Yann Sommer

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Yann Sommer

Yann Sommer is een Zwitserse doelman. De voormalig international van Zwitserland maakte medio 2023 de overstap van Bayern München naar Internazionale.

  • Sommer speelt momenteel voor Internazionale
  • De doelman won hier de Scudetto en de Supercoppa Italiana
  • Hij veroverde ook landstitels in Zwitserland (driemaal) en Duitsland
  • Sommer kwam uit voor clubs als FC Basel, Borussia Mönchengladbach en Bayern München
  • Hij keepte 94 interlands voor de Zwitserse ploeg

Clubcarrière Yann Sommer

Sommer zag op 17 december 1988 het levenslicht in Morges. De rechtsbenige doelman begon zijn professionele loopbaan in 1996 bij FC Herrliberg. Al na een jaar stapte hij over naar FC Concordia Basel, dat hij na zes jaar inruilde voor de jeugdopleiding van FC Basel. Bij de Zwitserse topclub doorliep Sommer de hoogste jeugdelftallen.

Debuut voor FC Vaduz

In het seizoen 2007-2008 maakte Sommer op huurbasis de overstap van Liechtensteinse FC Vaduz, een club uit de tweede divisie van Zwitserland. Op 19 juli 2007 debuteerde de doelman in de voorronde UEFA Cup-wedstrijd tegen Dinamo Tbilisi (2-0 nederlaag) in het profvoetbal. Zijn competitiedebuut volgde zes dagen later in de uitwedstrijd tegen AC Bellinzona, dat met 3-1 eveneens aan het langste eind trok. Sommer noteerde op 28 juli zijn eerste clean sheet tijdens het bezoek aan FC Yverdon Sport (0-2 zege).

Met 35 officiële optredens en negen clean sheets liet Sommer een goede indruk achter bij FC Vaduz. De club promoveerde naar de hoogste divisie van Zwitserland en kreeg daardoor nog een seizoen de beschikking over de sluitpost. In de tweede helft van 2008 keepte Sommer nog eens negentien wedstrijden voor diens tijdelijke broodheer (vijf clean sheets). De huurconstructie werd begin 2009 echter beëindigd door de blessure van Basel-doelman Franco Costanzo.

Uitgeleend na Basel-debuut

Sommer maakte op 7 februari 2009 zijn officiële debuut voor FC Basel. In de uitwedstrijd tegen BSC Young Boys moest de doelman driemaal vissen (3-2 nederlaag). Tot en met 18 maart van dat jaar mocht hij zevenmaal opdraven voor de Zwitserse topclub, maar daarna heroverde Costanzo zijn basisplaats. Sommer maakte het seizoen daarom af als reservedoelman in Bazel.

In het seizoen 2009-2010 vertrok Sommer opnieuw op huurbasis bij FC Basel. Ditmaal vertrok de doelman naar Grasshoppers, dat hem op 11 juli 2009 liet debuteren in de uitwedstrijd tegen FC Aarau (1-0 nederlaag). Tijdens deze uitleenperiode mocht hij in totaliteit 33 keer opdraven in alle competities. Met een totaal van elf clean sheets had Sommer een waardevol aandeel in de derde plaats.

Sterkhouder bij FC Basel

Sommer fungeerde in het seizoen 2010-2011 opnieuw als reservedoelman van FC Basel. Desondanks mocht de doelman negen keer opdraven voor de Zwitserse topclub, dat zich tot landskampioen kroonde. Na dit seizoen besloot Constanzo transfervrij over te stappen naar de Griekse topclub Olympiakos Piraeus. Dit betekende goed nieuws voor Sommer, die naar voren werd geschoven als nieuwe nummer één.

In de seizoenen 2011-2012 tot en met 2013-2014 keepte Sommer achtereenvolgens 43, 58 en 53 officiële wedstrijden voor FC Basel. Zijn werkgever bleek oppermachtig door telkens de landstitel te grijpen. In 2012 werd dit succes gecombineerd met de Zwitserse beker. Hoogtepunt in zijn periode bij FC Basel was daarnaast het bereiken van de halve finale van de Europa League in 2013. Ook mocht Sommer zich laten zien in de Champions League.

Gewaardeerd bij Gladbach

Sommer besloot in de zomer van 2014 over te stappen naar Borussia Mönchengladbach, dat Marc-André ter Stegen was kwijtgeraakt aan FC Barcelona. De doelman debuteerde op 16 augustus van dat jaar in de bekerwedstrijd tegen FC 08 Homberg (1-3 zege) voor Die Fohlen. Zijn eerste Bundesliga-wedstrijd keepte hij acht dagen later in de thuiswedstrijd tegen VfB Stuttgart (1-1). Met twintig clean sheets in 48 officiële wedstrijden maakte de Zwitser in zijn eerste contractjaar een formidabele indruk.

