de Jonge (FC Groningen)
In het groen-wit van FC Groningen (Pro Shots)

Trainer Dick Lukkien liet De Jonge de volledige voorbereiding op het seizoen 2024-2025 meedraaien. De middenvelder maakte een goede indruk bij FC Groningen en mocht uitgerekend tegen NAC Breda (4-1 zege) zijn debuut maken op het hoogste niveau. In de eerste speelronde van het Eredivisie-seizoen werd hij na 71 minuten afgelost door Laros Duarte.

Laatste update: 20 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie