Yoann Cathline is een Franse vleugelaanvaller. Op dit moment staat hij onder contract bij FC Lorient, dat hem in 2024 voor een jaar verhuurde aan FC Utrecht.

• Hij werd in 2023-2024 al uitgeleend aan Almere City FC
  • Cathline brak door in het shirt van EA Guingamp
  • Hij was jeugdinternational voor Frankrijk

Clubcarrière Yoann Cathline

Cathline kwam op 22 juli 2002 ter wereld in het Franse Champigny-sur-Marne. De rechtsbenige aanvaller trapte zijn voetbalcarrière af in het shirt van US Torcy. In 2019 maakte hij de overstap naar EA Guingamp en zette daar zijn laatste stappen richting een professionele carrière.

Debuut voor Guingamp

In maart 2021 zat Cathline voor het eerst bij de wedstrijdselectie van EA Guingamp. Tijdens de thuiswedstrijd tegen Clermont Foot (0-5 nederlaag) bleef de vleugelspeler de volle negentig minuten op de bank. Zijn debuut voor Les Rouge et Noir maakte hij op 24 juli van datzelfde jaar in de Ligue 2-wedstrijd tegen Le Havre AC (0-0). Als linksbuiten maakte Cathline op 19 april 2022 zijn eerste doelpunt in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Pau FC.

Tijdens het seizoen 2021-2022 steeg het aandeel van Cathline naar 22 officiële wedstrijden, waarvan twintig in de Ligue 2. Met één doelpunt en nul assists wist de rechtspoot nog geen overtuigend rendement te behalen, maar hij verdiende op basis van zijn spel wel een transfer naar FC Lorient. Beide clubs kwamen een transfersom van ruim tweeënhalf miljoen euro overeen.

Eén seizoen bij Lorient

Cathline debuteerde op 11 september 2022 in het shirt van FC Lorient. In de met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Nantes maakte de aanvaller meteen zijn eerste Ligue 1-doelpunt. Zijn tweede en derde doelpunt voor Les Merlus maakte hij op 8 januari 2023 tijdens de bekerwedstrijd tegen AS La Châtaigneraie (0-6 overwinning). Tijdens het seizoen 2022-2023 wisselde hij basisplaatsen en invalbeurten met elkaar af. Cathline speelde in totaal 26 wedstrijden, waarvan 23 in de Ligue 1.

Yoann Cathline (Almere City FC)
In het shirt van Almere City FC (Pro Shots)

Smaakmaker in Almere

In de zomer van 2023 maakte Cathline voor het eerst de overstap naar het buitenland. FC Lorient verhuurde de vleugelaanvaller voor één seizoen aan Eredivisie-nieuwkomer Almere City FC. Trainer Alex Pastoor gunde hem voor het eerst speeltijd in de uitwedstrijd tegen Feyenoord (6-1 nederlaag). Zijn eerste doelpunt maakte de Fransman op 31 oktober in de bekerwedstrijd tegen amateurclub OJC Rosmalen (1-8 overwinning). In die wedstrijd tekende hij eveneens voor twee assists.

Cathline wist op 17 december 2023 voor het eerst te scoren op Eredivisie-niveau. In de thuiswedstrijd tegen Vitesse opende hij als linkermiddenvelder de score en leidde daarmee een 5-0 overwinning in. Gaandeweg het seizoen 2023-2024 liep zijn teller op naar 31 officiële wedstrijden, zes doelpunten en vier assists. “Hij is gewoon heel gevaarlijk in de één-tegen-één”, jubelde Kees Luijckx bij ESPN. “Ik vind dit echt een interessante speler. Driouech kon naar PSV en Feyenoord, daar was veel interesse voor. Ik vind hem ook echt wel minimaal gelijk daaraan.”

Huurdeal met FC Utrecht

In de zomer van 2024 keerde Cathline terug naar de Eredivisie. FC Utrecht sloot een huurdeal met FC Lorient, dat ook een optie tot koop accepteerde. Door een hamstringblessure kon de rechtspoot niet meteen debuteren voor de Domstedelingen. Op 1 september mocht hij dan toch minuten maken in de thuiswedstrijd tegen FC Twente (2-1 zege) door Jens Toornstra na 77 minuten af te lossen.

Interlandcarrière Yoann Cathline

Cathline maakte op 7 oktober 2021 zijn debuut als jeugdinternational van Frankrijk. In de oefeninterland tegen de leeftijdsgenoten van Tunesië mocht de aanvaller zeven minuten voor tijd invallen voor Frankrijk Onder-20. Zijn eerste doelpunt voor dit team maakte hij op 11 november tegen Duitsland (2-3 nederlaag). Zijn teller liep op naar acht wedstrijden en twee doelpunten.

Laatste update: 5 september 2024