Met Borussia Mönchengladbach eindigde Sommer in 2015 op de derde plaats, mede dankzij een historische reeks van zeventien duels zonder nederlaag (een clubrecord). Als beloning werd de doelman verkozen tot Speler van het Jaar. Zijn team mocht zich in het volgende seizoen meten op Champions League-niveau, maar de groep met Manchester City, Juventus en Sevilla bleek de Bundesliga-formatie te machtig. In het seizoen 2020-2021 wist men de groepsfase van het miljoenenbal wel te overleven.

Tot eind 2022 speelde Sommer maar liefst 335 officiële wedstrijden voor Borussia Mönchengladbach (negentig clean sheets). Daarmee groeide hij uit tot de buitenlander met de meeste optredens voor de club. De sluitpost bleef in al die jaren onomstreden, waardoor hij zeer geliefd werd bij de eigen achterban. Desondanks besloot de Zwitsers international begin 2023 over te stappen naar Bayern München, dat een vervanger zocht voor Manuel Neuer. Laatstgenoemde liep door een ski-ongeval een zware blessure op.

Kampioen met Bayern München

Door de beenbreuk van Neuer besloot Bayern München een deal te sluiten met Borussia Mönchengladbach. Beide clubs werden het eens over een transfersom van circa acht miljoen euro. Op 20 januari 2023 debuteerde de sluitpost voor Der Rekordmeister, dat bij RB Leipzig een 1-1 gelijkspel noteerde. In het restant van het seizoen 2022-2023 liep zijn aandeel op naar 25 gespeelde wedstrijden (acht clean sheets). Met de club uit Zuid-Duitsland won de Zwitser de landstitel door Borussia Dortmund in de slotronde voorbij te gaan.

Neuer keerde in de zomer van 2023 terug in de selectie van Bayern München. Trainer Thomas Tuchel besloot de Duitser opnieuw aan te wijzen als eerste doelman, waardoor Sommer genoegen moest nemen met een reserverol. Hij besloot de Allianz Arena al na een halfjaar te verlaten door een driejarig contract te tekenen bij Internazionale. Voor een bedrag van bijna zeven miljoen euro volgde hij de naar Manchester United vertrokken André Onana op als eerste doelman.

Yann Sommer (Internazionale)
Als doelman van Internazionale (Pro Shots)

Ook kampioen met Inter

Sommer stond op 19 augustus 2023 voor het eerst tussen de palen van Internazionale, dat een 2-0 zege behaalde op AC Monza. De Milanese formatie schoot voortreffelijk uit de startblokken door de eerste vijf wedstrijden van het Serie A-seizoen te winnen. Sassuolo beëindigde deze reeks door in het Stadio Giuseppe Meazza met 1-2 te winnen. Diezelfde club won ook het weerzien later dat seizoen, maar dat bleken de enige nederlagen in competitieverband. Met overmacht wist Inter de Scudetto binnen te slepen.

Sommer speelde in zijn debuutseizoen 43 duels voor Internazionale (25 clean sheets). Zijn werkgever wist dat seizoen ook de Supercoppa Italiana binnen te slepen.


Interlandcarrière Yann Sommer

Sommer doorliep verschillende vertegenwoordigende Zwitserse jeugdelftallen. Zijn debuut als A-international van Zwitserland maakte de doelman op 30 mei 2012 in de met 0-1 verloren oefeninterland tegen Roemenië (0-1 nederlaag). Twee jaar later behoorde hij voor het eerst tot de selectie voor een grote eindronde: het WK van 2014. In Brazilië, waar zijn team in de achtste finale sneuvelde tegen Argentinië, fungeerde hij als stand-in voor Diego Benaglio.

Yann Sommer (Zwitserland)
Als Zwitsers international (Pro Shots)

Tijdens het EK van 2016 mocht Sommer debuteren op een grote eindronde. Met Zwitserland reikte hij tot de achtste finale, maar Polen dwarsboomde een vervolgtraject door de strafschoppen beter te nemen. De doelman was later ook actief op het WK van 2018 (achtste finale), het EK van 2021 (kwartfinale), het WK van 2022 (achtste finale) en het EK van 2024 (kwartfinale). Na zijn 94ste interland zwaaide Sommer af als international.

Laatste update: 12 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie